Centenarul Marii Uniri. Sectia de Arte a Bibliotecii Judetene Timis prezinta proiectul Semn 2018

De A. M. A.
Centenarul Marii Uniri. Sectia de Arte a Bibliotecii Judetene Timis prezinta proiectul Semn 2018
© Foto: Biblioteca Județeană Timiș
Biblioteca Județeană din Timiș va emite, în fiecare lună a anului, câte un semn distinct care va ilustra, sub genericul România100, semnificația istorică a Marii Uniri. Centenarul este serbat și prin lansarea albumului și a antologiei Festivalului Internațional de Literatură LitVest, ambele intitulate LiTerrarium. În plus, joi, în 25 ianuarie, toți cei care împrumută cărți de la bibliotecă vor primi câte un semn de carte consacrat Centenarului.

Joi, în 25 ianuarie, de la ora 12, Secția de Arte a Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel” (Bastion Theresia, corp A) invită timișorenii la un eveniment multiplu. Va fi prezentat proiectul Semn 2018. Cei care împrumută cărți de la B.J.T. vor primi câte un semn de carte consacrat Centenarului.

În plus, până la finalul anului, în fiecare lună, sub genericul România100, biblioteca va lansa câte un semn distinct care va lămuri aspecte din istoria momentului. Vor fi lansate și albumul și antologia Festivalului Internațional de Literatură LitVest, intitulate LiTerrarium.

Cea de șasea ediție a Litvest este realizată cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și reunește scriitori din zece țări, de pe două continente: Mircea Bârsilă, Adrian Bodnaru, Yolanda Castaño (Spania), Rodge Glass (Marea Britanie), Kama Sywor Kamanda (Congo), Udo Kawasser (Austria), Arian Leka (Albania), Laura Lindstedt (Finlanda), Marko Pogačar (Croația), Ioan Es. Pop, Jean Portante (Luxemburg), Fiona Sampson (Marea Britanie), Martin Glaz Serup (Danemarca), Pia Tafdrup (Danemarca).

Cu toții au remarcat originalitatea, în context global, a lecturilor publice (Pătura care citește, ConCentrica, Lecturi aprinse etc) și pictorialelor B.J.T. Scopul LitVest este de a crea documente estetice care dobândesc în timp o valoare aparte. Cea de a șasea ediție a festivalului se va desfășura în intervalul 26-29 septembrie 2018.

Reprezentanți ai instituțiilor partenere vor citi câte un poem din Antologia LitVest, Literrarium.

Partenerii LitVest2017 au fost: Liceul Pedagogic ”Carmen Sylva”, Liceul Teoretic William Shakespeare, Colegiul Național Bănățean, Bierhaus, Commando Viola, Timișoara Bikers, Gruparea de Jandarmi Mobilă ”Glad Voievod” Timișoara și Teatrul Maghiar ”Csiky Gergely” Timișoara.

În 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918. România a obținut recunoașterea definitivă a Marii Uniri abia după doi ani, prin Tratatul de la Trianon, din 4 iunie 1920, fiindu-i recunoscute noile granițe. Unirea a fost sărbătorită în 15 octombrie 1922; atunci, Regele Ferdinand și Regina Maria au fost încoronați în noua catedrală de la Alba Iulia.

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !