Părinți din Săcălaz adună semnături împotriva demiterii directorului școlii din comună

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
7Comentarii
Părinți din Săcălaz adună semnături împotriva demiterii directorului școlii din comună
La Săcălaz a izbucnit un scandal ce are în centru demiterea directorului școlii din localitate – Lucian Fota. Acesta este pe cale să fie demis, după aproximativ un an de când ocupă această funcție. Părinți ai copiilor de la școala din Săcălaz s-au strâns duminică la căminul cultural și semnează petiții pentru ca directorul să rămână în funcție. De cealaltă parte, un profesor care predă la școală de 40 de ani spune că dacă directorul va mai rămâne în funcție atunci el nu va mai intra la clasă.

Pe scurt, directorul este acuzat de inspectorul școlar general Aura Danielescu și primarul din localitate Ilie Todașcă, alături de alți contestatari, din rândul cadrelor didactice și din rândul părinților, că este autoritar și că nu se comportă cum se cuvine cu personalul didactic și auxiliar, din unele declarații reieșind că unele dintre aceste cadre didactice au avut nevoie de consiliere psihologică după confruntarea cu Fota. De cealaltă parte, părinți ai copiilor de la școală spun că directorul Fota a îndreptat lucrurile și a făcut școala să funcționeze așa cum trebuie pentru ei și copiii lor, eliminând multe nereguli, de la prezența la timp a profesorilor la ore la eliminarea fumatului din școală. TION a relatat pe larg acest caz, cu declarațiile ambelor părți implicate, sâmbătă, 19 octombrie.

„Am strâns câteva sute de semnături pentru susținerea directorului”

Duminică, 20 octombrie, părinți ai copiilor care învață la școala gimnazială din Săcălaz au venit al căminul cultural din localitate. Aici s-au strâns semnături pentru susținerea directorului Fota în funcție. Tabelele cu semnăturile părinților vor fi duse luni la Inspectoratul Școlar Județean Timiș. Luni, la inspectorat, se va lua și o decizie în ceea ce privește soarta directorului din Săcălaz.

„Am inițiat o petiție pentru că domnul director din Săcălaz se pare că va fi demis și părinții îl susțin. Petiția o poate semna fiecare părinte și să spună că e de acord cu acest director, care a făcut foarte multe în ultimul an. Mâine dimineață suntem la inspectorat cu aceste petiții, care dovedesc clar că părinții copiilor care sunt la școală în Săcălaz nu vor ca domnul director să plece. Am strâns câteva sute de semnături pentru susținerea directorului, atât online cât și pe hârtie, în ultimele 48 de ore. Sunt trei petiții inițiate pentru susținerea directorului. Acum câteva minute a fost la mine o doamnă care se ocupă de evaluarea psihologică a profesorilor. Doamna mi-a spus că nu a fost făcută nicio reclamație, în scris, pentru comportament abuziv. Domnul director a făcut niște demersuri și reclamații pentru niște profesori. De când este domnul director, de un an în școală.,. copiii nu mai fumează în școală”, a spus inițiatoarea uneia dintre petițiile pentru susținerea directorului– Silvia Terziu.

„Dacă acest director nu este demis eu personal nu mai intru la clasă”

Pe de altă parte, unul dintre cei mai longevivi profesori din Săcălaz, Paul Gurgu, a declarat, pentru TION, că dacă Lucian Fota își va continua mandatul în scaunul de director, atunci el nu va mai intra la clasă.

„Sunt în al 40-lea an de muncă. În comuna Săcălaz sunt oameni care au 40 de ani, merg pe stradă, eu le-am pus tocul în mână. (…) Am reproșat în ședință comportamentul domnului director, de acum un an de zile. În prima ședință care a avut loc în fața noastră am constatat derapaje. Prima dată am crezut că vrea să-și impună punctul de vedere. (…) Eu am amenințat că îmi voi lăsa clasa. Am aflat în aceeași zi că a fost reclamat la inspectorat. A venit doamna inspectoare la Săcălaz. Aceste comportamente pe care le-a avut sunt deplorabile. Ar trebui un control mai riguros când investești un om într-o funcție. Este ca și cum colegii mei au doi saci de stres în fiecare zi în spinare și trebuie să lucreze. Eu am fost singurul care s-a ridicat în această problemă. El a avut trei tentative de a conduce și în toate trei a eșuat lamentabil. A început să dezbine și comunitatea de părinți. Nu poate niciun părinte să știe ce realități s-au petrecut în școala din Săcălaz – agresiuni verbale – a intrat o doamnă în cabinetul lui, a certat-o, a ieșit plângând. A trebui să se ducă așa la oră. Doamna secretară a fost numită tot timpul o incompetentă. Când a avut ieșirea temperamentală a obligat-o să-și dea demisia. El este un cameleon, în fața părinților pozează ca un mare dascăl, un vizionar. (…) Ar trebui să învețe cum să se comporte. Pe mine, o contabilă, o fostă directoare și doamna inspector s-a lăudat că ne dă în judecată. El reproșează administrativului că există o gaură de 120.000 de lei, ca fiind o formă de evaziune fiscală. Eu i-am spus – de ce nu a raportat-o în a doua zi, a treia ai, a patra zi de când a fost director? Dacă o raporta le dădea pe aceste două persoane în fața legii. Poate e o greșeală, poate e o evaziune fiscală, trebuia să vină un organ de control și să ia măsuri. A stat un an și trei luni ca director, și acum a început să scoată rufele murdare afară. (…) Sunt un om mâhnit și obosit. Mi-au spus colegii că am un curaj nebun. Sunt persoane care pactizează cu atitudinea acestui director, dar aceste persoane sunt într-o minoritate absolută. Noi ne rugăm la bunul Dumnezeu să vină o persoană cu înțelepciune și să unească colectivul. Dacă acest director nu este demis eu, personal, nu mai intru la clasă. Nu mai poate continua, nu are cum”, a spus învățătorul Gurgu Paul, învățător în comuna Săcălaz, la clasa pregătitoare step by step.

„Ceea ce trebuie să ne preocupe pe noi sunt copiii, beneficiarii direcți ai eduației”

Directorul Lucian Fota îi răspunde învățătorului Gurgu și spune că ceea ce ar trebui să preocupe cadrele didactice sunt copiii.

„Ceea ce trebuie să ne preocupe pe noi sunt copiii, beneficiarii direcți ai educației. Legat de ceea ce a spus domnul Gurgu, am făcut informare către doamna inspector școlar general încă din luna noiembrie a anului trecut (2018), dovada este e-mail-ul pe care i l-am trimis. La fel, Primăria Comunei Săcălaz știa despre acest lucru, există demarată acțiunea de recuperare a prejudiciului prin contractul încheiat cu casa de avocatură încă din luna mai a anului 2019. Demersurile le-am făcut încă de anul trecut, prin găsirea soluției de mediere, și l-am notificat pe administratorul societății, în vederea găsirii celei mai bune soluții, dar, din păcate, fără niciun efect. Doamna contabulă mi-a trimis un mesaj că dânsa vrea să stea deoparte, că nu este treaba ei, nu a declarat niciodată că starea de sănătate este cauzată de mine. Declarațiile domnului Gurgu ar trebui să fie și certificate de persoanele în cauză, nu ar trebui să vorbească domnul învățător, ci persoanele în cauză”, a spus Lucian Fota, directorul școlii din Săcălaz.

„Niciun coleg nu a venit la mine cu vreo sesizare legată de domnul director, cum că ar fi agresiv verbal”

Marinela Parja, învățătoare la școala din Săcălaz și consilier de etică, spune că niciun cadru didactic nu a venit la ea cu vreo sesizare în ceea ce-l privește pe directorul Fota.

„Eu sunt consilier de etică. În acest timp, niciun coleg nu a venit la mine cu vreo sesizare legată de domnul director, cum că ar fi agresiv verbal. Domnul Gurgu a avut o ieșire la ultima ședință cu învățătorii. Domnul director a făcut o sesizare, era și lidera de sindicat de față. Nu am putut avea o discuție cu domnul Gurgu, a adus injurii nenumărate. Domnul Gurgu a avut treabă cu toată lumea. Ne-a jignit. La o colegă i-a zis ca eu să-mi dau demisia. La ședința în care a fost doamna inspector general nu am putut să-mi spun părerea, la consiliul profesoral, domnul Gurgu a bruiat tot timpul discuția. Îl susțin pe domnul director. A fost non-stop în școală. Lucrează zi și noapte. Într-un an de zile a schimbat multe, stăm și ne gândim cum a reușit, luând o școală grea, pentru că în școală era un pic cam haos. Cel mai important pentru mine, ca învățătoare, mi se pare că domnul director a pus pe primul plan copiii. Ei au fost centrul atenției dânsului. Când lucrezi și când vrei să faci ceva normal că există și tensiuni, și eu am avut cazuri când nu eram de aceeași părere cu dânsul, dar nu am ajuns la psiholog. Am descoperit că dânsul avea dreptate în majoritatea dăților, pur și simplu are o viziune mai largă. Este capabil, știe meserie, ceea ce n-am avut în 34 de ani de meserie. Părinții sunt mulțumiți, poate și asta contează, copilul e pe primul plan. Au venit anul acesta mai mulți copii, am avut mai multe înscrieri. Dacă există vreo divergență se poate rezolva absolut pe cale pașnică”, a spus Marinela Praja, învățătoare la Școala din Săcălaz.

Articole pe aceeași temă:

Scandal la școala din Săcălaz! Directorul, acuzat că inspiră teamă și trimite profesorii la psiholog, e susținut de părinți7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor