Directorul de la școala din Săcălaz a fost demis! Sute de părinți cer să rămână pe funcție

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
24Comentarii
Directorul de la școala din Săcălaz a fost demis! Sute de părinți cer să rămână pe funcție
Directorul școlii din Săcălaz, Lucian Fota, a fost demis, luni dimineața, de inspectorul școlar general al județului Timiș, Aura Danielescu. Ea susține că a luat această măsură din cauza atitudinii pe care directorul demis ar fi avut-o față de unii dintre colegii săi.

Sute de părinți ai copiilor din Săcălaz au semnat petiții prin care cer ca directorul școlii din Săcălaz, Lucian Fota, să rămână în funcție și să nu fie demis. Unii dintre aceștia au venit duminică, la căminul cultural din localitate de lângă Timișoara pentru a-l susține pe directorul care a fost demis luni și pentru a semna una dintre cele trei petiții pentru susținerea sa, spunând că a făcut ordine în școală și sunt mulțumiți de cum conduce Fota unitatea de învățământ. Luni dimineață a venit decizia demiterii pentru directorul Fota, fiind reclamat comportamentul său față de ceilalți colegi.

„A considerat că ordinea și disciplina nu se pot face cum vrea el, cu foarte multă brutalitate, teamă insuflată, oamenii nu erau lăsați să vorbească”, spune Aura Danielescu, inspectorul școlar general de Timiș.

„Merg la catedră, merg la ore, mai departe vedem ce o vrea bunul Dumnezeu. Am să mă consult cu un avocat”

Directorul demis spune că va merge la catedră și că probabil va contesta această decizie în instanță.

„Azi-dimineață am primit decizia de demitere. Nu există o motivare. Trebuie să fie propunerea motivată de consiliul de administrație. Merg la catedră, merg la ore, mai departe vedem ce o vrea bunul Dumnezeu. Am să mă consult cu un avocat și să vedem ce vom face mai departe. Probabil voi contesta această decizie în instanță, în condițiile în care au fost depuse 684 semnături de susținere, din partea părinților. Din partea cadrelor didactice sunt un număr de 34 de semnături de susținere, șapte abțineri, din totalul de 51 de cadre didactice, cu norma de bază în unitate. Voi rămâne profesor la școala din Beregsău Mare. Sunt profesor de educație fizică și sport, cu 20 de ani vechime, de două ori, în decursul a zece ani de zile, am primit diploma de excelență din partea Ministerului Educației Naționale, am participat în cadrul a șase proiecte europene, în urma participării la o selecție organizată de MEN am făcut parte din comisia de întocmire a ghidurilor metodologice privind organizarea examenului de Bacalaureat, am opt cărți publicate, sunt expert în managementul educațional, sunt profesor mentor pentru formarea cadrelor didactice și am rezultate obținute cu copiii la disciplina Educație Fizică, participare la faza națională și obținerea unui loc I și două locuri II la minihandbal, participare la faza zonală, la competiții sportive. Cel mai probabil, voi ataca această decizie în instanță. Probabil îmi voi găsi dreptatea în altă parte. Când va avea loc ședința consiliului de administrație cu propunerea de eliberare din funcție, dacă decizia a fost deja emisă?”, a spus Lucian Fota, directorul demis de la Școala din Săcălaz.

„Sunt oameni care nu mai vor să se ducă dimineața la lucru, pe motiv că se țipă la ei, că ridică vocea”

Inspectorul școlar general de Timiș, Aura Danielescu, spune că decizia de demitere nu avea nevoie de motivarea consiliului de administrație, în cazul directorilor numiți cu delegație și nu prin concurs.

„Dumnealui ar trebui să cunoască legislația. Trebuia motivare dacă era numit prin concurs. Dânsul este numit cu delegație. Eu am avut suficiente motive să decid în consecință. Nu este necesară decizia consiliului de administrație a inspectoratului școlar pentru demitere. A fost un director care și-a văzut de treabă pe partea organizatorică și lucrurile bune pe care le-a făcut nimeni nu le poate ignora, însă la întâlnirea pe care am avut-o joi, la școala din Săcălaz, ne-am dus să discutăm ca urmare a unor motivări scrise și verbale vizavi de atitudinea pe care o are vizavi de colegii săi. A considerat că ordinea și disciplina se pot face cum vrea el, cu foarte multă brutalitate, teamă insuflată, oamenii nu erau lăsați să vorbească. Le era tot timpul teamă, chiar îmi povestea un cadru didactic că se uita pe geam să vadă când vine. Sunt oameni care nu mai vor să se ducă dimineața la lucru, pe motiv că se țipă la ei, că ridică vocea. Dumnealui a cerut colegilor în timpul ședinței să spună dacă vrea să-și dea demisia sau nu. Mulți au spus da, dar are și persoane de partea lui. Nimeni nu spune că nu apreciază lucrurile bune pe care le face domnul director. Nu cred că niște oameni speriați, stresați, sunt benefici elevilor la clasă. Prin decizia pe care o vom lua în urma consiliului de administrație de astăzi cu privire la numirea unui cadru didactic ne vom asigura că se continuă treaba bună, dar într-o relație cu colegii bazată de corectitudine, pe respect. Cred că o școală fericită înseamnă cadre didactice liniștite și fericite, înseamnă copii ferici și liniștiți”, a spus Aura Danielescu, inspector școlar general de Timiș.

UPDATE. S-a decis cine va veni în locul directorului Lucian Fota în școala de la Săcălaz

În urma consiliului de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Timiș, care a avut loc luni după-amiază, s-a decis ca în locul directorului Lucian Fota de la școala din Săcălaz, care a fost demis în această dimineață, să fie numită Nadia Baloteanu, consilier profesoral.

„Am pus în locul domnului director o doamnă profesor consilier, care va merge începând de mâine acolo. Se numește Nadia Baloteanu și va fi directorul unității de învățământ. Vine din exterior, va prelua conducerea unității de învățământ. Are o experiență foarte mare în spate, este un om calm, care în mod sigur va merge acolo cu altă atitudine și va instala liniștea în școala gimnazială din Săcălaz. Am purtat o discuție lungă cu părinții. Dumnealor au înțeles punctele mele de vedere, au înțeles motivul pentru care am decis acest lucru. Ei își doresc un singur lucru și au mare dreptate – își doresc disciplină, copiii lor să fie protejați, respect, oamenii să intre la ore, să-și vadă de treabă. Cer lucruri minime, dar lucruri obligatorii pentru sistemul educațional. Și eu cred în reguli și disciplină, dar făcute într-un alt fel. Atâta timp cât oamenii sunt liniștiți în mediul în care lucrează, copiii nu pot fi decât liniștiți și fericiți la rândul lor. Până în luna ianuarie, dacă doamna director este lăsată să lucreze, atunci se păstrează lucrurile bune și chiar o va fi o îmbunătățire, proiecte, mult mai mult zâmbet în școală”, a spus Aura, Danielescu, inspector școlar general de Timiș.

Articole pe aceeași temă:

Părinți din Săcălaz adună semnături împotriva demiterii directorului școlii din comună

Scandal la școala din Săcălaz! Directorul, acuzat că inspiră teamă și trimite profesorii la psiholog, e susținut de părinți24Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor