Cum a fost posibil ca Ionel Marcel Lepa să se sinucidă în penitenciar: Este interzisă supravegherea continuă în camera de detenție, iar la baie este interzisă total

De Raoul Jurchela
Reactualizat la:
34Comentarii
Cum a fost posibil ca Ionel Marcel Lepa să se sinucidă în penitenciar: Este interzisă supravegherea continuă în camera de detenție, iar la baie este interzisă total
© foto: arhivă
Liderul Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor explică cum a fost posibil ca Ionel Marcel Lepa să se sinucidă în penitenciar. Camerele de supraveghere sunt interzise în celulă sau la baie, iar supravegherea continuă este, de asemenea, interzisă.

Explicații ale sindicaliștilor din penitenciare în cazul sinuciderii lui Ionel Marcel Lepa, cel care l-a împușcat mortal pe polițistul Cristian Amariei. Deținuții nu pot fi supravegheați permanent în camere, iar în baie acest lucru este complet interzis.

“El s-a sinucis așa cum se sinucid toți cei care decid să facă asta. Și-a făcut pregătirile de rigoare și înțeleg că s-a spânzurat. Întrebarea pe care oamenii de rând și-o pun este de ce a făcut asta în penitenciar și de ce nu s-a putut preveni asta. Adevărul este că nu prea ai ce să previi. În general, când cineva decide să se sinucidă o face și gata. În penitenciar noi nu avem voie să face supraveghere continuă, iar dacă asta a făcut-o în baie, spre exemplu acolo nu avem voie să facem supraveghere deloc. Se intră de două ori pe zi în cameră la apel sau se intră în cameră atunci când există o sesizare. Așa că dacă nu au existat aceste sesizări, nu s-a văzut că intenționează să facă ceva la supravegherile astea periodice; cu siguranță că era greu de prevenit un astfel de act sinucigaș. În camerele deținuților sunt cearceafuri, sunt pături, sunt haine care pot fi folosite în acest scop. Deținuții se pot spânzura cu astfel de echipamente care sunt tipice oricărui penitenciar și care obligatoriu trebuie să le aibă în cameră. Astea sunt regulile. Trebuie să aibă cu ce să se acopere, trebuie să aibă un cearceaf pe pat”, a declarat pentru Libertatea Florin Dumitrașcu, liderul Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

Lepa era încarcerat de puțin timp și nu a putut fi evaluat psihologic.

“Dacă ar fi fost timpul necesar cu siguranță că s-ar fi descoperit tendințe sinucigașe, dar contextul bănuiesc că nu a permis. Gândiți-vă că Marcel Lepa a fost arestat recent, iar astfel de tendințe sinucigașe dacă nu sunt declarate în mod expres sunt greu de descoperit. Trebuie discutat cu deținutul în mai multe rânduri, un specialist trebuie să aplice mai multe baterii de teste, nu este chiar atât de simplu, deci dacă deținutul nu a declarat intenția asta, raportat la faptul că e de puțin timp arestat, este greu de crezut că cineva ar fi putut descoperi tendințe sinucigașe. Perspectiva unei condamnări pe viață cu siguranță că l-a determinat, putem considera că această perspectivă l-a determinat să facă acest gest. Ca și profil nu a luat anterior viață, gândiți-vă că a luat viață și și-a luat și propria viață doar pentru că era sub presiune sau era cumva încolțit deci până la urmă sunt decizii care sunt greu de explicat că nu putem trăi în mintea criminalului, dar putem vedea că a luat această decizie singur și că perspectiva închisorii pe viață l-a speriat probabil. Repet, astfel de incidente nu pot fi prevenite decât în situația în care deținutul este într-o cameră cu alți deținuți și supraveghetorul este anunțat despre despre acest act. Sunt cazuri în care se intervine și este împiedicat actul de sinucidere, dar în cazul ăsta deținutul înțeleg că era singur în cameră, n-avea cine să anunțe și de regulă când sinucigașii fac asta, o fac încercând să se ascundă și de ceilalți deținuți chiar și atunci când sunt în cameră cu ei deci sunt cazuri când sunt surprinși încercând să se sinucidă și se intervină, dar supravegherea continuă este interzisă, iar în anumite situații nici nu poți să o faci. Spre exemplu la baie. De regulă acolo se duc ca să se sinucidă. Este greu să previi un astfel de act de sinucidere în penitenciar așa cum este greu și acasă. Dacă cineva decide să se sinucidă este greu să previi. Nu există camere de supraveghere, este interzis să ai camere de supraveghere într-o celulă sau la baie. Supravegherea în cameră se face vizual și și periodic. Este interzisă supravegherea continuă în camera de detenție, iar la baie este interzisă total. Se pot face acele supravegheri periodice când ai indicii sau de două ori pe zi când se schimbă serviciul. La 6 dimineața și 7 seara”, a mai declarat sindicalistul din penitenciare pentru Libertatea.

Articole pe aceeași temă:

Ionel Marcel Lepa, criminalul polițistului Cristian Amariei, s-a sinucis în penitenciar34Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor