tion.ro Web analytics

Studentii de la Facultatea de Sociologie, de la UVT, trimisi la Dudestii Noi sa faca practica

Reactualizat la:

Studentii de la Facultatea de Sociologie, de la UVT, trimisi la Dudestii Noi sa faca practica

<p>Studentii de la Facultatea de Sociologie de la UVT, trimisi la Dudestii Noi sa faca practica (foto: arhiva)</p>
Reactualizat la:
Un sondaj prezentat recent de Universitatea de Vest Timişoara, referitor la activitatea de studiu a tinerilor, arăta că aceştia se plâng de lipsa practicii şi de concentrarea pe studiul teoretic, ceea ce creează probleme la finalizarea studiilor în momentul angajării. UVT caută noi opțiuni de a oferi tinerilor posibilităţi de a face practică, iar studenţii în ştiinţe sociale efectuează chiar în aceste zile asemenea stagii, la final toţi cei 150 de participanţi la proiect urmând să primească o bursă.
Scris de Marcel Hoster - Un sondaj prezentat recent de Universitatea de Vest Timişoara, referitor la activitatea de studiu a tinerilor, arăta că aceştia se plâng de lipsa practicii şi de concentrarea pe studiul teoretic, ceea ce creează probleme la finalizarea studiilor în momentul angajării. UVT caută noi opțiuni de a oferi tinerilor posibilităţi de a face practică, iar studenţii în ştiinţe sociale efectuează chiar în aceste zile asemenea stagii, la final toţi cei 150 de participanţi la proiect urmând să primească o bursă.

„150 de studenți în științe sociale ai universității derulează studii sociologice și participă activ la activitatea diverselor companii pentru dezvoltarea abilităților practice. Instituția desfășoară proiectul „Practică pentru studenții în științe sociale”, inițiativă prin care motivează și financiar grupul țintă pentru a se implica în activități practice”, am aflat de la reprezentanții Universității de Vest Timişoara.

Ei bine, nu am găsit tinerii studenţi la sediile unor companii, ci, o partea dintre ei,  pe străzile unei comune periurbane timişorene, ”sondând” locuitorii din Dudeştii Noi asupra părerii lor despre comuna unde locuiesc, despre plusurile şi neajunsurile pe care le întâlnesc zi de zi aici.

„Nu prea găsim tineri care să se încadreze în cerinţele sondajului. Majoritatea celor intervievaţi au vârsta înaintată, deşi venim de câteva zile nu am găsit tineri”, am aflat de la Andreea, una dintre studentele cuprinse în stagiul de practică.

Totuşi, tinerii implicați spun că este o experiență care i-a ajutat să se descopere și să înțeleagă mai bine traiectul profesional ales.

„Mă bucur că am această oportunitate, că fac parte dintr-o activitate de cercetare sociologică de asemenea anvergură. Mi-aș dori ca aceasta să devină standardul de acum înainte, ca fiecare student proaspăt intrat în facultate să poată avea parte de un astfel de stagiu de practică”, spune Florin Cojocaru, student anul I, Sociologie.

„Proiectul mi s-a părut relevant și foarte folositor pentru viitoarea mea carieră. Ședințele de consiliere și testul de compatibilitate cu meseria de sociolog mi-au reconfirmat că am făcut alegerea corectă mergând la această specializare. Totodată, am aflat lucruri noi despre mine și am aflat ce trebuie să schimb ca să am o reușită profesională. Cursurile și practica propriu-zisă în companii m-au ajutat să descopăr cu adevărat ce înseamnă să lucrezi în domeniul Resurselor Umane. Faptul că oameni importanți în firme s-au oprit pentru câteva minute din treburile lor pentru a-mi răspunde la câteva întrebări, m-a făcut să realizez că o viitoare colaborare, de data aceasta cea de angajator-angajat, nu e așa departe”, este de părere Mădălina Moraru, studentă anul I, Master în Sociologia instituțiilor administrative și instituțiilor de socializare si resocializare.

„O experiență super alături de o echipă pe măsură. Prin acest proiect am reușit să vedem și o altă lume, iar cu ajutorul chestionarelor să cunoaștem nevoile”, spune și Bianca Bălan, anul I, Asistență socială.

Obiectivul principal al proiectului prevede susținerea dezvoltării capitalului uman și creșterea competitivității acestuia, prin conectarea educației și învățării pe tot parcursul vieții la o piață a muncii modernă. Astfel, se furnizează pachete specifice de consiliere profesională prin module de pregătire a stagiului de practică, participarea studenților la stagii de practică în instituții de stat și private, module de consiliere în carieră, participarea la realizarea unor propuneri de dezvoltare comunitară sau organizațională̆.

Studenții vor beneficia de un pachet complet în urma căruia vor putea să înțeleagă mai bine rolul pe care îl poate avea un specialist în științe sociale în cadrul unei organizații sau comunități, să participe la realizarea concretă a cercetărilor sociale, să-și perfecționeze modul de utilizare a instrumentelor de colectare si analiză a datelor și să-și dezvolte capacitatea de a propune soluții de dezvoltare comunitară sau organizațională pe baza diagnosticului social realizat.

Cei 150 de studenți incluși în proiect vor beneficia de o bursă de 600 de lei la finalizarea stagiului de practică.

Proiectul are o finanțare de 1.318.716 lei, din care 26.374 lei reprezintă cofinanțarea din parte Universității de Vest din Timișoara. Activitățile se derulează pe o perioadă de 6 luni, până la finalul anului 2015. Proiectul se derulează prin Departamentul de Sociologie al Facultății de Sociologie și Psihologie și este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Sănătate

  Nu încercați să vă tratați de coronaviroză cu soluții miraculoase de pe internet. Avertismentul polițiștilor
  Semnal de alarmă tras de polițiști, în contextul pandemiei de coronavirus. Oamenii legii ne avertizează să nu încercăm să ne tratăm de virus folosind soluții miraculoase apărute peste noapte pe internet. Pun în pericol sănătatea!

  Sănătate

  Companii din România vor să producă echipamente de protecție pentru medici, în lupta contra COVID-19
  Un grup de 15 companii din industria textilă, cu un total de aproape 4.000 de angajați, sunt gata să vină în sprijinul sistemului sanitar din România, care se confruntă în prezent cu o lipsă acută de echipamente de protecție medicală în lupta cu COVID-19.

  TION Cele mai tari party-uri

  Fanii folk și nu numai sunt invitați la „Mare Adunare Folk – Online”
  Muzică și poezie timp de patru ore online la acest eveniment inedit.

  Sănătate

  În caz de testări la domiciliu pentru Covid-19, Robu rezolvă problema mașinilor pentru medici. Îi dă și lui Streinu Cercel
  Primarul Timișoarei pune mâna la... testarea în masă din București. Edilul-șef spune că i-a transmis „întâmplător” profesorului Streinu Cercel că-i rezolvă de câteva mașini. Pune și la dispoziția medicilor de la „Victor Babeș” trei mașini, fiind dispus să dea și Mercedesul de serviciu pentru medici. 4

  Sănătate

  O asistentă de la Urgențele Spitalului Județean Timișoara a fost diagnosticată cu COVID-19
  O asistentă de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Timișoara este internată luni, 30 martie, la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara. Aceasta a fost testată pozitiv cu COVID-19. 3

  Sănătate

  Sute de angajați ai STPT intră în șomaj tehnic, pe perioada stării de urgență
  Starea de urgență în care se află România din cauza pandemiei de coronavirus afectează și STPT. Cel puțin 30% din angajații societății de transport vor intra în șomaj tehnic. 1

  Sănătate

  Aproape 300 de cadre medicale din România sunt infectate cu coronavirus. Două dintre acestea sunt din Timiș
  Aproape 300 de cadre medicale din România au fost infectate cu noul tip de coronavirus. Cele mai multe sunt de la Spitalul Județean din Suceava, acolo unde autoritățile locale și managerul nu au fost capabili să gestioneze situația astfel încât să nu le pună medicilor viața în pericol.

  Mapamond

  Compozitorul celebrei melodii ”I love Rock 'n' Roll”, Alan Merrill, a murit din cauza coronavirusului
  Compozitorul, cântărețul și chitaristul american Alan Merrill a murit din cauza coronavirusului la numai 69 de ani. Cu numai câteva săptămâni înainte susținuse mai multe concerte.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.