Gata cu blocajul urbanistic! Primăria Timișoara a câștigat acțiunea intentată de Prefectură

De Roxana Deaconescu
8Comentarii
Gata cu blocajul urbanistic! Primăria Timișoara a câștigat acțiunea intentată de Prefectură
© Tion: Gata cu blocajul urbanistic! Primăria Timișoara a câștigat acțiunea intentată de Prefectură
Primăria Timișoara va elibera în curând certificate de urbanism pe baza vechiului PUG, prelungit oficial până în anul 2023. Nicolae Robu anunță că municipalitatea a câștigat acțiunea intentată în instanță de Prefectura Timiș, care reclama faptul că vechiul PUG a fost prelungit fără aviz de la MDRAP.

Capitala Banatului are un Plan Urbanistic General vechi de 17 ani, care a fost prelungit de mai multe ori de primărie. Se lucrează cam de nouă ani la un PUG nou, care încă nu este gata, iar prefectul de Timiș a cerut primăriei, la solicitarea Inspectoratului de Stat în Construcții, să nu mai emită certificate de urbanism în baza PUG din 2002, prelungit de mai multe ori de municipalitate. S-a mers în contencios administrativ, pentru că ISC consideră că primăria a încălcat legea ultima dată când a prelungit PUG, mai exact în noiembrie anul trecut. Prelungirea valabilității vechiului PUG s-a făcut fără aviz de la MDRAP, care a fost obținut în cele din urmă. Numai că vreme de vreo două luni nu s-au putut emite certificate de urbanism în baza vechiului PUG, ci doar în cazuri în care existau la bază Planuri Urbanistice Zonale.

„A fost o scăpare de interpretare a legii, nu a fost de rea-credință sau rea-voință a nimănui, ci o scăpare de la urbaniștii și juriștii din primărie, că nu au solicitat avizul de la MDRAP pe prelungirea valabilității PUG. În fine, s-a solicitat, s-a obținut repede, de îndată ce există avizul, chiar dacă a fost o greșeală că nu s-a cerut la timp nu cred că cineva mai trebuie să insiste cu blocatul, să nu se mai poată face lucruri în Timișoara, pentru că dacă nu se fac Robu iese în pierdere, iar dacă se fac iar câștigă ăsta, că sunt prea multe realizări. Asta e abordarea unora, încearcă să blocheze ce se întâmplă în oraș, pentru că știu că realizările aduc plusuri”, a explicat Robu.

Edilul-șef anunța și în 13 septembrie că se iese din blocajul urbanistic, după ce primăria a reușit să obțină avizul de la MDRAP. În continuare nu s-au putut elibera certificate de urbanism, pentru că Prefectura Timiș nu și-a retras plângerea din instanță. Curtea de Apel, spune primarul, ar fi dat dreptate municipalității.

„S-a respins demersul prefecturii de anulare a HCL prin care s-a prelungit valabilitatea PUG. Sper ca lucrurile să rămână până în final așa și să reintrăm în normalitate. A fost o neînțelegere la acea vreme vizavi de avizul de la MDRAP. Primăria l-a obținut, dar el nu a fost solicitat mai devreme. PUG vechi își va relua valabilitatea și vom putea să emitem toate documentele de urbanism, sprijinite pe acest PUG. Noi nu am oprit activitatea în această perioadă, numai că nu am putut să emitem noi documente decât dacă ele se sprijineau pe PUZ-uri valabile sau dacă erau în acord cu regulamentul național de urbanism instituit printr-o hotărâre de guvern. Eu cred că intrăm în normalitate”, a completat edilul-șef.

Vă reamintim, se așteaptă de câteva luni bune după un ultim aviz pentru noul PUG, de la Ministerul Dezvoltării. Cum Nicolae Robu a cerut mai multă „versatilitate”, s-au cerut modificări în documentații. Acum spune că s-a întâlnit recent cu cei care lucrează la noul plan urbanistic și că au venit câteva observații și de la minister.

„Noul PUG este demult la MDRAP, am făcut nenumărate dezbateri publice, am invitat proiectanții, dezvoltatorii imobiliari, să vină și ei cu sugestii de mai bine. Proiectul de PUG este la ministere de doi ani și ceva, s-au obținut avize de la aproape toate ministerele, joi trebuie să meargă echipa de proiectanți și arhitectul-șef la MDRAP pentru a se discuta ce mai e neclar, sper să primim ultimul aviz de la MDRAP și să intre în vigoare noul PUG. Dar prelungirea celui vechi este dată de către MDRAP până în 31 decembrie 2023. Eu aș vrea să comutăm cât mai repede pe noul PUG”, a mai explicat primarul Nicolae Robu.

Planul Urbanistic după care funcționează Timișoara a fost aprobat în luna mai a anului 2002. A fost prelungit în 2014, avându-se în vedere faptul că elaborarea celui nou se afla în etapa a treia, aceea de întocmire a propunerilor de plan şi avizarea acestora de către ministerele de resort, primele două etape fiind bazate pe studii de fundamentare și masterplan. A fost nevoie apoi de o nouă prelungire a valabilității PUG-ului din 2002, până la sfârșitul lui 2018. Iar anul trecut a fost nevoie de încă una.

La elaborarea celui nou se lucrează de nouă ani, contractul pentru întocmirea acestuia fiind semnat în octombrie 2010. De noul Plan Urbanistic General se ocupă societatea Planewerk SRL din Cluj, ca lider de asociere al unui grup de firme din care mai fac parte și Vitamin Arhitects din Timișoara și IHS România din București. Contractul a fost întocmit pe suma de 450.000 de euro.

Articole pe aceeași temă:

Timișoara iese din blocajul urbanistic. A venit avizul de la minister pentru prelungirea PUG vechi de 17 ani

Timișoara, blocată la nivel urbanistic. Nu mai are PUG valabil, se lucrează la cel nou de 9 ani8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor