tion.ro Web analytics

Multi timiseni se trateaza de „nebunie” pe Internet. Nu vin din start la doctor

Multi timiseni se trateaza de „nebunie” pe Internet. Nu vin din start la doctor

<p>Tion: Multi timiseni se trateaza de „nebunie” pe Internet. Nu vin din start la doctor</p>
Reactualizat la:
Doctori psihiatri, psihologi, specialiști în domeniul bolilor mintale derulează un proiect în care vor să afle părerea timișenilor despre afecțiunile mintale, cum sunt ele percepute, și dacă lumea conștientizează că le poate avea (sau le neagă) și dacă se adresează specialiștilor. Din păcate, o mare parte dintre oameni consultă „doctorul Internet”, iar când ajung la medicul specialist unii vin cu diagnosticul „deja pus” de... mediul online.
Scris de Adrian Panduru - Doctori psihiatri, psihologi, specialiști în domeniul bolilor mintale derulează un proiect în care vor să afle părerea timișenilor despre afecțiunile mintale, cum sunt ele percepute, și dacă lumea conștientizează că le poate avea (sau le neagă) și dacă se adresează specialiștilor. Din păcate, o mare parte dintre oameni consultă „doctorul Internet”, iar când ajung la medicul specialist unii vin cu diagnosticul „deja pus” de... mediul online.

Doctorii specialiști care derulează proiectul „Spaţiul cultural bănăţean între normalitate, anormalitate şi supranatural” au inițiat tot felul de întâlniri în Timiș, cu studenți, medici, pacienți pentru a afla cum percep aceștia bolile psihice. Au realizat și un set de pliante care au fost și sunt distribuite în Spitalul Județean Timișoara pacienților internați, despre psihoză, depresie, anxietate și demență, au făcut un filmuleț despre aceste boli care rulează pe ecranele din Spitalul Județean Timișoara și chiar o șezătoare… terapeutică.

Specialiștii au investigat raportarea la afecţiunile psihiatrice a pacienţilor internaţi şi ambulatori ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara, percepţia asupra subiectului a profesioniştilor din domeniul sănătăţii mintale, a profesorilor și elevilor din liceele din Timişoara şi a studenţilor universităţilor din Timişoara.

Nu mai puțin de 265 de persoane au răspuns la un chestionar, de unde reiese faptul că studiile pe care le are o anumită persoană (liceu, facultate) nu reflectă modul în care percep oamenii boala psihică și normalitatea, iar oamenii au declarat că au obținut informații legate de sănătatea mintală de pe internet sau de la medicul psihiatru. În urma acestui chestionar, specialiștii care au analizat datele au concluzionat că modelul educațional nu determină recunoașterea unei boli psihice. O altă concluzie este faptul că majoritatea persoanelor caută informațiile pe internet și nu la persoanele specializate.

„S-a plecat de la ideea că spațiul cultural al Banatului este unul particular. S-a ținut cont de tiparele multietnice care există în acest spațiu și generează moduri specifice de abordare a ceea ce noi numim boala psihică. S-a realizat și un filmuleț despre ce este boala psihică. Acest filmuleț rulează pe monitoarele spitalului județean, în limba română, cu traducere în germană, maghiară și sârbă”, a spus doctorul psihiatru Cristina Bredicean.

Spitalul Județean Timișoara are două clinici de psihiatrie, un centru de sănătate mintală, există ambulator integrat spitalului, există echipe mobile la nevoie. Proiectul continuă în următoarele luni.

Proiectul este implementat de Asociaţia Psihiatrică Timişoara, în calitate de beneficiar, împreună cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” din Timişoara, Muzeul Satului Bănăţean, Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, în calitate de parteneri.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  UPDATE. Peste o sută de oameni, la protest în centrul Timișoarei: Fără carantină! Să vină Fritz!

  Mapamond

  Directorul Organizației Mondiale a Sănătății: Pandemia a provocat traume în masă mai mari decât al Doilea Război Mondial

  Sănătate

  Clujul primește mai multe doze de vaccin decât Timișoara, care intră în carantină. Autoritățile au promis altceva

  Sănătate

  Scade iar rata de infectare cu Covid-19 în Timișoara, dar crește în Timiș, duminică, 7 martie

  Ştiri din Timiș

  Covid-19, Timiș, 7 martie: peste 300 de noi infectări din 1.605 teste

  Ştiri din Timiș

  Coronavirus, România: peste 3.000 de infectări noi și aproape 50 de decese

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Cum arată clădirea Teatrului Oravița, cel mai vechi din România, în șantier pentru restaurare

  Eveniment

  Razie pe șoselele din Timiș. Zeci de șoferi au rămas fără permis de conducere și au fost aplicate peste 450 de amenzi

  Ştiri din Timiș

  Aproape 70.000 de oameni vaccinați anti-Covid în Timiș

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Trasee de drumeție și ture de alergare în vară, în Timiș

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici