Academia Română a acordat premii pentru mediul universitar și medical timișorean

De Marcel Hoster
1Comentariu
Academia Română a acordat premii pentru mediul universitar și medical timișorean
© foto: Tion
Mai multe personalități timișorene din domeniul universitar, dar și din cel al medicinei, au fost premiate în urmă cu câteva zile de Academia Română. Pe 13 decembrie au fost acordate premiile care recompensează cele mai bune lucrări și prezențe culturale și științifice românești realizate de-a lungul anului 2016.

Mediul academic timișorean este în continuare unul de succes. Ca dovadă stau și numeroasele premii primite de specialiștii din mai multe domenii, în care activitatea acestora din Timișoara a fost menționată în cadrul premiilor acordate anual de Academia Română.

Academia Română acordă, începând cu acest an, un număr de 81 de premii, purtând fiecare numele unei personalități din domeniul cultural sau științific reprezentat în cele 14 secții ale Academiei Române: filologie și literatură, istorie, matematică, fizică, chimie, biologie, geonomie, științe tehnice, agronomie și silvicultură, medicină, economie, științe juridice și sociologie, filosofie, teologie, psihologie și pedagogie, arte, arhitectură și audiovizual, știința și tehnologia informației.

Din totalul celor 81 de premii, pentru anul 2016 au fost acordate 70, unui număr de 94 de lucrări sau grupuri de lucrări, creații individuale sau elaborate de colective de autori.

La secțiunea Medicină, cartea “Liver Elastography using ultrasound waves”, ai cărei autori sunt Ioan Sporea și Roxana Sirli, a obținut unul de premiile Academiei Române. Totodată, un Tratat de Chirurgie avându-i autori pe Irinel Popescu, Lazăr Fulger (din Timișoara) și Cornel Iancu a luat un alt premiu al Academiei.

Rezultatele activităților de cercetare științifică ale membrilor comunității academice a Universității de Vest Timișoara au atras atenția juriului de premiere al Academiei Române și în acest an. Pe data de 13 decembrie 2018, în Aula Academiei Române, printre premianții Academiei pentru publicațiile din anul 2016 s-a regăsit și reprezentanta UVT, Andreea-Mihaela Arba (Dunca), asistent universitar în cadrul Facultății de Chimie, Biologie, Geografie, Departamentul de Geografie, cu Premiul „Simion Mehedinți”. De asemenea, Secția de științe Geonomice a obținut pentru lucrarea „Resursele de apă din sistemul hidrografic Timiș-Bega. Geneză, regimuri hidrografice și riscuri hidrice” un alt premiu.

Șapte profesori de la Universitatea Politehnica Timișoara s-au aflat printre laureații ediției din acest an.

Astfel, Remus-Daniel Ene, Vasile Marinca și Valentin-Bogdan Marinca au fost recompensați cu premiul „Aurel Vlaicu“, pentru grupul de lucrări „Metode analitice aproximative optimale în studiul dinamic al unor tipuri de fluide ne-Newtoniene”.

Premiul „Anghel Saligny“ a fost decernat profesorilor Florea Dinu și Ioan Mărginean, pentru grupul de lucrări „Robustness of Steel Building Structures”. Premiul „Gheorghe Ionescu-Șișești“ a fost acordat unor colective de autori care îi includ pe Daniel Hădărugă, pentru grupul de lucrări „Differentation of the rye and wheat flour as well as mixtures by using the kinetics of Karl Fischer water titration”, și Gerline Rusu, pentru grupul de lucrări „Nano encapsulation competitiveness of omega-3 fatty acids and correlations of thermal analysisi and Karl Fisher water titration for European anchovy (Engraulis encrasicolus L) oil/Beta-cyclodextrin complexes”.

Lista completă a premiilor Academiei Române se găsește AICI.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor