În scaun cu rotile prin Timișoara: experimentul Anei Munteanu. Lacrimi, frustrare și furie: „Mi-e frică!”

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
63Comentarii
În scaun cu rotile prin Timișoara: experimentul Anei Munteanu. Lacrimi, frustrare și furie: „Mi-e frică!”
© foto: Ana Munteanu
Ana Munteanu, reprezentantă a Verde pentru Biciclete (VpB), face în aceste zile un experiment prin care vrea să vadă cum se descurcă un om în scaun cu rotile pe străzile și trotuarele din Timișoara. În cea de-a treia zi, a ajuns la concluzia că acest experiment i-a stârnit „lacrimi, furie, frustrare și câteva cereri clare pentru administrația publică”…

Ana Munteanu, reprezentant al VpB, a experimentat, în a treia zi, mersul în scaunul cu rotile pe la Pasajul Jiul, strada care merge spre Gara de Nord și Podul Dragalina, zone unde recent s-au efectuat lucrări, dar care, conform Anei Munteanu, nu au fost adaptate celor mai vulnerabili dintre locuitorii Timișoarei – persoanele cu dizabilități.

La Pasajul Jiul, Ana nu a reușit să urce bordura în scaunul cu rotile, decât ajutată de o persoană care trecea prin zonă, iar când a vrut să treacă la semafor, până să coboare bordura, s-a făcut roșu la semafor. „Mi-e frică, e foarte abrupt”, a spus Ana, iar cu ochii în lacrimi i-a invitat pe cei din administrație să încerce să meargă prin zonă în scaunul cu rotile. „Asta nu este o realizare pentru oameni. Îi invit pe cei din administrație să meargă în scaunul cu rotile prin Pasajul Jiul”, a spus Ana. La proaspătul inauguratul pod Dragalina, panta abruptă a fost trecută de Ana în scaunul cu rotile cu ajutorul unui șofer care a oprit mașina și a ieșit din automobil pentru a o ajuta. „Podul s-a inaugurat pentru oricine altcineva, dar nu pentru oameni”, a spus Ana.

„Lacrimile sunt de neputință. Frustrare și furie pentru că orașul nostru a ratat șansa să aibă niște lucrări noi extraordinare. În schimb avem niște lucrări unde cei mai vulnerabili participanți la trafic sunt desconsiderați, unde doar dacă ai mașină te simți respectat. Timpii la semafor sunt gândiți doar pentru fluidizarea traficului, nu și pentru traficul pietonal, trecerile de pe trotuar pe carosabil și iar pe trotuar – sunt imposibil de parcurs fără ajutor. Au fost zone în care am rămas efectiv blocată până la venirea unor oameni faini care mi-au dat o mână de ajutor și m-au trecut strada/scos din șanț. M-am gândit mult dacă vreau sau nu să vă arăt o Ana în lacrimi și furioasă. Recunosc că nu mă simt bine afișându-mă așa, dar la naiba – dacă eu, o persoană sănătoasă, tânără, puternică… sunt adusă în această stare, atunci oare ce simte o persoană a cărei viață depinde de scaunul cu rotile?!”, a spus Ana Munteanu.

Ana are cererile și întrebări pentru reprezentanții Primăriei Timișoara:

„1. Are rost să mai continui acest experiment sau recunoaștem, sincer, că Timișoara este un oraș închis pentru persoanele cu dizabilități?

2. Cine este responsabil pentru că persoanele cu dizabilități nu se pot deplasa în condiții decente prin oraș?

Și cine este responsabil pentru că, atât la Pasajul Jiul cât și la Podul Dragalina, s-au realizat lucrările așa cum s-au realizat?

3. Ce măsuri imediate se vor lua în legătură cu această situație?”, a spus Ana Munteanu.

Ceea ce a simțit pe pielea ei Ana Munteanu, în scaunul cu rotile, este confirmat și de Andreea Herbei, care a mers cu scaunul cu rotile la școală, fiind însoțită de mama ei.

„În perioada când mergeam la școală, din Șagului până în Girocului, mama mea mă ducea cu scaunul cu rotile și era foarte greu, mai ales când trebuia să mergem pe drum și apăreau gropile peste noapte. Ne claxonau mașinile, iar ca să mă treacă de pe un trotuar pe celălalt trebuia să mă lase pe spate. Din cauza drumului mi s-a «dejghinat» scaunul, din cauza gropilor, bordurilor care erau prea sus, zici că urci munții. Ana Munteanu are dreptate în ceea ce zice. Am plâns când am văzut finalul filmului”, a spus Andreea Herbei, cea care a făcut acest drum în timpul școlii, în scaunul cu rotile.63Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor