Mesaj de la Robu pentru poluatorii din Timisoara: Ori se rezolva problema, ori se produce relocarea

De Bogdan Marta
Reactualizat la:
17Comentarii
Mesaj de la Robu pentru poluatorii din Timisoara: Ori se rezolva problema, ori se produce relocarea
© Foto: arhiva
Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, dă un nou ultimatum firmelor din oraș care poluează: ori reduc poluarea, ori se mută! El s-a referit în special la divizia de cauciucuri a Continental și la compania Azur, însă a precizat că acest ultimatul vizează toate firmele poluatoare din municipiu. Deși a recunoscut că nu are o pârghie legală pentru a pune în aplicare acest ultimatum, în cazul în care s-ar ajunge la această situație, Robu a amenințat cele două companii cu… „oprobriul public”. Mai exact, el a precizat că va începe o campanie care va afecta imaginea celor doi giganți.

Robu a readus în discuție problema „Continental” și problema „Azur” deoarece a fost în această săptămână în apropiere de Pădurea Verde și a putut constata mirosul cu care locuitorii din zonă de confruntă zi de zi și noapte de noapte.

„Nemuțumirea mea față de anumite companii crește. Și mă refer la anumiți poluatori Am constatat când am mers pe teren (…) că în acea zonă, aproape de Pădurea Verde, în loc să simți mirosul de pădure, simți miros de cauciuc parcă ars. S-a întâmplat asta în timpul zilei! Cetățenii reclamă mai mult poluarea olfactivă de noapte. Pe de altă parte, în alte zone ale orașului, începând cu Spitalul Județean, zona Novatim și până departe în Calea Girocului, toată această parte de oraș simte un miros neplăcut care vine se pare de la Azur, sau în orice caz de la Azur vine, dar nu e exclus să fie și alți poluatori. Eu cer Gărzii de Mediu să facă controale, să aplice sancțiuni fără cruțare pentru orice poluatori”, a spus Robu.

Primarul Timișoarei a precizat că firma Continental are aprobările necesare pentru a-și desfășura activitatea, însă acest lucru nu înseamnă că poate să deranjeze în continuare locuitorii din zonă.

„Avem tot respectul pentru compania Continental, ca și firmă serioasă, de bună reputație la nivel mondial, care e prezentă în Timișoara cu două direcții de activitate: direcția de automotive – dezvoltare hardware și software- și direcția de cauciucuri. Dacă față de direcția automotive am doar cuvinte de laudă (…) în privința segmentului Continental cauciucuri, dincolo de calitatea șefilor, de calitatea angajaților, până la nivel de muncitori, am o mare nemulțumire că se produce o astfel de poluare olfactivă. Eu știu că firma Continental nu a venit de capul ei în Timișoara, ci a venit respectând tot ce știa că se pretinde în Țara Românească. A venit cu aprobări de la Guvern, de la primărie, de la Agenția de Mediu și de absolut peste tot de unde erau necesare aprobările. Compania s-a instalat acolo, a investit sume mari, a creat locuri de muncă, dar nu putem să ne împăcăm cu această poluare nicicum”, a mai spus Robu.

Nemulțumirea primarului Timișoarei vine și din faptul că în ciuda discuțiilor avute cu directorii companiei, care au promis în cor că vor rezolva problema, el nu poate observa o ameliorare a situației.

„Am avut mereu discuții cu directori ai companiei (Continental – n.r.) care mi-au lăsat o impresie foarte bună. Și s-au schimbat în timp. Cu toții și-au luat angajamente că se vor face investiții și că situația se va ameliora, dar, din păcate, nu constatăm că s-a ameliorat. Le-am spus la un moment dat că nu sunt interesant de volumul investițiilor în reducerea poluării, mă interesează rezultatele. Dacă poluarea se poate reduce cu zero lei investiție, eu sunt încântat. Dacă se investesc milioane și poluarea nu se reduce, eu voi fi la fel de nemulțumit. Asta am spus și, repet, aștept rezultate de la toți poluatorii. Am menționat doi acum, pentru că doi sunt identificați foarte clar. Îi rog respectuos să se gândească la o relocare dacă nu au soluții pentru reducerea poluării în locațiile în care funcționează actualmente. Să rămână pe termen lung și să facă oprobriul cetățenilor Timișoarei și, inclusiv, al meu, ca reprezentat ales al intereselor cetățenilor, nu cred că e o soluție nici pentru ei, mai ales că sunt firme serioase. (…) Aici nu vorbim de seriozitate, vorbim de un singur lucru: nu e permis ca cetățenii Timișoarei să fie deranjați”, a mai spus Robu.

Mai mult, primarul Timișoarei susține că el a determinat ca o delegație de „executivi” ai Continental să se deplaseze în România, pentru a-i promite că problema mirosului se va rezolva, însă de atunci a trecut un an și jumătate, iar acest lucru nu s-a întâmplat. Robu a mai precizat că a așteptat răbdător ca promisiunile acestora să devină realitate, însă în van.

„Chiar nefiind dăunător sănătății este deranjant. Mie nu mi-ar plăcea să stau în apropiere de continental pentru că de câte ori am fost în zonă am simțit un miros urât. Noi vom pune presiuni continue și dacă nu se înțelege, firma va pierde din prestigiul său. Timișoara nu e un oraș din lumea a treia, Timișoara nu e o colonie și, mai mult decât atât, România nu este o colonie (…) Trebuie să se înțeleagă. Ori se rezolvă problema, nu acceptăm nici măcar disconfortul olfactiv sau de zgomot, ori se produce relocarea. Nu vor face față presiunilor continue și oprobriului continuu atât din partea cetățenilor cât și a primarului. Să știți că sunt sensibili la aceste lucruri și îi costă”, a explicat primarul Timișoarei.

Totuși, în afara unei campanii de murdărire a imaginii, Robu recunoaște că nu are pârghiile legale pentru a-și pune în aplicare amenințările. El a povestit că în perioada în care era senator a încercat promovarea unei legi care să împiedice funcționarea acestor fabrici, însă „specialiștii” i-au explicat că aceasta ar contravine prevederilor europene din domeniu.

„Eu am cerut și lucrul acesta se discută de mulți ani. Când eram senator am adus în discuție subiectul poluării. Am vrut modificări de legislație, dar specialiștii ne-au spus că nu se pot face modificări peste legislația europeană”, a mai explicat Robu.

Vă reamintim că problema mirosului produs de fabrica de anvelope a companiei Continental a provocat în trecut chiar și proteste de stradă. Oficialii companiei s-au angajat ca să investească 10,5 milioane de euro pentru reducerea mirosului în zonă. Investiția ar trebui finalizată în luna noiembrie a acestui an.

Alte articole pe aceeași temă:

Primaria Timisoara ameninta ca inchide compania Azur pentru poluare. Continental mai sta

Protest anti-poluare cu roze: soprana Diana Pap s-a pozat nud la Continental

Continental a inceput investitia de reducere a mirosului la fabrica din Timisoara

Un nou protest cu mastile pe fata impotriva poluarii. Tinta – Continental!17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor