tion.ro Web analytics

Banatul istoric are un calendar lunar al etno manifestarilor. Proiectul HerA a ajuns la final

Banatul istoric are un calendar lunar al etno manifestarilor. Proiectul HerA a ajuns la final

<p>foto: hera.uvt.ro</p>
Timp de mai mult de un an, specialiști din România și Serbia au luat Banatul Istoric la pas, analizând tradițiile și viața zonei istorice ce se întinde pe teritoriul celor două țări. Proiectului Local Heritage for Active Tourism in Banat (HerA), realizat de Universitatea de Vest Timișoara, în parteneriat cu primăria Kikinda și Muzeul Național Kikinda a fost programat în perioada 19 mai 2017 – 18 noiembrie 2018.
Scris de Marcel Hoster - Timp de mai mult de un an, specialiști din România și Serbia au luat Banatul Istoric la pas, analizând tradițiile și viața zonei istorice ce se întinde pe teritoriul celor două țări. Proiectului Local Heritage for Active Tourism in Banat (HerA), realizat de Universitatea de Vest Timișoara, în parteneriat cu primăria Kikinda și Muzeul Național Kikinda a fost programat în perioada 19 mai 2017 – 18 noiembrie 2018.

Finanțat prin programul Interreg – IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia, proiectul a beneficiat de 372.411,90 euro, bani cu care au fost susținute mai multe acțiuni prin care spațiul Banatului Istoric a fost cercetat, i-au fost culese tradițiile, mai ales din domeniul cultural și social, cu un accent deosebit pe tradițiile culinare, iar toate informațiile adunate au fost cuprinse în două studii de specialitate. Așa s-au născut volumele „Calendarul anual al etno manifestărilor din Banat” și „Banatul în 10 feluri”. De asemenea, au fost realizate mai multe videoclipuri cu ajutorul cărora va fi promovat turismul din Banatul sârbesc și cel românesc. După ce au luat la pas toată regiunea, cei implicați în proiect au realizat și o listă a celor mai bune destinații turistice, dar și culinare din regiune.

Marți, la Universitatea de Vest Timișoara, a avut loc conferința finală a proiectului, ocazie cu care cei implicați au prezentat rezultatele proiectului.

Activitățile din 2018 ale proiectului s-au desfășurat sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural, proiectul fiind, de altfel, nominalizat de autoritățile române drept reprezentativ pentru prezervarea patrimoniului. Proiectul are la bază o serie de cercetări derulate de echipă interdisciplinară din care fac parte specialiști în patrimoniu, arhitecți, cineaști, politologi, filologi, IT-iști, manageri în turism și specialiști în domenii economice, cu statut de membri ai echipei de implementare și foarte numeroși voluntari (studenți, doctoranzi, persoane din comunitățile transfrontaliere interesate de soarta propriului patrimoniu cultural). Mai multe informații despre proiect, dar și imagini preluate în timpul derulării acestuia se pot obține pe internet, la adresa hera.uvt.ro.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Șase oferte pentru proiectarea lotului 2 din autostrada Lugoj - Deva

  Capitală Culturală

  Reprezentații de excepție la Filarmonica Banatul în 2023, anul Capitalei Culturale Europene

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Avansează lucrările la Centrul de legume-fructe din Tomnatic. Vicepreședintele CJT, în vizită pe șantier

  Utile

  FOTO. O mai mare vizibilitate în câteva intersecții din Timișoara. Arborii au fost toaletați

  Ştiri din Timiș

  Bulină neagră de la CNAIR pentru firmele care se ocupă de Centura Timișoara Sud și descărcarea de pe A1 la Sânandrei

  Ştiri din Timiș

  Programul de lansare a Capitalei Culturale, încă „secret”. E cert că PMT și CJT fac evenimente separate

  România

  Paul al României, prințul fugar, a fost prins și arestat la Paris

  Ştiri din Timiș

  Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, după rezultatele la BAC: „Revenim la un scenariu optimist pentru admiterea 2022"

  Ştiri din Timiș

  Muzică pentru toate gusturile la Zilele comunei Lovrin

  Sănătate

  Coronavirus, ultimele șapte zile în Timiș: peste 212 de infectări, dublu față de acum o săptămână

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici