În fiecare an, din 1959 încoace, pe 25 octombrie sărbătorim Ziua Armatei României, simbol al eliberării și reîntregirii teritoriului național în al Doilea Război Mondial.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cca. 540.000 de militari din România au fost trimiși pe front, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, alți cca. 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă, potrivit datelor transmise de Ministerul Apărării Naționale.
În 25 octombrie 1944, după lupte grele, orașul Carei a fost eliberat de sub ocupație străină. Victoria a fost posibilă în urma unei intense ofensive pentru eliberarea nord-vestului României.
După eliberarea teritoriului național, în 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, alături de aliați, contribuind la marea victorie obținută în Mai 1945, moment care a marcat sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.
În țară
În întreaga țară, Ziua Armatei României va fi sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din țară, în bazele militare unde sunt dislocați militarii români și în țări în care România are acreditați atașați ai apărării.
În București, de la ora 10, la Mormântul Ostașului Necunoscut, din Parcul Carol I, va avea loc o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane de flori, o ceremonie de schimbare a gărzii și o survolare a unor aeronave ale Forțelor Aeriene Române.
De la ora 12, o ceremonie specială va avea loc și la Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial (Universitatea Națională de Apărare „Carol I”), iar la ora 13, la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” va fi vernisată expoziția temporară „Drumul către Încoronarea din anul 1922”.
La ora 19, bucureștenii vor putea asista la o retragere cu torțe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional, Calea Victoriei, B-dul Regina Elisabeta, B-dul Mihail Kogălniceanu, Splaiul Independenţei,B-dul Eroilor Sanitari, Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu, Şoseaua Cotroceni, B-dul Iuliu Maniu, B-dul General Paul Teodorescu, B-dul Timișoara, sediul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.
La Constanța, ceremonia va fi organizată la Monumentul ,,Victoriei” din Parcul Arheologic Constanța, începând cu ora 11
În Satu Mare (de la ora 10) și la Păuliș (de la 12:30), la Monumente ale Ostașului Român vor avea loc ceremonii de depuneri de coroane și jerbe de flori.
În Carei, la ora 14, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român” va avea loc o ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori. Voluntarii Invictus, alergători și cicliști, militari și civili, care au parcurs aproximativ 3800 de kilometri în cadrul Ștafetei Veteranilor, pe trei trasee, vor prezenta onorul, în mod simbolic, tuturor celor care s-au jertfit pentru România. Vă reamintim, ștafeta a pornit din Timișoara.
În Timișoara
Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, organizează, marți 25 octombrie, de la ora 10, un ceremonial militar și religios la Monumentul Ostașului Necunoscut, situat în Parcul Central „Anton von Scudier” din Timișoara.
Vor participa veterani de război, cadre militare active, în rezervă sau retragere, reprezentanți ai autoritățile publice județene și locale și cetățeni.
De la ora 17, la sediul Spitalului Militar are loc vernisajul expoziției „Istoria de peste două secole și jumătate a Spitalului Clinic Militar de Urgență «Dr. Victor Popescu»”,
Organizată cu prilejul aniversării Zilei Armatei României, în cadrul expoziției sunt expuse peste 100 de piese din dotarea Spitalului Militar. Printre acestea se numără termometre, seringi Guyon, ace pentru puncții, truse chirurgie, canule de aspirație, stetoscop, tensiometre, electrocautere, balanțe de farmacie, mojare și pistile farmaceutice, KG Schiller, trusa ORL, oscilometru, dar și fotografii ale comandanților sau aspecte din cadrul procedurilor medicale întreprinse de-a lungul timpului.
Pe aceeași temă:
„Ștafeta Veteranilor” pornește din Timișoara. Traversează patru orașe mari
Citiți principiile noastre de moderare aici!