Cele mai bune bauturi romanesti se aleg la Timisoara

De M. Hoster
Cele mai bune bauturi romanesti se aleg la Timisoara
Miercuri a început la Centrul Regional de Afaceri din Timişoara cea de a şasea ediţie a Concursului Naţional de Vinuri şi Băuturi Alcoolice. Evenimentul este unul dintre cele mai apreciate din România, cele mai de calitate vinuri şi băuturi spirtoase fiind alese de un juriu alcătuit de cei mai buni degustători. Acţiunea poartă amprenta Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, fiind un eveniment conex al Salonului Vinvest.

Acţiunea este programată în premieră la Centrul Regional de Afaceri Timişoara. În acest an vor fi acordate, tot în premieră, şi diplome pentru oenologii din cadrul podogoriilor participante care s-au ocupat de vinificarea băuturilor.Concursul este de ţinută, toţi marii producători de vinuri fiind prezenţi cu cele mai bune soiuri pe care le cultivă. 

Dorin Popa, vicepreşedintele Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România şi preşedintele juriului concursului, a anunţat că pentru marile premii se vor întrece câteva sute de vinuri şi băuturi alcoolice. „Concursul de la Timişoara este unul dintre cele mai importante din România. Corectitudinea jurizării este totală, din acest motiv nimeni nu cunoaşte deocamdată produsele participante. Secretariatul concursului este unul extrem de secretos! Deja au fost depuse 120 de probe, urmează să fie înregistrate şi restul mostrelor”, a declarat Dorin Popa.„Judecătorii vare vor decide calitatea băuturilor este cel mai competent din România. Specialiştii nu vor cunoaşte producătorul vinului, ei vor avea în faţă doar un pahar în care se va afla băutura. În cadrul unui asemenea concurs vinurile nu concurează între ele. Fiecare arbitru analizează vinul, calitatea acestuia, aroma, culoarea, buchetul băuturii. În funcţie de aceasta se stabileşte un punctaj care decide locul vinulul. Dacă punctajul obţinut este cuprins între 100 şi 90 de puncte vinul primeşte medalia de aur, între 80 – 90 cea de argint, iar între 70 – 80 cea de bronz”, am mai aflat de la specialistul degustător

Ca o premieră, în acest an concursul nu va premia doar vinul ci şi oenologul care a vinificat băutura, cel care de fapt este artistul din spatele fiecărui vin. Jurizarea probelor va dura două zile.

Noile vinuri româneşti, de cea mai bună calitate

Una dintre caracteristicile competiţiei din acest an este promovarea vinurilor de calitate româneşti, mai ales a soiurilor cu vechime şi tradiţie. La reuşita concursului va conta foarte mult strădania actualilor producători viticoli. „Privatizarea în domeniul vinului a început în România în anul 2000. Un vin de excepţie se obţine de pe o plantaţie nouă după aproximativ 7 – 8 ani. Deci în anii care urmează noi vom descoperi toate eforturile depuse de producători pentru realizarea unui vin de calitate. Franţa şi România sunt cele două ţări europene care oferă cele mai bune condiţii climatice pentru obţinerea vinurilor de calitate. Din păcate, România nu e recunoscută pe plan mondial la fel ca şi Franţa…”, ne-a mai declarat Dorin Popa.

M. Hoster 

Cele mai bune vinuri romanesti se aleg la Timisoara

 

 

 

0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor