Casa Maghiară din Timișoara va fi transformată, cel mai probabil, în hotel

De Adrian Panduru
11Comentarii
Casa Maghiară din Timișoara va fi transformată, cel mai probabil, în hotel
© Tion: Casa Maghiară din Timișoara va fi transformată, cel mai probabil, în hotel
Sediul în care funcționează, printre alte societăți, UDMR Timiș și ziarul maghiar Uj Szo se va transforma, cel mai probabil, în hotel, în următorii ani. Hotelul va fi realizat în Casa Maghiară, pe bulevardul Revoluției 1989 nr. 8, în Timișoara, de oameni de afaceri din Timișoara. Președintele UDMR Timiș Zoltan Marossy spune că această Casă Maghiară a fost construită din banii etnicilor maghiari… iar cei de la UDMR au făcut și vor să facă demersuri pentru a primi clădirea înapoi…

Planul oamenilor de afaceri care reprezintă grupul Bega este de a realiza, cel mai probabil, în locul unde funcționează, printre altele, două redacții de ziar și UDMR Timiș, în Casa Maghiară, un hotel. Investiția nu va fi realizată în acest an, ci într-un orizont de timp de circa patru – cinci ani. Există intenția de a realiza acest hotel, dar, conform omului afaceri Marius Cristescu, investiția este la stadiul autorizațiilor. Cei de la UDMR Timiș funcționează în Casa Maghiară, la fel și ziarul maghiar Uj Szo și alte societăți. Omul de afaceri Marius Cristescu spune că le va oferi o alternativă locativă celor de la UDMR.

Istoria casei este zbuciumată, Casa Maghiară a fost a Societății Anonime Casa Maghiară. După ce s-au instalat rușii, după cel de-Al Doilea Război Mondial, reprezentanții maghiarilor încearcă recuperarea ei…

„Casa Maghiară s-a luat hotărârea de a se construi în 1926. S-au strâns fonduri de la comunitatea maghiară din România. A fost începută în 1929, terminată în 1930. La finalul celui de-Al Doilea Război Mondial au intrat rușii în ea, apoi a fost sediul Partidului Muncitoresc Român, apoi sediu la ziarelor din perioada comunistă. Prin decretul lui Iliescu din 5 februarie 1990, Uj Szo, ziarul maghiar, a primit un spațiu aici. Eu mă refer la partea de la stradă a clădirii, acolo este Casa Maghiară, nu și partea din spate a clădirii. În decembrie 1989, în clădirea unde acum este conducerea Timpress, în clădirea lângă, acolo s-a format Uniunea Democrată a Maghiarilor din Banat, după ce la București s-a constituit UDMR, atunci”, a spus Zoltan Marossy, președintele UDMR Timiș.

Reprezentanții grupului Bega au devenit proprietarii clădirii după ce au cumpărat pachetul majoritar de la Timpress, acum câțiva ani.

„Se va face probabil hotel, dar peste ani de zile. Probabil că celor de la UDMR le vom găsi un alt spațiu. În momentul de față nici nu se știe dacă se va întâmpla sau nu. Poate să dureze patru ani, nu știu. Acolo, în clădire, sunt mulți alți chiriași. Vedem prima dată dacă obținem «hârtiile», după aceea vedem ce se întâmplă. Este timp”, a declarat omul de afaceri Marius Cristescu pentru tion.ro.

„Conducerea UDMR Timiș s-a întâlnit și am discutat despre situația clădirii în care ne aflăm. Astăzi vorbim în termeni destul de confuzi despre situația Casei Maghiare din Timișoara. (…) Clădirea a ajuns în patrimoniul Timpress SA și nu am reușit să o recuperăm. Noi suntem foarte legați de această casă, pentru că este o casă construită din contribuțiile maghiarilor bănățeni. Astăzi, prin fel și fel de întâmplări această casă este a altora. Este greu de acceptat acest lucru. Apropoul discuțiilor a venit în ultima lună, în urma acelui afiș de pe poartă – Direcția de Urbanism întreabă populația Timișoarei ce părere are dacă ar face un garaj subteran aici, în spatele Casei Maghiare. Această întrebare a inflamat cercurile maghiarilor din Banat și s-a reluat din nou discuția despre situația acestei case. Pe acel afiș apare că în viitor acest cămin cultural al maghiarimii bănățene se dorește a fi transformat într-iun hotel. Vom face toate demersurile, cum am încercat și până acum, să reobținem casa maghiară, pentru a rezolva situația”, a spus Zoltan Marossy.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor