tion.ro Web analytics

Sinagoga din Cetate, reabilitată și cu bani de la primărie

Sinagoga din Cetate, reabilitată și cu bani de la primărie

<p>Wikipedia/Turbojet/Tion</p>
Aproape 150.000 de euro din bugetul local alocă Primăria Timișoara pentru două clădiri-simbol ale orașului: Sinagoga din Cetate și Biserica Millenium. Cei mai mulți bani se duc către sinagogă, care urmează să fie reabilitată.
Scris de Roxana Deaconescu - Aproape 150.000 de euro din bugetul local alocă Primăria Timișoara pentru două clădiri-simbol ale orașului: Sinagoga din Cetate și Biserica Millenium. Cei mai mulți bani se duc către sinagogă, care urmează să fie reabilitată.

La ședința de joi, 26 septembrie, consilierii locali trebuie să fie de acord cu „acordarea către unitățile de cult recunoscute din România, a unui sprijin financiar pe anul 2019 de la bugetul local (…) în sumă totală de 710.550 lei”. Banii se împart după cum urmează: cultul mozaic – 475.000 lei, cultul romano-catolic – 235.550 lei. De punerea în aplicare a hotărârii se ocupă Serviciul Unitatea de Implementare Proiecte de Infrastructură pentru Cultură (UIPIC) și Direcția Economică, după cum scrie în proiect.

Șefa UIPIC este Sanda Greblă, ea fiind cea care și explică destinația celor aproape 150.000 de euro. Banii pentru cultul mozaic se duc direct către „reabilitarea Sinagogii din Cetate, care reprezintă un monument istoric național”, proiectul de reabilitare fiind trecut chiar în dosarul de candidatură al Timișoarei pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii (Bidbook TM2021 – n.r.).

Se vorbește de mai bine de un an despre restaurarea Sinagogii din Cetate. Mai exact, din primăvara lui 2018, când președintele Comunității Evreiești din Timișoara, Luciana Freidmann, anunța lucrările pe Facebook. Sinagoga a fost construită între anii 1862 – 1865, la inițiativa rabinului Mauriciu Hirschfeld, după planurile făcute de arhitectul vienez Ignaz Schumann.

Capacitatea imobilului monument este de 3.000 de locuri, fațada fiind placată cu plăci ceramice și cărămizi aparente. Sinagoga a fost închisă în 1985, iar în 2001 a fost desacralizată, pentru ca din 2005 să fie deschisă pentru evenimente cultural-artistice. I se mai spune și „Catedrala Muzicii”.

Restul banilor, până la 710.550 lei, vor merge către „lucrări de refacere a sistemului centralizat de încălzire la Biserica Millenium, imobil care se află în patrimoniul nostru și reprezintă un simbol emblematic al acestui oraș”, semnează Sanda Greblă.

Biserica din Piaţa Romanilor a fost denumită „Millennium” în cinstea aniversării a 1.000 de ani de la formarea statului maghiar. În 4 octombrie 1896 s-a pus piatra de temelie, iar consacrarea bisericii a avut loc în data de 13 octombrie 1901.

Articole pe aceeași temă:

Sinagoga din Cetate, o Catedrala a Muzicii pentru Timisoara

Biserica Millenium din Timisoara, iluminata de aproape 300 de proiectoare

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Fără apă caldă și căldură pe câteva străzi din Timișoara. Colterm intervine la rețeaua primară

  Ştiri din Timiș

  O firmă din București, interesată să facă macheta digitală a Timișoarei

  Ştiri din Timiș

  Despre emoții și autocunoaștere: ateliere de dezvoltare personală organizate pentru elevi de CJRAE Timiș

  România

  Peste 50% dintre cazurile de Covid-19 înregistrate în țară în prima săptămână din 2022, la nevaccinați

  Eveniment

  UPDATE. Bătrân de 86 de ani, lovit pe trecerea de pietoni de un șofer neatent, în centrul Timișoarei

  Ştiri din Timiș

  Rata de infectare cu Covid a sărit de 21 la mie în Moșnița Nouă. Situația în județ

  Sănătate

  Coronavirus, 18 ianuarie: Peste 16.000 de cazuri în România. Record de infectări în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Locuri de lectură și de stare de bine în satele din Timiș. Cum poți face din vis realitate

  România

  Peste 2 milioane de facturi la energie au fost recalculate. Sumele plătite în plus vor fi stornate

  Capitala Culturala

  Ioana Iacob, de la Teatrul German din Timișoara, joacă rolul principal într-un film. Premiera la Berlinala 2022

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici