tion.ro Web analytics

Volumul contează! În Timiș vei plăti în funcție de cât gunoi arunci la pubelă

Volumul contează! În Timiș vei plăti în funcție de cât gunoi arunci la pubelă

<p>foto: Adrian Panduru/ tion.ro</p>
Reactualizat la:
În Timiș, tariful de colectare a gunoiului se va calcula în funcție de... volum. Practic, plătești atât cât arunci. Din acest an, „volumul contează”. Practic, în următoarea perioadă (următoarele luni – un an), tarifele de colectare a gunoiului vor fi în funcție de cât depozitează fiecare în pubele. Dacă volumul este mare, tarifele vor fi în concordanță, dacă „strângeți cureaua” atunci tariful va fi mai mic...
Scris de Adrian Panduru - În Timiș, tariful de colectare a gunoiului se va calcula în funcție de... volum. Practic, plătești atât cât arunci. Din acest an, „volumul contează”. Practic, în următoarea perioadă (următoarele luni – un an), tarifele de colectare a gunoiului vor fi în funcție de cât depozitează fiecare în pubele. Dacă volumul este mare, tarifele vor fi în concordanță, dacă „strângeți cureaua” atunci tariful va fi mai mic...

Schimbarea de tarifare vine în urma modificărilor legislative care au apărut, acestea introducând plata la volum. Este un principiu european, aplicat în aproape toate statele europene. Deșeurile au un preț, iar neutralizarea lor are un preț. Va fi un proces de aproape un an de tranziție, până se va face trecerea fiecărei case la noul sistem. Județul Timiș va fi al doilea din România unde se va face această trecere, în urma unei Ordonanțe dată de Guvern. Schimbare cu plata la volum probabil va duce la o creștere a prețului pe care îl veți plăti pentru colectarea gunoiului, apoi, după ce veți colecta selectiv și într-un volum mai mic, adaptat nevoilor, tariful va scădea, ca și volumul de deșeuri. Noile prețuri nu au fost făcute încă publice de reprezentanții Retim și cei ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș. Acesta vor ajunge pe masa fiecărui consiliu local, urmând ca mai apoi să fie aprobate și transmise consumatorului.

În general se încearcă o reducere a frecvenței colectării deșeurilor în unele zone, cum ar fi mediul rural, de la o săptămână la două, și responsabilizarea cetățenilor pentru a nu mai arunca deșeurile reciclabile la pubela destinată celorlalte deșeuri. Practic, va crește și prețul de depozitare la deponeu pentru o tonă de deșeuri, care se va dubla.

„Nu este o scumpire. Tariful nostru rămâne același. Dacă frecvența este mai mică va scădea tariful pe tonă. Se va raporta la fiecare gospodărie ce capacitate colectăm în fiecare lună. în baza fiecărei capacități să fie un volum. Dacă suntem o familie de trei persoane scoatem 150 de litri pe lună. Noi ar trebui să umplem o pubelă de 120 de litri în proporție de 15 la sută. În realitate pubelele sunt pline sau aproape pline, și diverse alte deșeuri depozitate necorespunzător. În momentul în care pui la dispoziția unui utilizator un volum, el îl umple, îl folosește, Fie că este vorba de pubele de 120 de litri, fie că este vorba de 240 de litri, acestea sunt umplute. Eu, la același preț, ajung să plătesc pe cât arunc, volumul scos la colectare. De ce avem atâta volum? Sunt chiar deșeuri reziduale? Deșeuri reziduale sunt deșeuri biodegradabile – resturi de mâncare 90 la sută, alte mici resturi din gospodărie. Cauzele sunt că punem deșeuri reciclabile în cele reziduale. Sacul galben este folosit în proporție de 30-50 la sută, restul pun deșeurile reciclabile în cele uzuale. Depozităm alte deșeuri decât ar trebui să depozităm în pubelă – deșeuri reziduale, din construcții”, a spus Dan Pascu, director general marketing și economic Retim.

În Timișoara, în zona de case, propunerea este ca în viitor să se facă doar o colectare pe săptămână a gunoiului rezidual; va crește în schimb frecvența de colectare în zona de blocuri. În zona de case, în zona rurală, s-a propus o reducere de la o dată pe săptămână la o dată la două săptămâni a gunoiului rezidual.

Până în jurul datei de 25 iunie vor fi disponibile noile tarife care vor fi prezentate administrațiilor locale și până în data de 15 iulie vor fi, cel mai probabil, regulamentele adoptate de către primării. Indicele actual de 18 la sută colectare selectivă trebuie schimbat la finalul anului 2019 în 40 la sută, conform normelor europene, iar la final de 2020 volumul trebuie să ajungă la 50 la sută, urmând ca în 2021 să ajungă la 60 la sută.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Ştirile judeţului Timiş

  Grefierii timișoreni protestează și ei împotriva abrogării pensiilor speciale. Activitatea instanțelor ar putea fi blocată complet!
  După judecătorii de la Curtea de Apel, grefierii timișoreni protestează și ei împotriva abrogării pensiilor speciale. Și-au suspendat activitatea pentru două ore, miercuri, iar de luni își vor întrerupe activitatea alături de ceilalți colegi din țară. Măsura ar putea duce la suspendarea completă a activității instanțelor, la nivel național.

  Ştirile judeţului Timiş

  Deputat de Timiș: Nu avem nevoie de alegeri anticipate, nu este momentul să punem România într-o situație de criză
  Deputatul PMP de Timiș Cornel Sămărtinean a declarat că nu este nevoie de alegeri anticipate în România în această perioadă, până la alegerile locale din iunie sau o dată cu acestea, așa cum și-a declarat intenția actualul premier liberal Ludovic Orban, după consultarea cu președintele României Klaus Iohannis.

  Ştirile judeţului Timiş

  Șofer prins la volan, deși nu avea permis de conducere, în Lugoj
  Dosar penal pe numele unui bărbat de 34 de ani, la Lugoj. El este cercetat penal după ce a fost prins la volan, deși nu avea permis de conducere.

  Ştirile judeţului Timiş

  Jucător nou pe piaţa IT: Compania britanică Imagination Technologies deschide un centru de inteligenţă artificială la Timişoara
  Compania britanică Imagination Technologies a deschis un centru nou de design în Timișoara. Centrul se va concentra pe proprietate intelectuală concepută pentru inteligența artificială (AI) și computer vision.

  Ştirile judeţului Timiş

  Nicolae Robu, acuzat de oportunism electoral. PSD: Se laudă cu un proiect care nu-i aparține
  Se apropie alegerile locale, iar politicienii ascut cuțitele de luptă. Primarul Nicolae Robu a anunțat o investiție a CNI – noul stadion de 30.000 de locuri pentru Timișoara, iar PSD Timiș îl acuză acum de oportunism electoral. Liderii social democrați spun că Robu s-a opus de fapt noii arene. 4

  Ştirile judeţului Timiş

  Comorile ascunse ale Vienei: descoperă-le într-o vacanță inedită
  Când spunem Viena ne gândim la Opera de Stat, la Târgul de Crăciun, la Catedrala Sfântul Ștefan, la Palatul Schönbrunn sau, de ce nu, la minunatele șnițele vieneze ori la delicioasele Apfelstrudele. Totuși, Viena are și o fațetă mai puțin cunoscută, este o lume a misterelor pe care vă invităm să o descoperim împreună pentru a da o savoare în plus călătoriilor dumneavoastră.

  Ştirile judeţului Timiş

  Centrul Cultural Mărășești și Muzeul Cetății costă aproape 5 milioane de euro. PMT caută constructor
  Transformarea fostei clinici de dermatologie de pe strada Mărășești costă aproximativ 5 milioane de euro. Renovarea clădirii pentru Centrul Cultural Mărășești și Muzeul Cetății a fost scoasă în sfârșit la licitație de primărie. Este una dintre investițiile pentru TM2021.

  Ştirile judeţului Timiş

  Transport agabaritic în Timiș
  În Timiș va avea loc un transport agabaritic, a cărui viteză maximă de deplasare este de 70 de kilometri pe oră. Vehiculul transportă un utilaj și va intra pe la punctul de trecere a frontierei (PTF) Moravița, având ca punct final localitatea Dumbrăvița.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.