Iar se scumpește gunoiul în Timișoara. E un cerc vicios

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
33Comentarii
Iar se scumpește gunoiul în Timișoara. E un cerc vicios
© Tion: Iar se scumpește gunoiul în Timișoara. E un cerc vicios
Vine o nouă scumpire pentru deșeurile menajere adusă de OUG 74/2018, după cea din ianuarie, după ce Colterm a crescut tarifele de la stația de sortare, iar Retim pe cele de la deponeul de la Ghizela.

Consilierii locali sunt puși să aprobe modificarea tarifelor din contractul de delegare prin concesiune a activităților de colectare și transport a deșeurilor din Zona 1 încheiat între ADID și Retim. Și asta la doar câteva luni de la ultima modificare, pentru că timișorenii plătesc încă de la începutul anului mai mult pentru a scăpa de deșeurile menajere.

În Zona 1 de colectare, tarifele aplicabile au ajuns, din ianuarie, după cum urmează: de la 6,63 lei la 8,33 lei/pers. populație urban, de la 2,26 la 2,84 lei/pers. la populație rural și de la 249,91 lei la 277,35 lei/tonă la agenții economici și instituțiile publice. Atenție, vorbim despre tarife fără TVA.

Detalii, AICI!

Noul proiect de hotărâre, care va ajunge în curând pe mesele consilierilor locali, este puțin cam ambiguu. Reprezentanții primăriei, mai precis administratorul public Robert Kristof, ne explică faptul că municipalitatea a primit adrese de la ADID prin care se solicită modificarea tarifelor. Nu se spune exact de ce, însă totul este, de fapt, un cerc vicios.

Aceeași ordonanță 74 este cea care scumpește gunoiul și acum. Printre altele, a fost introdusă contribuția pentru economie circulară, de 30 lei/tona de deșeuri, taxă pe care trebuie să o achite operatorul. Odată cu scumpirea din ianuarie de la Retim, ar fi trebuit să crească și Colterm tarifele pentru stația de sortare a deșeurilor, tot din cauza taxei pentru economie circulară, însă societatea de termoficare s-a trezit abia în primăvară. Colterm duce deșeuri la deponeul de la Ghizela, tarifele crescând și acolo. Cum și Colterm a mărit tarifele pentru stația de sortare, tarife plătite de operatori precum Retim și Brantner, atunci intervine iarăși o scumpire. Plătită din buzunarele timișorenilor și ale timișenilor. Totul este un cerc vicios.

„Se ia act de hotărârea Consiliului Director al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Deșeuri Timiș și se aprobă modificarea tarifelor din contractul de delegare prin concesiune a activităților de colectare și transport a deșeurilor din Zona 1 încheiat între ADID și Retim, după cum urmează: colectare și transport deșeuri menajere – populație urban lei/persoană/lună 10,78 cu TVA; colectare și transport deșeuri menajere – populație rural/persoană/lună 3,67 cu TVA și operatori economici și instituții publice lei/tonă 305,79 cu TVA. Tarifele vor intra în vigoare doar condiționat de aprobarea acestora în AGA ADID Timiș”, se arată în proiectul de hotărâre.

Zona 1 cuprinde 32 de localități din județ: Timișoara, Becicherecu Mic, Biled, Bucovăț, Cărpiniș, Cenei, Checea, Dudeștii Noi, Dumbrăvița, Fibiș, Foeni, Ghiroda, Giarmata, Giroc, Giulvăz, Iecea Mare, Mașloc, Moșnița Nouă, Orțișoara, Otelec, Parța, Peciu Nou, Pișchia, Remetea Mare, Săcălaz, Șag, Sânandrei, Șandra, Sânmihaiu Român, Satchinez, Uivar și Variaș.

Tot de anul acesta, tariful de colectare a gunoiului se va calcula în funcție de volum. Practic, fiecare plătește cât aruncă.

Detalii, AICI!

Problema este că, din ianuarie 2020, taxa de economie circulară ar urma să crească de la 30 lei/tonă la 80 lei/tonă.

Articole pe aceeași temă:

Volumul contează! În Timiș vei plăti în funcție de cât gunoi arunci la pubelă

Se scumpește gunoiul în Timișoara și în unele localități din Timiș, din ianuarie 201933Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor