Cinci obiective turistice romanesti, incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO

De T. Ex.
Reactualizat la:
2Comentarii
Cinci obiective turistice romanesti, incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO
România poate fi considerată o comoară turistică. În acest spațiu în care natura își arată toate frumusețile, cu o istorie bogată și variată, poți găsi mereu ceva nou care să te fascineze, să te învețe, să te bucure. Nu e de mirare că un număr semnificativ de obiective au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind recunoscută astfel importanța culturală și istorică a României, pe plan mondial.

1. Cetatea Sighisoara

Cetatea Sighișoara
Restaurarea completă a Cetății Sighișoara a transformat acest punct de atracție în cel mai aglomerat sit de pe lista Patrimoniului Mondial din România. Printre atracțiile sale se numără Turnul cu Ceas, vechi de 500 de ani, străzile pietruite cu clădiri colorate și o colecție de muzee care îi îmbie pe turiști să cunoască măcar un pic din istoria, arta și cultura acestui loc rămas captiv în vremuri de demult apuse.
Un eveniment care atrage anual mii de vizitatori este Festivalul „Sighișoara Medievală”. Cavaleri, bufoni și prințese preiau controlul cetății și readuc, preț de câteva zile, atmosfera medievală în vechiul așezământ.

2. Biserica fortificata de la Biertan

Biserica fortificată de la Biertan
Biserica de origine sasă este o structură impozantă, situată la 27 de km de Sighișoara. Această biserică este atât de bine fortificată încât orice năvălitor s-ar fi lăsat păgubaș după câteva încercări. Clădirea este apărată de ziduri duble și o poartă cu 19 lacăte. Aceste lacăte sunt acționate printr-un singur mecanism complex, care a câștigat premiul întâi la Expoziția Mondială de la Paris, în anul 1900.
Pe terenul din proximitatea bisericii se găsesc clădiri vechi mai mici, inclusiv un bastion în miniatură. Acesta din urmă are o poveste interesantă. Bastionul a fost folosit pentru a descuraja cuplurile care voiau să divorțeze. Cei doi soți erau închiși aici și trebuiau să împartă același pat și aceleași tacâmuri. Această metodă a fost atât de eficientă încât se spune că în 400 de ani un singur cuplu a divorțat.

3. Satul sasesc Viscri

Satul săsesc Viscri
La aproximativ 40 de km de Sighișoara se află satul săsesc Viscri. Aici mai locuiesc câțiva sași care păstrează și azi tradițiile străvechi. Biserica din Viscri își are originile în secolul al 12-lea și dispune de un turn cu scară exterioară, deschisă, care duce până în vârf. Această biserică adăpostește și un muzeu al satului, pe două nivele.
Farmecul acestui sat este dat de atmosfera liniștită caracteristică, casele viu colorate și drumurile de pământ. Cei mai norocoși dintre turiști ar putea chiar să-l întâlnească aici pe Prințul Charles al Marii Britanii. Acesta este un susținător al zonei și deține două case în localitate, care au fost restaurate.

4. Manastirile pictate din nordul Moldovei

Mânăstirile pictate din nordul Moldovei
Nordul Moldovei este presărat cu mânăstiri vechi din secolul al 15-lea, care se remarcă prin picturile deosebite realizate atât la interior, cât și pe exteriorul clădirilor. Este un mister cum, după atâtea secole, imaginile cu sfinți și scene biblice își păstrează intensitatea, iar culorile sunt încă proaspete, vibrante.
Multe dintre mânăstiri au fost construite în timpul domniei lui Ștefan cel Mare, ca dovadă a recunoștinței domnitorului față de Dumnezeu, în urma victoriilor împotriva turcilor.

5. Bisericile de lemn din Maramures

Bisericile de lemn din Maramureș
Maramureșul este locul unde pot fi întâlnite poate ultimele sate autentice țărănești din Europa. Aici timpul s-a oprit, iar cătunele înșirate pe munți au rămas captive undeva în timpuri străvechi, cu tradiții strămoșești, structuri istorice care ar capta atenția oricărui vizitator.
Bisericile de lemn sunt dovada inventivității, a trudei și talentului celor care au locuit în aceste părți. Construite manual din trunchiuri de copac groase, îmbinate fără cuie, aceste biserici sunt apreciate la nivel mondial, opt dintre ele făcând parte din Patrimoniul UNESCO. Printre acestea se numără biserica din Ieud, care datează din 1364 și biserica din Surdești, cu turla disproporționat de mare (72 m), care este considerată printre cele mai înalte structuri de lemn din Europa.

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor