tion.ro Web analytics

Timișoara, în frig. Primăria dă peste 20.000 de euro pe servicii de consultanță în eficiență energetică

De Amalia Kui
Reactualizat la:

Timișoara, în frig. Primăria dă peste 20.000 de euro pe servicii de consultanță în eficiență energetică

Foto: arhivă
Reactualizat la:
Mii de elevi învață de acasă pentru a nu mai îngheța în clase, bolnavii de cancer stau înveliți cu pături și pilote primite de la voluntari pentru a face față frigului, iar unii dintre locuitorii Timișoarei au 16 grade în sufragerie. Toți sunt abonați Colterm. Între timp, reprezentanții primăriei au semnat un contract prin care vor plăti o firmă din București pentru servicii de consultanță privind „eficiența energetică”. Valoarea contractului depășește 20.000 de euro, cu tot cu TVA.
Scris de Amalia Kui - Mii de elevi învață de acasă pentru a nu mai îngheța în clase, bolnavii de cancer stau înveliți cu pături și pilote primite de la voluntari pentru a face față frigului, iar unii dintre locuitorii Timișoarei au 16 grade în sufragerie. Toți sunt abonați Colterm. Între timp, reprezentanții primăriei au semnat un contract prin care vor plăti o firmă din București pentru servicii de consultanță privind „eficiența energetică”. Valoarea contractului depășește 20.000 de euro, cu tot cu TVA.

Reprezentanții Primăriei Timișoara au semnat joi, 27 ianuarie, un contract pentru servicii de consultanță în eficiență energetică. Firma câștigătoare, Finacon International Consulting SRL, este din București. Potrivit lege5.ro, în 2020, firma avea 11 angajați, o cifră de afaceri de 1.172.081 de lei, un profit de aproape 50.000 de lei, în scădere față de anul 2019, și datorii de 842.903 de lei.

Pentru serviciile de consultanță pe care firma din București le va oferi timp de 3 ani, Primăria Timișoara va da, în total, 100.495 de lei, cu TVA (valoarea fără TVA a contractului este de 84.450 de lei).

De acești bani, firma va întocmi, evalua și actualiza „Programul de îmbunătățire a eficienței energetice (PIEE) în Municipiul Timișoara”. Ea va coordona colectarea de informații privind consumurile energetice „de la toate entitățile din cadrul primăriei, inclusiv societățile comerciale la care Primăria are calitatea de acționar”, va monitoriza implementarea măsurilor și va actualiza acest program prin „includerea unor măsuri fără cost sau cu cost redus, sau măsuri ce presupun investiții”, se arată în contractul semnat. În plus, firma va trebui să întocmească un raport anual, aferent anului anterior, și să îl transmită la Ministerul Energiei până la data de 30 iunie.

Durata contractului este de 36 de luni, dintre care primele 90 de zile sunt dedicate analizării programului de îmbunătățire a eficienței energetice a Timișoarei, respectiv elaborării unui raport care să arate în ce stadiu de implementare sunt măsurile incluse în programul existent.

Pe aceeași temă:

Șase școli și grădinițe din Timișoara, cu activitate online în totalitate. Peste 4.000 de elevi afectați de frigul din clase

FOTO. Zeci de pilote pentru bolnavii de cancer de la Spitalul Municipal Timișoara din „saloanele frigului”

28 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Anti_vir says:

  Trebuie platita o firma care sa le spuna celor de la primarie sa inchida incalzirea cand cladirile respective sunt nefolosite, mai exact dupa ora 3 isi vinerea dupa la ora 12 cand functionarii oricum rup usa.

  • Samir says:

   Daca Fritz ar fi vertical, cu sange in instalatie si ar avea sustinere, ar putea face initierea Timisoarei in lumea civilizata. Dar cum inca spera sa nu supere si ii e frica de prezentarea adevarului, se afunda si mai rau in esecul lui si al votantilor lui. 20kE inseamna cate 5 salarii pt 2 consultanti cu expertiza, pt astia care se ataca. Si da, un primar/ consilier / politician etc. nu are expertiza de a analiza situatii de genul. Sunt curios ce va face cand va primii rezultatul si cei 50000 de afectati vor urla diverse…

   • CPM says:

    Ia lasati-o mai moale cu expertizele, in limba romana ii zice EXPERIENTA! Expertiza este cu totul altceva! Vezi DEX: Cercetare cu caracter tehnic făcută de un expert, la cererea unui organ de jurisdicție sau de urmărire penală ori a părților, asupra unei situații, probleme etc. a cărei lămurire interesează soluționarea cauzei. ♦ (Concr.) Raport întocmit de un expert asupra cercetărilor făcute. In secolul al XIX-lea eram cu lingurisionul, furculiosionul si monserul in gura, acum suntem cu expertiza!

   • CPM says:

    Ia lasati-o mai moale cu expertizele, in limba romana ii zice EXPERIENTA! Expertiza este cu totul altceva! Vezi DEX: Cercetare cu caracter tehnic făcută de un expert, la cererea unui organ de jurisdicție sau de urmărire penală ori a părților, asupra unei situații, probleme etc. a cărei lămurire interesează soluționarea cauzei. ♦ (Concr.) Raport întocmit de un expert asupra cercetărilor făcute. In secolul al XIX-lea eram cu lingurision-ul, furculision-ul si monser-ul in gura, acum suntem cu expertiza!

  • Cine i-a dat lui Fritz ideea sa bage COLTERM în INSOLVENȚĂ? says:

   De acolo a apărut blocajul și situație fără ieșire, cu furnizori care s-au retras pe rind.
   Moștenirea din trecut e una, dar managementul situației de criza e altul. Aici și-a dat administrația Fritz examenul de INCOMPETENTA și ÎN ABILITATE. Fremde Lander, andere Regeln, mein Freund. LASĂ-NE…

 2. Mango says:

  Friz, gunoiule! Îți aduc copilul la primăria sa mi l ții mana la 16.00 când termin lucru! Cum sa închizi gradinitele ca nu e căldură.
  Asa ceva nu s a mai pomenit.
  Cât de incopetent poți fi?
  Neamț gospodar!

  • Ion says:

   Da’haideti odata peste el ,, ce mai așteptăm, iar pe cei de la colterm si CA sai vedem legați, ati vazut salariile lor?100.000 lei noi, de persoana, așa că acolo sunt banii noștri.

 3. tibi says:

  “30 iunie” :))))))))))))))))))))))

 4. Ionion says:

  Noi, oamenii normali, care votăm psd nu suntem de acord cu aruncarea banilor in vânt pe încă un contract.

  • Daniel says:

   Domnle, acesta nu este ziarul de Oltenia

   • Lantzu says:

    Asa-i, e ziarul votantilor care aleg primari competenti. Din ce in ce mai competenti. Noi votam culori, sloganuri si lozinci, nu ne intereseaza decat sa dam placutze suedeze in stanga si in dreapta. Cred ca au efect de bumerang totusi, daca ma uit cat a ramas orasul in urma fata de alte orase din tara. Dar gandeste-te, ne putem bucura si ca Robu e racordat la Colterm, parca m-am si incalzit la gandul asta; ma duc sa deschid geamurile ca se incalzeste caloriferul la cum iradiez caldura. Go frigz, go! du-te unde ai domiciliul.

 5. antiVrajeala says:

  Tocmai le-a explicat gratuit Roxana Iliescu pe fb ca trebuie mult gaz ca sa arzi bolovanii si pamantul cumparati pe post de carbune. Cu filmulete si poze, poate pricepe pana si specialistul nocturn 3:00AM, tata lor in ale colDtermului.
  Asa e cand nu te duce capul nici sa faci stocuri din timp, nici sa te porti corect cu furnizorii si sa crezi ca nu-stiu-ce firma de apartament iti poate livra ceva.
  Si cand votezi primar pe unul care a fost 10 ani in “partidul verzilor” la el acasa, doar pentru ca “e neamtz” , la ce sa te astepti? La insolventa in prag de iarna, normal. Luati niste eco-frig, ce conteaza ca Romania polueaza aproape cel mai putin din UE, tre’ sa poata jermanika sa se incalzeasca pe carbune, ei au voie sa polueze(pe langa cat polueaza prin alte tari cu industria mutata sa nu le puta la ei, si sa dea niste salarii de mizerie pentru niste meserii “murdare” pentru un neamt),
  Eco-vrajeli ati ales, asta aveti. Si penali repetenti “de dreapta” care vor sa le plafoneze/compenseze statul pretul la gaz, ca asa-i de dreapta “modern”, mai ceva ca la comunisti. penal la codul rutier pus sef la comisia de circulatie rutiera.
  Astia nu-s racordati la colDterm nicicare, nu? nu au copii mici care sa stea in frig, bolnavi din familie prin spitale de stat, is toti la caldura, cu pretul la gaz plafonat de partidu ala de-i dadeau ei placutze suedeze, nu? bun asa.

  #RevolutiaBuneiGuvernari.

 6. yaiks says:

  “De acești bani, firma va întocmi, evalua și actualiza „Programul de îmbunătățire a eficienței energetice (PIEE) în Municipiul Timișoara”.”

  “primele 90 de zile sunt dedicate analizării programului de îmbunătățire a eficienței energetice a Timișoarei”

  pai va intocmi un program nou sau va evalua si actualiza un program existent? is chestii diferite

 7. madalin says:

  Am inteles ca singura solutie legala sa ne scapam de sceleratul asta de Fritz ezte referendumul? Chiar nu se gaseste nici un partid interesat sa scape de derbedeul asta? Eu aduc cel putin 250 de semnaturi.
  Vreau sa imi cer scuze public fata de Robu ca l-am votat pe mincinosul si incompetentul de fritz in detrimentul lui.

  • antiVrajeala says:

   Lasa-l pe robu mai la urma, cere-ti scuze mai intai fata de votantii lui Robu!(chiar, ce scuze ai? nu cumva ar trebui sa-ti ceri iertare? ai citit macar aiurelile de pe dominicprimar punct ro cu care a candidat? cv ul?)
   Dar cere scuze si votantilor Lazurencei, ai lui Craina, Imre, Mutruc, Cucsa, Sarbu si care or mai fi fost.(doar celor care nu l-au votat in turul doi pe frigz…)
   Poate incep timisorenii sa voteze pe alte criterii decat cele de pana acum? (altele decat alea cu mandrie de noi suntem altfel, mai cu motz, deosebiti, puri, victime ale altora, destepti,merituosi spre deosebire de tot restul tarii, fruncea adicatelea…)

 8. Cineva says:

  Deci sunt bani…dar nu pentru incalzire.

 9. Lucian says:

  SUNT PLATITE DE TIMISORENI PRIN PRIMARIE INCA 3 STUDII IDENTICE DE EFICIENTA ENERGETICA.
  DOAR SCHIMBA DATA SI INCASEAZA BANII.

 10. RUSINE incompetentilor says:

  Cu aia masi?? La Oradea se poate si la Timisoara nu?La Oradea este caldura in spitale,scoli.locuinte la Timisoara nu!Adevarul este ca nu USR ul cu specialisti de clasa a lor sant cei care sant la butoane.S-a votat! Căldură mai ieftină, apă mai scumpă

 11. Gabi says:

  Nu pot aprecia dacă era nevoie de acest contract, dar ce inseamna 100.000 lei pentru 3 ani de consultanta fata de 1.000.000 lei pe zi pentru Colterm?

 12. Timisorean says:

  Studii, studii, studii! Totuși ce fac cei 700 de angajați ai primăriei?? Totul se externalizează către firme sifon! 20.000 aici, 50.000 dincolo, 80.000 în altă parte și în final se plânge fritz că nu are bani de plata facturilor colterm! Pai normal că dacă sifonezi banii aiurea nu faci nici cele necesare și nici nu ai nici un rezultat concret numai cu studii peste studii!
  Dar huuuuo, PSD e de vina, dragniiiiiia e de vina, nu fritz, nu nu!

 13. Anonim__ says:

  “Timișoara, în frig. Primăria dă peste 20.000 de euro pe servicii de consultanță în eficiență energetică”

  Adica, altfel spus, primaria Fritz este complet incompetenta in a asigura necesarul de carbune si/sau gaz pentru Colterm si arunca in modul asta pisica moarta in gradina altuia (figurat vorbind, bineinteles). Vreti sa rezolvati problema incalzirii in Timisoara? Va ofer eu o solutie, punctual:
  – facute toate imprumuturile necesare pentru a asigura carbunele si/sau gazul pentru Colterm pina in mai, cel putin (si nu ma intereseaza de parerile tuturor Greta Thunbergistilor care sunt preocupati de poluare – daca nu le convine atunci sa inchida caloriferele si sa stea in frig)
  – asteptat pina cand se termina perioada rece
  – facuta o verificare la sange in Colterm vis-a-vis de incasari Vs cheltuieli
  – toti cei vinovati de cheltuieli nejustificate, salarii foarte mari, prime, bonusuri si alte metode de a sifona fonduri sa fie executati silit si bagati in inchisoare pentru TOT restul vietii impreuna cu toti complicii lor

  Daca se vor intampla toate astea – cazul ideal, utopic – atunci o sa vedeti cum, in iernile viitoare, caldura nu va mai fi o problema.

  • Anti_vir says:

   Cei din primarie vor practic sa isi reduca consumul si implicti costurile iar firma respectiva le va recomanda sa puna termopane, sa izoleze cladirile si sa inchida agentul termic cand nu este activitate acolo. Lucruri pe care cetatenii le-au facut deja pentru proprietatile lor dar pentru asta primaria plateste o firma…

 14. Viorel says:

  Ce tâmpenie, sa faci evaluare de 20.000 euro ca sa-ti dai seama ca trebuie inchis Coltermu. Am citit ca deja s-au debransat ilegal peste 10.000 de abonati in iarna asta. Imi imaginez ce va fi la vara.😀

  • gigel says:

   Inainte sa inchizi Coltermul, tre sa te gandesti cum incalzesti scoli/gradinite/spitale/cazuri-sociale. Si cand rezolvi asta, poti linistit sa inchizi Coltermul. Sau… poti sa incerci sa rezolvi problemele (echilibrezi facturi, repari tevi, opresti caldura daca e cald afara, nu ca pe vremuri cand erau 20 grade afara si caloriferele ardeau in casa).

 15. top_gop says:

  Firma castigatoare? pare ca ar fi castigat o licitatie, dar a fost incredintare directa, oare de ce? e vreo legatura intre administratorul firmei si fritz? oare pe line de partid via ciolos? aa, pai atunci e ok, ne-am obisnuit cu sifonarile administratiei fritz, prietenia franco-germana sa traiasca, romanii da-i incolo, is buni sa cotizeze. punem si taxa pe fumarit, bine fritz? sa fie evul mediu de tip progresist, facem pe centrala individuala daca nu mai avem sobe.

 16. Cele mai noi știri

  Eveniment

  Explozie într-un bloc de garsoniere din Lugoj. O tânără a suferit arsuri pe brațe

  Capitala Culturala

  Ziua Copilului, sărbătorită și la Muzeul Național de Artă din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Se poate circula din nou pe pista de biciclete care duce spre sârbi

  Ştiri din Timiș

  Inspectorii Primăriei Timișoara, în vizită la Casa Mühle. Ce au constatat

  România

  Reguli noi pentru RCA: constatarea amiabilă se va putea face și electronic

  Ştiri din Timiș

  Poliția Locală a descins în Piața Verde din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  „Șantiere curate”, un proiect de hotărâre propus de consilierii USR Timișoara

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Miele Timișoara aniversează patru ani cu o creștere a vânzărilor. Espressoarele de cafea, tot mai căutate

  Ştiri din Timiș

  Weekend dedicat copiilor, la Iulius Town, cu Gașca Zurli, desene pe asfalt, facepainting și premii surpriză

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Zona Gării de Sud, verificată de polițiștii locali, jandarmi și cei de la salubrizare

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici