Se scumpește gunoiul în Timișoara și în unele localități din Timiș, din ianuarie 2019

De Roxana Deaconescu
14Comentarii
Se scumpește gunoiul în Timișoara și în unele localități din Timiș, din ianuarie 2019
© foto: arhivă
Unii timișeni vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru a scăpa de gunoaiele din locuințe. ADID Timiș și Retim anunță modificarea tarifelor de colectare a deșeurilor în Zona 0 și Zona 1 Timiș, începând din luna ianuarie 2019. Dau vina pe o taxă impusă de guvern, pe mărirea salariului minim, pe scumpirea combustibilului și pe creșterea numărului de clienți.

Guvernul Dăncilă crește prețul la gunoi! Reprezentanții ADID și Retim dau vina pe scumpiri pe guvernanții de la București, care au introdus „contribuția pentru economia circulară”. Mai mult, ei spun că au crescut și salariile, dar a crescut și numărul de gospodării de la care se adună gunoaie, astfel că… se măresc și tarifele.

„Această modificare se datorează introducerii contribuției pentru economia circulară, creșterii salariului minim pe economie, creșterilor repetate ale prețului combustibilului din ultimii ani, precum și creșterii numărului de gospodării de la care se efectuează colectarea. Conform ordonanței de urgență a Guvernului nr. 74/2018, de la 1 ianuarie 2019 va intra în vigoare costul de mediu denumit «contribuția pentru economia circulară». Valoarea acestei taxe a fost stabilită la 30 lei per tonă de deșeuri depozitată, iar acest cost, în conformitate cu legislația aplicabilă, se va reflecta în tariful de colectare al deșeurilor”, transmit reprezentanții Retim, responsabili cu ridicarea gunoiului de la persoanele fizice și juridice din Timiș.

Taxa pentru economia circulară va fi încasată de la utilizatorii serviciului printr-o suplimentare de tarif. Retim o va plăti mai departe operatorilor instalațiilor de tratare, transport și depozitare a deșeurilor din județ, iar banii vor ajunge, mai apoi, la fondul pentru mediu gestionat de Administrația Fondului pentru Mediu.

Pentru că a fost mărit și prețul combustibilului, dar a crescut și salariul minim pe economie în perioada decembrie 2016-decembrie 2018, Retim anunță încă o suplimentare „minimă” la tarife.

„O alta cauză a majorării de tarif, atât în cazul populației urbane, cât și a celei rurale din ambele zone o reprezintă suplimentarea numărului de rute de colectare (echipaje și mașini adiționale) generată de creșterea numărului de locuințe și extinderea zonelor locuite din aceste localități în ultimii ani. Propunerea de modificare a tarifelor a fost aprobată în Consiliul Director al ADID Timiș, urmând ca în perioada imediat următoare să fie ratificată prin hotărâri ale consiliilor locale ale fiecărei localități din zonele 0 și 1, în vederea implementării noilor tarife începând cu luna ianuarie 2019”, mai transmit reprezentanții Retim.

Și Primăria Timișoara va plăti mai mult societatea de salubritate pentru ridicarea deșeurilor din rampele clandestine formate pe raza orașului. Detalii AICI!

Astfel, tarifele aplicabile vor ajunge, în Zona 0 – Depozit Ghizela de colectare: de la 6,99 lei la 8,72 lei/pers. populație urban, de la 2,38 lei la 2,97 lei/pers. populație rural și de la 175,06 lei la 212,85 lei/tonă la agenții economici și la instituțiile publice. Tarifele sunt fără TVA.

Localitățile aferente Zonei 0 sunt: Lugoj, Buziaș, Recaș, Balinț, Bara, Belinț, Bogda, Boldur, Brestovăț, Chevereșu Mare, Coșteiu, Criciova, Darova, Găvojdia, Ghizela, Nădrag, Nițchidorf, Racovița, Sacoșu Turcesc, Secaș, Știuca, Topolovățu Mare și Victor Vlad Delamarina.

În Zona 1 de colectare, tarifele aplicabile vor ajunge după cum urmează: de la 6,63 lei la 8,33 lei/pers. populație urban, de la 2,26 la 2,84 lei/pers. la populație rural și de la 249,91 lei la 277,35 lei/tonă la agenții economici și instituțiile publice. Și în acest caz tarifele sunt fără TVA.

Zona 1 cuprinde 32 de localități, mai mult cu nouă decât Zona 0. Acestea sunt: Timișoara, Becicherecu Mic, Biled, Bucovăț, Cărpiniș, Cenei, Checea, Dudeștii Noi, Dumbrăvița, Fibiș, Foeni, Ghiroda, Giarmata, Giroc, Giulvăz, Iecea Mare, Mașloc, Moșnița Nouă, Orțișoara, Otelec, Parța, Peciu Nou, Pișchia, Remetea Mare, Săcălaz, Șag, Sânandrei, Șandra, Sânmihaiu Român, Satchinez, Uivar și Variaș.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor