Primaria Timisoara ameninta ca inchide compania Azur pentru poluare. Continental mai sta

De A.S.
Reactualizat la:
26Comentarii
Primaria Timisoara ameninta ca inchide compania Azur pentru poluare. Continental mai sta
© TION - Primaria Timisoara ameninta ca inchide compania Azur pentru poluare. Continental mai sta
Deranjat de mirosurile care se simt până în cartierul în care locuiește, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a cerut să fie verificate fabricile din zona Buziașului. Autorităţile au mers… pe urma mirosului, la miezul nopţii, şi susţin că au identificat poluatorul. „Concluzia a fost clară, poluarea provine de la Azur!”, susţine Robu. Edilul-şef a lansat un avertisment: companiile care poluează riscă să îşi piardă autorizaţia de funcţionare cu riscul pierderii locurilor de muncă pe care le oferă.


Primarul Nicolae Robu a explicat că joi, în jurul orei 23:00, se afla în piaţeta din cartierul Soarelui, să vadă cum decurg lucrările de amenajare a noii fântâni de acolo, când a simţit un miros deranjant. Edilul l-a sunat pe şeful Direcţiei de Mediu a primăriei, Adrian Bere, şi a cerut controale.

În timp ce eram acolo, la un moment dat, a venit un miros extrem de neplăcut, foarte puternic, și am constatat că el persistă și se extinde. M-am deplasat cu mașina către Stan Vidrighin și toată zona mirosea. L-am sunat pe dl director Bere și i-am cerut să sesizeze Garda de Mediu și împreună cu inspectorii de la Gardă să se deplaseze pe teren și să identifice poluatorii”, a explicat Robu.

Primarul susţine că autorităţile de mediu s-au deplasat în zona Buziaşului şi a fost identificat poluatorul: o societate specializată în lacuri şi vopsele.

Concluzia de azi noapte este foarte clară. Garda de Mediu, avându-l alături și pe domnul director de la Mediu, a ajuns clar la concluzia că poluatorul este compania Azur. Se vor face în continuare investigații pentru a se stabili tot ceea ce se întâmplă acolo. Vom sancționa firma Azur și vreau să fie foarte clar: dacă nu va fi în stare să-și rezolve problema astfel încât să nu mai polueze orașul, îi vom ridica autorizaţia de funcționare, avizul de mediu, cu riscul pierderii locurilor de muncă pe care le oferă! Şi ce spun acum vizavi de firma Azur este valabil vizavi de oricare alta. Nimic nu-i mai important decât sănătatea oamenilor”, a avertizat edilul-şef.

Reprezentanţii municipalităţii spun că echipei care s-a deplasat în control nu i s-a permis accesul în fabrică. Mai exact, cu cei de la firmă le-au solicitat să revină a doua zi când este acolo şi conducerea.

În aceste condiţii, oficialii primăriei au afirmat că verificările continuă la Azur, că se vor verifica toate liniile de producţie, procesul tehnologic, şi că s-a solicitat şi sprijinul Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Încă nu este finalizat controlul, se face o verificare mult mai amplă”, a precizat Robu.

Oricum, edilul spune că cine poluează riscă să rămână fără autorizaţie de funcţionare.

Nu ne va interesa niciun aspect de beneficitate, care fără îndoială există conex fiecărei companii. În prim plan va fi acest aspect: fără poluare. Iar când spun fără poluare am în vedere nu numai ca ele să nu degaje în atmosferă noxe, ci și ca ele să nu degaje în atmosferă substanţe volatile producătoare de miros, chiar dacă ele nu sunt în categoria substanţelor poluante. Avertismentul vizează absolut orice companie”, a mai declarat Robu.

În ceea ce priveşte fabrica de anvelope Continental, primarul spune că reprezentanţii companiei s-au angajat să rezolve problema mirosului prin investiţii masive. Dacă vor reuşi… rămâne de văzut anul viitor.

Compania Continental a prezentat un plan de investiţii substanțiale pentru reducerea disconfortului pe care îl creează acel miros. Dacă prin absurd nu se va reuși, atunci noi vom cere relocarea. Este un plan pe un an și jumătate și suma era de 7 milioane de euro în total, într-o anumită eșalonare. La anul ar trebui să vedem rezultate”, a concluzionat primarul Nicolae Robu.

UPDATE. Conducerea SC Azur SA reacţionează în urma declaraţiilor făcute de primarul Nicolae Robu. Reprezentanţii companiei spun că au investit peste 1 milion de euro, în ultimii ani, în instalaţii şi tehnologii care să reducă impactul activităţii pe care o derulează asupra mediului. Aceştia au mai precizat că monitorizează în permanenţă acest aspect.
„Ca urmare a informațiilor apărute în presă, referitoare la mirosurile provenite de la firma Azur, vă comunicăm următoarele. S-au făcut verificări interne în cadrul firmei și s-a constatat că nu au fost evenimente deosebite, care să genereze mirosuri. La nivelul companiei există o preocupare continuă privind protejarea mediului, iar în ultimii ani Azur a investit peste 1 milion de euro în instalații și tehnologii pentru reducerea impactului asupra mediului. De asemenea, în SC Azur SA se face o monitorizare permanentă a factorilor de mediu”, ne-a transmis conducerea societății.26Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor