Timișoara, blocată la nivel urbanistic. Nu mai are PUG valabil, se lucrează la cel nou de 9 ani

De Roxana Deaconescu
9Comentarii
Timișoara, blocată la nivel urbanistic. Nu mai are PUG valabil, se lucrează la cel nou de 9 ani
© foto: arhiva
Capitala Banatului are un Plan Urbanistic General vechi de 17 ani, care a fost prelungit de mai multe ori de primărie. Se lucrează cam de nouă ani la un PUG nou, care încă nu este gata, iar acum Prefectura Timiș a cerut primăriei să oprească emiterea de documentații pe baza PUG vechi. S-a mers în contencios administrativ, iar municipalitatea nu mai poate elibera certificate de urbanism.

Probleme mari la Timișoara, oraș care lucrează de nouă ani la Planul Urbanistic General. Prefectul de Timiș a cerut primăriei, la solicitarea Inspectoratului de Stat în Construcții, să nu mai emită certificate de urbanism în baza PUG din 2002, prelungit de mai multe ori de municipalitate. S-a mers în contencios administrativ, pentru că ISC consideră că primăria a încălcat legea ultima dată când a prelungit PUG, mai exact în noiembrie anul trecut.

„În urma verificărilor întreprinse de instituția de control, (…) au fost găsite o serie de probleme de legalitate. Inspectoratul Regional în Construcții Vest a sesizat Instituția Prefectului cu privire la adoptarea de către Consiliul Local al Municipiului Timișoara, cu încălcarea prevederilor legale, a HCL 619/23.11.2018 privind modificarea art. 1 din HCL 105/27.03.2012 privind prelungirea valabilității PUG aprobat în 2002”, transmit reprezentanții Prefecturii.

ISC a cerut un punct de vedere și de la CJ Timiș, care a ajuns la aceeași concluzie: primăria a emis hotărârea cu încălcarea legii, mai exact fără aviz prealabil de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Reprezentanții municipalității au fost puși să ceară aviz.

„Întrucât Consiliul Local al Municipiului Timișoara nu a făcut dovada respectării prevederilor legale incidente, (…) Instituţia Prefectului Județului Timiş a formulat acțiune în vederea anulării acesteia de către instanțele de contencios. Având în vedere acceptarea plângerii, conform legislaţiei, Primăria Timişoara trebuia să oprească emiterea de documentaţii pe baza acestui Plan Urbanistic General, până la rezolvarea situaţiei, începând cu data de la care a fost acceptată plângerea, pe data de 24.07.2019”, mai spun reprezentanții Instituției Prefectului.

Robu: Este absurd, nu e vina noastră

Primarul Nicolae Robu susține că situația nu este atât de gravă și că blocajul nu este total, pentru că municipalitatea poate elibera documentații în baza PUZ-urilor vechi. Acolo unde există…

Robu recunoaște că secretarul primăriei, Caius Șuli, șef al Serviciului Juridic, a refuzat să semneze anumite certificate de urbanism, dar mai mult ca să le țină pe loc. Cum vine asta? Edilul-șef spune că s-au dorit clarificate anumite situații, după ce Prefectura Timiș a atacat primăria în instanță.

„Nu mai putem să mergem cu certificatele de urbanism care au primit aprobare în baza PUG-ului vechi și trebuie să facem verificări acum dacă ele sunt în consonanță cu PUZ-urile. Dacă există PUZ-uri în zonele respective, nemaiavând PUG-ul ca referință. Despre asta este vorba. Nu este total blocată eliberarea de certificate de urbanism. Durează mai mult acum, pentru că trebuie peste tot să vedem ce PUZ-uri există. Unde nu există PUZ nu se mai poate face nimic, PUG-ul fiind suspendat. Dar este absurd, nu este vina noastră. De pe vremea fostei administrații, nu mai știu din ce an, s-a început lucrul la noul PUG. Eu am accelerat cât am putut procesul, am făcut dezbateri publice, i-am chemat pe dezvoltatori, pe proiectanți, la discuții, să vină cu propuneri de îmbunătățire. L-am transmis ca proiect de PUG la ministere, a fost avizat aproape de peste tot, acum este la MDRAP. Noi nu avem noul PUG pentru că încă nu avem avizul de la Ministerul Dezvoltării”, a explicat primarul Timișoarei.

Vă reamintim, se așteaptă de câteva luni bune după acest ultim aviz pentru noul PUG, de la Ministerul Dezvoltării. Cum primarul Nicolae Robu a cerut mai multă „versatilitate”, s-au cerut modificări în documentații.

Edilul-șef este supărat că statul român, care nu aprobă PUG nou, dar nici nu îl prelungește pe cel vechi.

„Statul român nu ne aprobă noul PUG, dar tot statul român vine și ne spune că nu ne mai lasă valabil vechiul PUG. E normal așa ceva? Nu știu să vă spun exact ce a atacat Instituția Prefectului. E în contencios, cred, nu știu exact. O să vedem săptămâna viitoare, pentru că vreau să am o discuție cu doamna prefect. Nu putem să ținem orașul acesta pe loc, orașul cu cea mai mare dinamică din România. Dacă s-au emis certificate în zone fără PUZ, în baza PUG-ului vechi, din momentul în care s-a suspendat PUG-ul vechi, ele sunt nule. Dacă a existat PUZ în zonă și certificatele sunt în consonanță cu PUZ, ele sunt valabile”, a mai explicat Robu.

Planul Urbanistic după care funcționează Timișoara a fost aprobat în luna mai a anului 2002. A fost prelungit în 2014, avându-se în vedere faptul că elaborarea celui nou se afla în etapa a treia, aceea de întocmire a propunerilor de plan şi avizarea acestora de către ministerele de resort, primele două etape fiind bazate pe studii de fundamentare și masterplan. A fost nevoie apoi de o nouă prelungire a valabilității PUG-ului din 2002, până la sfârșitul lui 2018. Iar anul trecut a fost nevoie de încă una, declarată acum nulă.

La elaborarea celui nou se lucrează de nouă ani, contractul pentru întocmirea acestuia fiind semnat în octombrie 2010. De noul Plan Urbanistic General se ocupă societatea Planewerk SRL din Cluj, ca lider de asociere al unui grup de firme din care mai fac parte și Vitamin Arhitects din Timișoara și IHS România din București. Contractul a fost întocmit pe suma de 450.000 de euro.

Articole pe aceeași temă:

Noul PUG al Timisoarei, in lucru de 7 ani. Robu: Am cerut versatilitate, sa nu se intample ca in Cluj

Clădiri de 20 de etaje între casele din Timișoara? S-au dat PUZ-uri pe bandă rulantă în lipsa unui PUG valabil

Planul Urbanistic General al Timișoarei – aprobat la minister: legătură feroviară între aeroport și Gara de Nord9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor