tion.ro Web analytics

Spre vârful Domogled: unul dintre cele mai frumoase și totodată dificile circuite care străbat Rezervația Naturală Domogled

De Erika Iszlai

Spre vârful Domogled: unul dintre cele mai frumoase și totodată dificile circuite care străbat Rezervația Naturală Domogled

foto: Facebook/Banatul Montan
Un traseu mediu spre greu ca și dificultate, dar cu peisaje absolut minunate, vă așteaptă în Rezervația Naturală Domogled. Pregătiți echipamentul de drumeție, rucsacul și mâncarea. Începeți traseul pe la Crucea Albă, „punctul culminant” fiind vârful Domogledul Mare (1105 m), de unde veți putea admira Dunărea, Munţii Almăjului, Munții Retezat, iar în plan mai apropiat Munţii Cernei și Munţii Mehedinţi.
Scris de Erika Iszlai - Un traseu mediu spre greu ca și dificultate, dar cu peisaje absolut minunate, vă așteaptă în Rezervația Naturală Domogled. Pregătiți echipamentul de drumeție, rucsacul și mâncarea. Începeți traseul pe la Crucea Albă, „punctul culminant” fiind vârful Domogledul Mare (1105 m), de unde veți putea admira Dunărea, Munţii Almăjului, Munții Retezat, iar în plan mai apropiat Munţii Cernei și Munţii Mehedinţi.

În Banat există o mulțime de trasee montane, pentru toate gusturile și toate dificultățile. Cei de la Banatul Montan prezintă un traseu mediu spre greu, de parcurs în aproximativ șase ore, marcat cu bandă galbenă, prin Rezervația Naturală Domogled. Aceștia recomandă începerea traseului pe la Crucea Albă și retur pe Cheile Feregari.

„Traseul este unul dintre cele mai frumoase și totodată dificile circuite care străbat Rezervația Naturală Domogled. Punctul de plecare este în spatele Hotelului Cerna, de la izvorul de apă plată Domogled, unde sunt toate semnele care urcă spre Muntele Domogled. Se merge pe strada Domogled, apoi pe șoseaua DN 67D și, după 50 m în amonte se ia la stânga pe potecă prin pădurea de fag. Pe potecă se văd marcajul cruce albastră ce duce la Izvorul Jelărău și marcajul bandă galbenă care duce spre Domogled. Ele merg împreună până la Crucea Albă”, transmit cei de la Banatul Montan pe Facebook.

După câteva minute de mers, se ajunge la Foişorul Elisabeta. De aici, traseul urcă în serpentine prin pădure, ajungând la Crucea Albă, unde veți avea și un punct de belvedere asupra stațiunii Băile Herculane.

„Priveliștea ce se deschide în fața ochilor este deosebită. De la Crucea Albă, care se află la altitudinea de 563 m, se merge circa 30 m până la prima intersecție, unde marcajul bandă galbenă se desparte de marcajul cruce albastră și cotește spre dreapta. Suntem pe Poteca (Cărarea) Pisicii, numită așa datorită gradului mare de dificultate prin panta sa accentuată, îngustimea foarte mică și porțiuni de pietriș instabil. Aceste obstacole sunt însă compensate din plin de frumusețea formelor carstice și a priveliștilor de neuitat, mereu altele”, adaugă reprezentanții Banatului Montan.

După 20 de minute de la cruce, se poate vedea scris pe o piatră „Grota lui Șărban”. Se face stânga pe o cărare vizibilă, dar nemarcată pentru a ajunge la peștera care poartă numele unui haiduc.

„De la părăsirea peșterii urmează o oră de urcuș susținut până pe Vârful Domogledul Mic. După ce străbatem o pădurice de liliac, se pot zări pinii izolaţi ce stăpânesc vârfurile calcaroase și apar stâncile Domogledului Mic (1099 m). În continuare, urmăm cărarea de pe creastă, unde marcajul este tot mai greu vizibil și trebuie avut grijă de locul unde marcajul triunghi roșu care ne-a însoțit o ia la stânga pe poteca care duce la Poiana Mușuroane, în 40 minute”, spun cei care promovează obiectivele din Banat.

Urmați poteca și în cca. 20 de minute sunteți la Domogledul Mare (1105 m), de pe care veți putea admira Dunărea, dar și Munții Retezat sau Godeanu.

„Poteca trebuie urmărită cu grijă deoarece, există porțiuni pe muchie de prăpastie sau se merge foarte aproape de ea. De pe ambele vârfuri se pot admira: Dunărea, Munţii Almăjului, Munții Semenicului, Munţii Godeanu şi Munții Retezat, iar în plan mai apropiat Munţii Cernei și Munţii Mehedinţi. Din vecinătatea Vârfului Domogled se coboară timp de o oră, pe marcajul bandă galbenă spre sud-vest, mai întâi prin loc deschis prin stâncărie şi pajişti montane, apoi printre pâlcuri de pin, iar la urmă se intră într-o pădure de fag până la înşeuarea dintre Vârful Domogled Mare şi Vârful Şoimului”, descriu cei de la Banatul Montan.

O veți lua apoi spre Cheile Feregari, loc în care se găsesc numeroase trasee de escaladă.

„La ieșirea din chei ne întâmpină un izvor și în cateva minute suntem la drumul național 67D de pe care am intrat în traseu, dar cu 2 km mai sus, spre Baia de Aramă”, conchid cei care promovează obiectivele din Banat.

Pagina de Facebook Banatul Montan este o continuare online a ghidului scris de Gheorghe Popovici, fiind promovate obiectivele din Banat. Există și o aplicație cu trasee și obiective turistice.

Foto: Banatul Montan

editor Amalia Kui

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Peste 12.000 de timișeni s-au angajat prin ANOFM, în primele opt luni ale anului 2021. Anunțurile din campania Tion

  Ştiri din Timiș

  Start Liberty Marathon. Traseul alergătorilor și drumurile închise

  România

  Florin Cîțu, noul președinte al PNL. „Voi fi președintele tuturor liberalilor”

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Descoperă povestea palatului Miksa Steiner, fostul sediu al Băncii de Scont

  Eveniment

  Amenzi de peste 15.000 lei pentru vitezomani, într-o localitate din Timiș

  Ştiri din Timiș

  100 de ani în alb-violet, concert rock alături de Filarmonica Banatul pe Stadionul Știința

  Eveniment

  Amenzi de zeci de mii de lei pentru cei care nu au purtat mască, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Scumpirea gigacaloriei este o posibilitate și la Timișoara. Ruben Lațcău: Nu vom scădea subvenția, este exclus

  Sănătate

  Coronavirus, 25 septembrie: peste 7.600 de cazuri noi în România, 435 în Timiș. Rata la Timișoara se apropie de 6

  Ştiri din Timiș

  Bani pentru drumuri comunale din Timiș. Primăriile care primesc fonduri

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici