Ministerul Educatiei nu se implica in problema scolilor fara autorizatie sanitara, da bani CJ Timis

De Adrian Panduru
Ministerul Educatiei nu se implica in problema scolilor fara autorizatie sanitara, da bani CJ Timis
© Ministerul Educatiei nu se implica in problema scolilor fara autorizatie sanitara, da bani CJ Timis (foto: arhiva)
În Timiş sunt 17 şcoli fără autorizaţie sanitară. Ministrul Educaţiei spunea la Timişoara în luna februarie a acestui an că, pe parcursul anului şcolar 2015-2016, aceste probleme se vor rezolva. Principalele cauze pentru care şcolile nu au autorizaţie sunt lipsa apei curente sau a canalizării, dar şi faptul că unele şcoli se află în şantier. Oricum, şcolile pot funcţiona, pe propria răspundere, şi fără această autorizaţie.


Aflat din nou la Timişoara, ministrul Educaţiei şi Cercetării a spus că ministerul nu se poate implica cu fonduri în lucrări la aceste şcoli, care aparţin administraţiilor locale.

„Lucrările se vor realiza în parteneriat cu autorităţile locale şi cu Ministerul Dezvoltării Regionale. Ministerul Educaţiei nu are posibilitatea să intervină financiar în susţinerea şcolilor, chiar şi în măsura în care bugetul Educaţiei permite acest lucru. Obligaţia morală pe care o are Ministerul Educaţiei, de asemenea, ar fi de natură să oblige intervenţia. Nu avem posibilitatea legală să intervenim în şcoli deoarece acestea se află în proprietatea consiliilor locale. Curtea de Conturi consideră nelegală intervenţia în şcoli, ceea ce sigur creează un sentiment de frustrare, pentru că nu putem interveni nici măcar în aceste situaţii speciale, în care avem evenimente deosebite – incendii sau inundaţii, când ar trebui să intervenim direct în sprijinul acelei şcoli. Singura cale legală este promovarea unei hotărâri de guvern specială pentru acea şcoală anume”, a spus ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la Timişoara.

În ţară sunt 19.000 de şcoli, iar lipsa autorizaţiei sanitare este generată în 80 la sută dintre cazuri de problemele legate de alimentarea cu apă şi canalizare – probleme care în general nu pot fi rezolvate punctual, ci ele se rezolvă la nivelul localităţii respective sau a zonei.

În Timiş sunt 614 şcoli – 199 cu personalitate juridică şi 415 structuri arondate. Dintre acestea, 17 nu au autorizaţie sanitară de funcţionare – 8 în mediul rural şi 9 în mediul urban.

Pentru şcolile din mediul urban Consiliul Judeţean Timiş va aloca bani pentru rezolvarea problemelor cu apa şi canalizarea.

„Conform propunerii ce a fost avansată chiar de la preşedinţie s-a avansat termenul de septembrie 2018 pentru a rezolva problema autorizaţiei sanitare de funcţionare pentru cele 4.000 de clădiri, care înseamnă circa 2500 de şcoli. Avem şcoli cu mai multe clădiri. Avem 19.000 de şcoli, 7.000 cu personalitate juridică şi 24.000 de clădiri aferente acestor 19.000 de şcoli în care se derulează activitate curentă cu elevii, nu vorbesc de anexe sau magazii. Nu toate şcolile care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare presupun condiţii improprii. Aş exemplifica clădirile unor colegii istorice care nu au şi nici nu vor avea vreodată autorizaţie sanitară de funcţionare, atâta timp cât se iau în calcul anumiţi parametri. Exemplul unei unităţi şcolare din capitală a cărei clădire este prea aproape de trotuar – nimeni nu o să mute acea clădire şi niciodată acea clădire nu o să aibă autorizaţie sanitară de funcţionare. Alte şcoli vechi, cu plafonul jos, nu corespund parametrului de aer suficient. În judeţul Timiş numărul de şcoli fără autorizaţie sanitară este relativ mic”, a mai precizat ministrul Educaţiei.

Articole pe aceeași temă:

Ministrul Educatiei la Timisoara: intalnire cu directorii unitatilor de invatamant si vizite la scoli fara autorizatie

Asigurari de la ministrul Educatiei: problemele scolilor fara autorizatie sanitara din Timis vor fi rezolvate

Inainte de primul clopotel, 16 scoli din Timis nu au autorizatie sanitara, inclusiv licee din Timisoara

Trei licee din Timisoara, in santier si fara autorizatie sanitara, la inceperea scolii0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !