Banatul istoric are un calendar lunar al etno manifestarilor. Proiectul HerA a ajuns la final

De Marcel Hoster
1Comentariu
Banatul istoric are un calendar lunar al etno manifestarilor. Proiectul HerA a ajuns la final
© foto: hera.uvt.ro
Timp de mai mult de un an, specialiști din România și Serbia au luat Banatul Istoric la pas, analizând tradițiile și viața zonei istorice ce se întinde pe teritoriul celor două țări. Proiectului Local Heritage for Active Tourism in Banat (HerA), realizat de Universitatea de Vest Timișoara, în parteneriat cu primăria Kikinda și Muzeul Național Kikinda a fost programat în perioada 19 mai 2017 – 18 noiembrie 2018.

Finanțat prin programul Interreg – IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia, proiectul a beneficiat de 372.411,90 euro, bani cu care au fost susținute mai multe acțiuni prin care spațiul Banatului Istoric a fost cercetat, i-au fost culese tradițiile, mai ales din domeniul cultural și social, cu un accent deosebit pe tradițiile culinare, iar toate informațiile adunate au fost cuprinse în două studii de specialitate. Așa s-au născut volumele „Calendarul anual al etno manifestărilor din Banat” și „Banatul în 10 feluri”. De asemenea, au fost realizate mai multe videoclipuri cu ajutorul cărora va fi promovat turismul din Banatul sârbesc și cel românesc. După ce au luat la pas toată regiunea, cei implicați în proiect au realizat și o listă a celor mai bune destinații turistice, dar și culinare din regiune.

Marți, la Universitatea de Vest Timișoara, a avut loc conferința finală a proiectului, ocazie cu care cei implicați au prezentat rezultatele proiectului.

Activitățile din 2018 ale proiectului s-au desfășurat sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural, proiectul fiind, de altfel, nominalizat de autoritățile române drept reprezentativ pentru prezervarea patrimoniului. Proiectul are la bază o serie de cercetări derulate de echipă interdisciplinară din care fac parte specialiști în patrimoniu, arhitecți, cineaști, politologi, filologi, IT-iști, manageri în turism și specialiști în domenii economice, cu statut de membri ai echipei de implementare și foarte numeroși voluntari (studenți, doctoranzi, persoane din comunitățile transfrontaliere interesate de soarta propriului patrimoniu cultural). Mai multe informații despre proiect, dar și imagini preluate în timpul derulării acestuia se pot obține pe internet, la adresa hera.uvt.ro.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor