Mega-show despre Doja, la 500 de ani dupa executia de la Timisoara

De S.P.D.
6Comentarii
Mega-show despre Doja, la 500 de ani dupa executia de la Timisoara
© TION: Mega-show despre Doja, la 500 de ani dupa executia de la Timisoara
În 20 iulie 2014 se împlinesc exact 500 de ani de când, la Timișoara, Gheorghe Doja era torturat cu o cruzime ce șoca Europa și executat public, pe un ”tron” înroșit de foc. Un mega-show al Ansamblului Național Maghiar de Dans va reconstitui istoria acelor zile, într-o unică reprezentație pe scena Operei din Timișoara.

În 16 iulie 2014, de la ora 19, va avea loc la Opera Națională Română din Timişoara spectacolul Ansamblului Naţional Maghiar de Dans cu titlul „Gheorghe Dozsa”. Organizatorii evenimentului, Fundaţia Diaspora, Centrul Reformat din Timişoara şi Teatrul de Stat Csiky Gergely, propun publicului timișorean o spectaculoasă comemorare, în spiritul adevărului istoric, la 500 de ani de la moartea lui Gheorge Doja.

Biletele, cu prețul de 25 de lei (pentru elevi, studenți și pensionari, 15 lei) s-au pus în vânzare la casieria Teatrului de Stat Csiky Gergely și la sediul Fundaţiei Diaspora (str. Putna nr.7).

Gheorghe Doja, în maghiară Dózsa György, (născut în 1470, în Dalnic, Scaunul Chizd, Regatul Ungariei, astăzi în județul Covasna, România ) a fost un mic nobil secui din Transilvania, bun ofițer în războaiele antiotomane, care a condus răscoala țărănească contra marilor proprietari de pământ unguri din anul 1514, eveniment istoric care-i poartă numele. În urma atacului eșuat din 15 iulie 1514 asupra Cetății Timișoarei, el a fost capturat, torturat cu barbarie și executat public, pe un ”tron” înroșit în foc, la 20 iulie 1514.

Spectacolul „Gheorghe Dozsa” este o cronică dansantă despre faptele istorice de acum exact 500 de ani şi despre personalitatea emblematică a lui Gheorghe Doja, despre care regizorul şi coregraful Zsuráfszky Zoltán a declarat: „dorim să evocăm personajul îndrăgostit, profund credincios, surprins între frământări și idealuri, ambiții și greșeli, curaj și violență: Dózsa”.

Personajul Dózsa este interpretat de către Novák Péter, unul din cei mai renumiţi actori ai acestui deceniu în Ungaria. “Un moment unic, în care îl putem vedea pe eroul tragic Doja cântând, dansând, chiar în orașul în care a fost ucis. Dansatorii Ansamblului Naţional Maghiar de Dans din Ungaria sunt acompaniaţi de culegerile de muzică populară ale artistului Makó Péter, trupa Csík zenekar, care refac drumul conducătorului răscoalei ţărăneşti până la înfrângerea şi execuţia barbară ce a îngrozit Europa vremurilor sale, chiar dacă Europa de atunci fusese deja scena multor băi de sânge şi războaie. Mesajul istoric profund este redat de regizorul Zsuráfszky Zoltán într-o viziune dinamică, plină de culoare şi chiar de umor”, susțin realizatorii evenimentului.

Péter Novák este o autentică vedetă a scenei maghiare, personalitate complexă – actor, coregraf, moderator de televiziune, textier, compozitor şi cântăreţ. Activitatea sa este deopotrivă cunoscută şi apreciată în lumea teatrului, a televiziunii şi a muzicii uşoare. Pe lângă toate acestea, este unul din cei mai importanţi promotori ai culturii de calitate, fiind şi fondatorul portalului de cultură recent creat, kulturpart.hu.

Fiu al renumitului coregraf Ferenc Novák , el şi-a făcut debutul în lumea teatrului la vârsta de 9 ani. La vârsta de 13 ani Péter Novák juca deja în opera rock „Ştefan, regele”. De asemenea, încă din anii adolescenţei a făcut parte dintr-o trupă rock cunoscută din Ungaria şi mai apoi, împreună cu basistul Gergely Nagy, a înfiinţat formaţia Kimnowak.

A lucrat la producţii de teatru, atât împreună cu formaţia Kimnowak, cât şi individual în calitate de actor, coregraf, compozitor şi textier. A compus piese şi a scris texte pentru albumele lui Keresztes Ildikó, Rúzsa Magdi și Oláh Ibolya. A făcut parte și din juriul show-ului de televiziune „Megastar”.

 

Taguri: , ,


6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor