Doi copii și mama unuia dintre ei, morți. Alți doi copii și trei adulți, la spital. Toți locuiesc în același bloc

De Adrian Panduru si Raoul Jurchela
Reactualizat la:
69Comentarii
Doi copii și mama unuia dintre ei, morți. Alți doi copii și trei adulți, la spital. Toți locuiesc în același bloc
© foto: TION
Pericol sau coincidență tragică, în weekend, într-un bloc de pe strada Mioriței din Timișoara. Echipajele de ambulanță au fost chemate să acorde asistență medicală pentru opt persoane, dintre care patru copii. Doi dintre copii au decedat la spital. Mai mult, luni dimineață, mama unuia dintre cei decedați a fost găsită în stop cardio-respirator și a murit și ea. Medicii au anunțat Direcția de Sănătate Publică și Poliția.

Seria nenorocirilor a început sâmbătă, atunci când medicii de la Ambulanță au fost chemați să intervină pe strada Mioriței din Timișoara, la numărul 8. Au găsit acolo un nou-născut, în vârstă de 9 zile, care prezenta vărsături și diaree. L-au urcat imediat în ambulanță și l-au transportat la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului „Louis Țurcanu” din Timișoara. Starea de sănătate a bebelușului era foarte gravă, iar la un moment dat acesta a intrat în stop cardio-respirator și a decedat.

Câteva ore mai târziu, tot la numărul 8 de pe strada Mioriței, ambulanța a fost solicitată din nou. De această dată pentru a acorda primul ajutor unui copil de trei ani care se simțea rău. Medicii l-au transportat și pe acesta la spital, iar la un moment dat micuțul a intrat și el în stop cardio-respirator și a decedat.

Tot sâmbătă, alți doi copii care locuiesc în același bloc au ajuns și ei la spital. Seria nenorocirii nu se oprește aici. Alți patru adulți, care locuiesc în același imobil de pe strada Mioriței, au avut nevoie de îngrijiri medicale. Printre aceștia s-a aflat și mama micuțului de 3 ani, decedat sâmbătă. Femeia a fost găsită luni dimineață în stop cardio-respirator, iar medicii sosiți să o ajute nu au mai putut face nimic pentru ea.

„A decedat pacienta de pe strada Mioriței. Colegii au aflat că și copilul pacientei a decedat. Prin urmare, au anunțat Direcția de Sănătate Publică și Poliția, dat fiind faptul că au fost mai multe decese, într-o perioadă scurtă, la aceeași adresă”, a spus doctorul Mihai Grecu, șeful Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Timișoara.

Toți pacienții au prezentat grețuri, vărsături și cefalee, spun medicii de la Ambulanță.

„Toate solicitările au fost cu simptomatologie digestivă, grețuri, vărsături, cefalee. Sâmbătă au ajuns doi copii la «Louis Țurcanu», la intervale orare diferite. Au avut loc mai multe intervenții ale ambulanței, pentru opt persoane, pe strada Mioriței, nr. 8”, a spus doctorul Florin Crișan, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Timiș.

UPDATE. Comitet pentru Situații de Urgență, la Prefectura Timiș! DSP face verificări la fața locului

La Instituția Prefectului Timiș are loc un Comitet Județean pentru Situații de Urgență tocmai pe marginea acestui caz, de pe strada Mioriței nr. 8, iar Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș efectuează verificări la fața locului.

„Sunt în desfășurare verificări, la această oră. Ne-am autosesizat, am solicitat și sprijinul poliției când ne-am deplasat la această adresă. Am recoltat probe de apă, iar la acest moment este în desfășurare controlul. La acest moment, fiind în desfășurare controlul, așteptăm să ajungă și administratorul blocului și al firmei care a efectuat dezinsecția. Se pare că a avut loc o dezinsecție și să vedem cu ce substanțe au stropit”, a declarat Cornelia Malac, directorul Direcției de Sănătate Publică Timiș.

UPDATE 2. S-a decis evacuarea blocului. Toți locatarii vor fi duși la spital

In ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-a decis evacuarea blocului unde s-au petrecut incidentele. Cei aproximativ 200 de locatari din blocul de pe strada Mioriței numărul 8 vor fi duși la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor municipal, respectiv județean, pentru investigații.

„Am fost informați de către UPU SMURD referitor la o situație apărută la o adresă din Timișoara, str. Miorița nr. 10. Într-o perioadă scurtă, începând de vineri 15.11.2019 au avut loc 3 decese. 2 copii (9 zile, 3 ani) și un adult (29 ani), și încă 2 copii internați la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”. Există suspiciunea unei cauze toxice. UPU SMURD a anunțat DSP și Poliția. Din partea ISU Timiș s-a deplasat echipajul CBRN pentru cercetare. La ora 14:00 a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și s-a stabilit evacuarea întregului bloc (parter plus 4 etaje). De asemenea, 14 persoane au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgențe pentru a li se recolta analize medicale, ca și măsură preventivă. La fața locului echipajul CBRN din cadrul ISU Timiș efectuează măsurători în toate apartamentele”, transmit reprezentanții ISU Timiș.

Circulația pe strada Miorița, între străzile Nicolinț și Mehadia a fost blocată complet de echipaje de poliție și pompieri.

UPDATE 3. Comitetul pentru Situații de Urgență a dispus o serie de măsuri, aplicate de îndată

În urma ședinței Comitetului pentru Situații de Urgență s-au dispus următoarele măsuri:

– evacuarea/relocarea întregului imobil parter plus 4 etaje – 200 de apartamente;

– evaluarea medicală a tuturor persoanelor din imobil la cele 2 spitale din Timișoara;

– cazarea persoanelor in spatiile identificate la nivelul municipiului Timișoara;

– asigurarea apei potabile de către Consiliul Județean Timiș;

– centralizarea datelor referitoare la adresa Miorita 8, Timișoara din partea STS și UpU pentru a identifica eventuale alte persoane afectate;

– executarea primei cercetări CBRN cu echipajele ISU Timiș și ISU Bihor;

– executarea primei cercetări chimice la alte două locații identificate de IPJ Timiș;

– activarea grupei operative a ISU Timiș și deplasarea punctului de comanda mobil;

– organizarea unei conferințe de presă la ora 16:00, la locul desfășurării evenimentului

UPDATE 4. Cauza probabilă a deceselor: intoxicație în urma unei dezinsecții. Alte două locații, verificate!

La ora actuală se fac verificări într-un dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul celor trei victime.

Se pare că în urmă cu câteva zile în blocul respectiv a avut loc o acțiune de dezinsecție.

La alte două localuri din Timișoara – Papa Sam și Club 30 – urmează să se facă verificări deoarece aceeași firmă care a făcut dezinsecție în blocul de pe Strada Mioriței a făcut și în aceste două locații cunoscute timișorenilor.

UPDATE 5. Pompierii au băgat suflante în bloc pentru a evacua aerul posibil contaminat

Pompierii evacuează la ora actuală posibilele substanțe toxice din bloc. Pentru aceasta folosesc suflante.

foto: TION ©

UPDATE 6. Trei copii evacuați, transportați la Spitalul Louis Țurcanu pentru investigații

Conform doctorului Mihai Gafencu, purtătorul de cuvânt al Spitalul de Copii Louis Țurcanu Timișoara, trei copii din blocul de pe strada Mioriței sunt internați în acest moment la unitatea sanitară, urmând să mai sosească trei, care au fost evacuați.

„Sunt internați treci copii la spital, în noaptea de sâmbătă și duminică dimineața, și urmează să mai sosească încă trei copii evacuați din bloc. Am fost anunțați că vor sosi. Cei trei copii internați sunt bine, iar ceilalți trei nu au simptomatologie, dar au fost evacuați”, a declarat doctorul Mihai Gafencu pentru TION.

UPDATE 7: Nivel ridicat de substanțe neurotoxice descoperit la etajele 3 și 4 ale blocului

Comandantul ISU Timiș, Lucian Mihoc, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă organizată în fața blocului de pe Mioriței 8 că pompierii au descoperit niveluri ridicate dintr-o substanță neurotoxică la nivelele trei și patru ale blocului, precum și pe casa scării. În urma acestei descoperiri, cei de la ISU au luat decizia de a ventila blocul cu suflante. De asemenea, reprezentanții ISU Timiș s-au deplasat și la alte două locații din Timișoara unde firma de deratizare a intervenit la finele săptămânii trecute, iar acestea au fost închise preventiv. Acțiunea de deratizare-dezinsecție a avut loc vineri, 15 noiembrie.

La rândul lor, reprezentanții DSP Timiș au spus că firma avea obligația de a anunța locatarii cu privire la efectuarea deratizării, iar acest lucru se pare că nu s-a întâmplat. Atât reprezentanții firmei, cât și administratorul blocului sunt audiați de procurori, așa că cercetările celor de la DSP sunt îngreunate.

De asemenea, comisarul-șef al IPJ Timiș, Alin Petecel, a adăugat că polițiștii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, cercetările fiind preluate de procurori.

Pe de altă parte, șeful UPU-SMURD, dr. Mihai Grecu, a spus că deși apelurile la 112 au fost date de la aceeași adresă, abia luni, când soțul femeii decedate a ajuns și el la Spitalul Județean din Timișoara și le-a spus că atât copilul său, cât și soția sa au decedat, doctorii au putut să facă legătura între decese și să alerteze celelalte instituții. Potrivit acestuia, nici adresele din buletin ale victimelor nu coincideau și, mai mult, decesele celor doi copii ar fi fost din cauze diferite, unul murind în urma obstrucției căilor aeriene, iar altul din cauza unor complicații date de diabet.

UPDATE 8: Firul evenimentelor potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență

Cei de la ISU Timiș au întocmit un fir al evenimentelor grave care au condus la decesul a trei persoane, dintre care doi copii și internarea altor 14. Astfel, conform surselor citate, primul apel la 112 a fost dat sâmbătă, la ora 9.25, pentru copilul de trei ani, decedat ulterior. Acesta a fost dus la spital unde medicii au pus ca și cauză a internării faptul că suferea de diabet. La ora 14.10 au fost chemate alte două salvări la fața locului pentru două persoane care acuzau vărsături și amețeală. La ora 17 s-a înregistrat apelul pentru bebelușul de doar nouă zile, decedat și el ulterior. Cauza stabilită de medici a fost obstrucția căilor aeriene, după ce micuțul s-ar fi înecat cu lapte.

Luni dimineața, la ora 9.40, la 112 a fost dat un nou apel din blocul de pe Mioriței 8, pentru mama copilului de trei ani, care se simțea rău și care a decedat ulterior. Soțul femeii, deși se simțea rău, a refuzat să fie transportat la spital. Ulterior s-a prezentat singur la UPU și a acuzat o stare de rău. Abia atunci autoritățile s-au sesizat că ceva este în neregulă cu acea adresă și au dat alarma. Din blocul cu 200 de apartamente au fost evacuate 48 de persoane. În prezent mai sunt internate în spitalele din oraș 14 persoane: nouă femei, doi bărbați și trei copii.

ISU Timiș a revenit asupra informațiilor inițiale. Astfel, în acest moment sunt internate șase persoane, dintre care trei adulți și trei copii.

De asemenea, ei au revenit și asupra informației privind verificările la Club 30. Acestea se desfășoară la Club 21, în centrul Timișoarei. În jurul orei 17, echipajul CBRN a plecat de la Papa Sam fără să descopere niveluri toxice de substanțe în interior.

Reprezentanții ISU Timiș au anunțat la ora 17:25 că au rămas internați un număr de 4 adulți la Spitalul Județean din Timișoara și 6 copii la Spitalul Louis Țurcanu.

UPDATE 9: Anchetă la firma care a făcut deratizarea

Polițiștii, procurorii și cei de la DSP au descins și la firma care a făcut deratizarea pe Mioriței 8. Potrivit unor surse din cadrul anchetei, firma este din Timișoara și se numește Bistim Dera SRL. Înființată în 2015, firma are doar un administrator, zero angajați și un profit de 90.000 de lei anul trecut, la o cifră de afaceri de 143.000 de lei. De asemenea, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma mai are și datorii de 6.300 de lei.

Pe de altă parte, reprezentanții DSP Timiș au declarat reporterilor TION că firma nu își mai desfășoară activitatea la punctul de lucru:

„Această firmă nu mai desfășoară activitatea la punctul de lucru. Reprezentanții firmei au fost invitați și la noi la sediu, cu toate documentele pe care le dețin. Substanțele pe care le-au folosit au fost preluate de Procuratură și Poliție”, a declarat Cornelia Malac, directorul Direcției de Sănătate Publică Timiș.

UPDATE 10: Numărul celor internați, în creștere

Potrivit ISU Timiș, numărul persoanelor internate este în creștere. La ora 18:00, 8 adulți se aflau internați la Spitalul Județean și 9 copii la Spitalul Louis Țurcanu.

Reprezentanții ISU spun că aceste persoane au fost internate în urma evaluării medicale și ca măsură preventivă.69Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor