Directia de Sanatate Publica: Cancerul de san – pe primul loc in Timis

De Adrian Panduru
Directia de Sanatate Publica: Cancerul de san – pe primul loc in Timis
În 4 februarie este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului. Numărul cazurilor de cancer a crescut de-a lungul timpului în județul Timiș. Puteți semna o declarație la nivel mondial prin care se dorește aducerea în atenția autorităților numărul tot mai mare de îmbolnăviri și solicitarea către cei din Guvern să aloce mai multe fonduri pentru cercetare și tratament.

În prezent, 8,2 milioane de oameni mor anual în lume din cauza cancerului; dintre aceştia 4 milioane mor prematur (cu vârste între 30 şi 69 de ani). În următorii zece ani se estimează că decesele cauzate de cancer vor crește la peste 14 milioane pe an. Cancerul este o cauză principală de mortalitate la nivel mondial, cele mai letale localizări sunt pulmonare (1,59 milioane decese), hepatice (745.000), gastrice (723.000), colorectale (694.000), mamare (521.000) şi esofagiane (400.000 decese), cu diferenţe semnificative între femei și bărbaţi.

Pe plan național au fost depistate un număr de 65.793 de cancere, cazuri noi, dintre care 2.310 din județul Timiș, în 2014. Valorile cele mai mari ale incidenței s-au înregistrat în județele: Brăila, Mureș și București și cele mai mici în județele: Ilfov, Brașov și Prahova, județul nostru a fost aproape de valorile medii pe țară. În anul 2013 s-au înregistrat 61.048 cazuri noi de cancere, dintre care 2.269 din județul Timiș.

Conform Direcției de Sănătate Publică, în Timiș, în anul 2014, la total cancere, primele 3 locuri au fost ocupate de: cancerul de sân, colorectal și col uterin (prevalența cancerelor în anul 2014). La bărbați, în anul 2014, primele 3 locuri ale prevalenței au fost ocupate de: cancerul colorectal, prostată și cancerul de piele, iar la femei, în același an, am avut pe primele 3 locuri: cancerul de sân, de col uterin și colorectal.

În Timiș, în 2015, au fost înregistrate 2.306 de cazuri noi de cancer, iar la finalul primului semestru din 2016 au fost diagnosticate 917 noi cazuri de cancer, cu 25% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Peste 18.000 de pacienți oncologi se află în evidența specialiștilor în Timiș.

În anul 2015, peste 51.000 de români au murit din cauza cancerului, tumorile maligne din sfera bronhopulmonară, alături de cancerul de sân fiind primele două cauze de deces.

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Timiș, în colaborare cu Centrul regional de sănătate publică Timișoara marchează în data de 4 februarie 2017 Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului. Având loc sub sloganul ”Noi Putem. Eu Pot”, campania Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului 2017 se adresează tuturor. Indiferent cine sunteți – un supraviețuitor al cancerului, un coleg de muncă, o organizație din domeniul cancerului, un îngrijitor, un prieten, un angajator sau un student – informațiile sunt la îndemâna dumneavoastră, pentru a vă sprijini și a vă permite să luați măsuri, transmit reprezentanții DSP Timiș. Mai multe informații găsiți aici.

Dacă doriți să semnați petiția la nivel mondial, prin care le spuneți autorităților că doriți să facă toate demersurile pentru a reduce cazurile de cancer, atunci puteți face asta aici. 540.000 de persoane au făcut asta deja.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !