tion.ro Web analytics

Universitățile de medicină din țară cer organizarea examenului de rezidențiat. Propunerea ajunge în Senat

De Oana Bocănici
Reactualizat la:

Universitățile de medicină din țară cer organizarea examenului de rezidențiat. Propunerea ajunge în Senat

Reactualizat la:
Rectorii celor șase universități de medicină și farmacie din țară cer ca organizarea examenul de rezidențat să fie responsabilitatea facultăților de specialitate. Ei propun ca toate activitățile din cadrul programului de rezidențiat să treacă din subordinea Ministerului Sănătății, în subordinea Ministerului Educației. Propunerea va fi înaintată către Comisia pentru Învățământ a Senatului României.
Scris de Oana Bocănici - Rectorii celor șase universități de medicină și farmacie din țară cer ca organizarea examenul de rezidențat să fie responsabilitatea facultăților de specialitate. Ei propun ca toate activitățile din cadrul programului de rezidențiat să treacă din subordinea Ministerului Sănătății, în subordinea Ministerului Educației. Propunerea va fi înaintată către Comisia pentru Învățământ a Senatului României.

Cei șase rectori au universităților de medicină din România au purtat discuții referitoare la schimbările examenului de rezidențiat. Au ajuns la concluzia că instituțiile de învățământ universitar pe care le reprezintă sunt în măsură să organizeze examenul. Propunerea va ajunge în Senatul României.

„Datorită formei specifice de învățământ, care se adresează doar absolvenților din domeniile medicale și farmaceutice, cât și faptului că activitatea de pregătire a rezidenților este una normală ca activitate didactică pentru cadrele didactice din universitățile de profil, considerăm că organizarea rezidențiatului, în întregimea sa, de la admitere și până la examenul de specialitate, trebuie să fie gestionată de către cele șase centre universitare de profil din țară”, transmite Anca Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și președintele Alianței Rectorilor Universităților de Medicină și Farmacie.

Se doresc schimbări și în ceea ce privește elaborarea proiectelor de cercetare comune, modificarea criteriilor generale de acordare a burselor pentru studenții care urmează învățământul la zi și în ceea ce privește achiziționarea manualelor pentru pregătirea concursului național de rezidențiat.

Cu un an în urmă, alianța rectorilor celor șase universități de medicină a mai inițiat și alte propuneri legislative, precum cea privind revizuirea bibliografiei pentru concursul național de intrare în rezidențiat, Ministerul Sănătății aprobând recent noile tematici și bibliografii, ce vor fi valabile începând cu sesiunea din noiembrie 2021. De asemenea, tot la propunerea Alianței rectorilor UMF, a fost elaborată o propunere legislativă de modificare și completare a Legii nr. 95/2006, referitoare la acordarea de indemnizații personalului didactic medico-farmaceutic din universități. Aceasta a fost adoptată de Camera Deputaților și apoi promulgată de președintele Klaus Iohannis.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. xxx says:

  Cum Senatul Romaniei colcaie de intelectuali, raspunsul va fi pe masura.

 2. Cele mai noi știri

  Eveniment

  FOTO. Cameră pentru audierea copiilor amenajată de Judecătoria Timișoara și deținuții de la penitenciar

  Sănătate

  Covid-19, Timiș: trei decese și 110 cazuri noi. Scade numărul de pacienți de la ATI

  Ştiri din Timiș

  Rata de infectare cu coronavirus scade sub 4,3 la Timișoara

  Sănătate

  Coronavirus, România: peste 3.200 de noi infectări și aproape 140 de morți

  Eveniment

  Hotărârea de Guvern care a închis sălile de sport la o rată de peste 4 la mie, anulată de Curtea de Apel Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Comunicat de presă privind Măsura 2 ”Granturi pentru capital de lucru ”

  Ştiri din Timiș

  Sunteți de acord cu interdicția de hrănire a porumbeilor în Timișoara? Primăria vă cheamă la dezbatere

  Ştiri din Timiș

  Fritz și-a pus un consilier personal director la Centrul de Proiecte. Discuții finale pe regulamentul de finanțări

  România

  Vlad Voiculescu acuză: Există diferențe între datele raportate și cele reale privind decesele din cauza Covid-19

  Ştiri din Timiș

  Alin Nica militează pentru punctul de frontieră Beba Veche. Vrea să predea drumul de la Sânnicolau Mare la CNAIR

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici