Alex-Dia Construct și Zitico „se bat” pentru refacerea fațadei Liceului „Lenau”

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
7Comentarii
Alex-Dia Construct și Zitico „se bat” pentru refacerea fațadei Liceului „Lenau”
© Tion: Alex-Dia Construct și Zitico „se bat” pentru refacerea fațadei Lenau
Două oferte pentru lucrarea de reabilitare a fațadei Liceului „Lenau”. Primăria pune la bătaie aproape jumătate de milion de euro pentru contract, la mai bine de șase ani de la începerea lucrărilor la clădirea care a dat doi laureați de Nobel.

Clădirea Liceului „Lenau” de pe str. Gheorghe Lazăr va avea în sfârșit tencuială pe fațadă. Imobilul de pe str. Gheorghe Lazăr a intrat în șantier în primăvara lui 2013, iar primăria a avut două proiecte: unul cu bani de la nemți, altul cu bani de la bugetul local și de la UE.

Cu bani din programul KfW al Băncii de Credit pentru Reconstrucție și Dezvoltare a Germaniei, 400.000 de euro, primăria voia să refacă acoperișul, fațada exterioară și curtea interioară și să înlocuiască tâmplăria veche. Lucrările au început, însă s-au oprit după numai câteva luni, pentru că firma executantă intrase în insolvență.

Cel de-al doilea proiect a fost început cu bani de la bugetul local și continuat cu bani de la Uniunea Europeană. Prevedea consolidări, reparații la structură, la tâmplărie și planșee, dar și achiziția de mobilier nou, echipamente didactice și echipamente IT, de aproape 6,7 milioane de lei, cu tot cu TVA, adică aproximativ 1,5 de milioane de euro. Și aici s-au oprit lucrările, pentru că PMT a avut probleme cu firma care a câștigat licitația.

Cu fațada la fel, municipalitatea nu a putut găsi un constructor serios. Reprezentanții PMT au mai încercat o licitație, dar și a doua firmă a intrat în insolvență. Au fost probleme și cu proiectul, astfel că s-a ajuns în instanță. Suntem aproape de 2020 și fațada Liceului „Lenau” este fără tencuială.

Șase ani și jumătate mai târziu de la începerea lucrărilor, PMT a reușit o nouă licitație, pentru „lucrări exterioare de reabilitare a clădirii și a spațiilor adiacente clădirii Liceului «Nikolaus Lenau»”. A pus la bătaie peste 442.000 de euro. Ofertele s-au putut depune până luni, 4 noiembrie.

Firme abonate la bani publici

S-au înscris Zitico SRL cu subcontractantul Trovacasa și Alex-Dia Construct SRL cu terțul Constructim. Ofertele sunt în analiză, iar noul constructor va trebui să renoveze în opt luni fațada liceului care a dat doi laureați ai Premiului Nobel.

Alex-Dia Construct mai are contracte cu primăria, inclusiv cel pentru reabilitarea fațadei Operei Române, cel pentru reabilitarea clădirii municipalității de pe str. Vasile Alecsandri 1 sau cel pentru reabilitarea Clinicii ORL. Iar Zitico SRL a livrat primăriei un patinoar sintetic de peste 100.000 de euro, care stă nefolosit.

Dacă totul merge bine, „Lenau” va celebra 100 de ani de la înființare, în 2020, într-o clădire demnă de un oraș european. Actuala clădire „Lenau” a fost construită de către arhitectul Ioan Reiber, în anii 1878-1879, în locul vechiului teatru comunal și fosta primărie rasciană. Potrivit viceprimarului Timișoarei, arhitectul s-a folosit și de unii pereți din clădirea teatrului. În vechea clădire a dirijat Johann Strauss – fiul, iar la unele spectacole a fost prezent și Mihai Eminescu.

Vă reamintim: primăria a demarat recent lucrările și pentru noul campus școlar „Lenau”, pe str. Popa Șapcă, care va costa 12 milioane de euro, va fi construit de Constructim și va trebui să fie ridicat în doi ani.

Articole pe aceeași temă:

Reapar schele pe Liceul „Lenau”, la peste 6 ani de la începerea lucrărilor de reabilitare

Robu a pus prima piatră de temelie din cariera de primar. Pentru Campusul Lenau7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor