Astfel, pe un platou din apropierea localității Herneacova a fost montat primul indicator turistic. Acesta marchează direcția spre una dintre cele mai importante fortificații preistorice din vestul țării.
Muzeul Național al Banatului, împreună cu Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și Primăria Recaș, susține această inițiativă care face legătura între cercetare arheologică și acces public.
„Cetatea, cunoscută sub numele de Herneacova sau «Cetatea turcească», a fost cercetată pentru prima dată în 1971 de arheologul Florin Medeleț. Situl este datat în prima epocă a fierului (Hallstatt târziu) și are un sistem de apărare format din valuri și șanțuri concentrice, întins pe aproximativ cinci hectare. Traseul de vizitare este funcțional, iar marcarea acestuia facilitează accesul publicului către un obiectiv arheologic esențial pentru înțelegerea istoriei Banatului. Cetatea Herneacova face parte din patrimoniul documentat științific și protejat, iar vizitarea acestui sit contribuie la susținerea unui model responsabil de turism cultural”, au transmis, marți, reprezentanții Muzeului Național al Banatului.
Între anii 2003 și 2006, cercetările Muzeului Național al Banatului au confirmat funcția defensivă a cetății și au identificat material ceramic specific epocii.
Situl este clasat ca monument istoric (TM-I-s-A-06062).
„Cetatea ocupă o poziție dominantă pe un promontoriu aflat la peste 192 de metri altitudine, marcat în prezent de o cruce de beton. Poziționarea strategică a permis controlul natural al Văii Pârâului Băcin, între satele Bencecu de Jos și Nadăș. Fortificația era apărată de șanțuri adânci pe latura sudică, încă vizibile la suprafață, și de o platformă circulară săpată la jumătatea pantelor, care înconjoară dealul pe celelalte laturi”, au transmis reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!