tion.ro Web analytics

Senatorul USR Nicu Fălcoi: „În 150 de țări din lume, dintre care 19 în Europa, cartelele preplătite se cumpără numai în baza unui act de identitate”

Senatorul USR Nicu Fălcoi: „În 150 de țări din lume, dintre care 19 în Europa, cartelele preplătite se cumpără numai în baza unui act de identitate”

<p>foto: USR/Nicu Falcoi</p>
Reactualizat la:
Senatorul USR de Timiș Nicu Fălcoi, membru al Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului, este de părere că prevederile vizând cumpărarea cartelelor telefonice preplătite doar cu actul de identitate și aplicarea de sancțiuni celor care apelează abuziv la Serviciul 112 ar trebui menținute în proiectul de lege privind aprobarea OUG nr.62/2019.
Scris de Catalin Velimirovici - Senatorul USR de Timiș Nicu Fălcoi, membru al Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului, este de părere că prevederile vizând cumpărarea cartelelor telefonice preplătite doar cu actul de identitate și aplicarea de sancțiuni celor care apelează abuziv la Serviciul 112 ar trebui menținute în proiectul de lege privind aprobarea OUG nr.62/2019.

Senatorul timișean a fost, de altfel, singurul membru al Comisiei de apărare din Senat care s-a împotrivit, în cadrul dezbaterilor din această săptămână din comisie, amendamentului introdus de PSD de excludere a prevederii vizând cumpărarea cartelelor telefonice doar cu actul de identitate. Nicu Fălcoi consideră că această prevedere poate ajuta la evitarea multor tragedii, așa cum a fost, spre exemplu, dramaticul caz de la Caracal:

“Din păcate, majoritatea PSD din comisie, susținută si de membri PNL, a introdus un amendament prin care se respinge prevederea cumpărării acestor cartele preplătite numai cu prezentarea cărții de identitate. Justificarea lor a fost aceea că există o decizie a CCR care spune că această vânzare condiționată ar fi neconstituțională. Doar că motivarea CCR era dată în condițiile în care ordonanța respectivă nu conținea suficiente precizări privind utilizarea datelor personale. Or această problemă e rezolvată de OUG 62/2019”, explică Nicu Fălcoi.

Acesta mai spune și că vânzarea cartelelor în baza prezentării unui act de identitate nu a fost inventată în România și că la baza unei astfel de decizii stau numeroase argumente ce țin inclusiv de siguranța națională și prevenirea și combaterea terorismului:

“În lume sunt nu mai puțin de 150 de țări care procedează astfel. Numai în Europa sunt 19 țări în care cartelele preplătite se cumpără doar în baza unui act de identitate: Austria, Belgia, Belarus, Bulgaria, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Kosovo, Monaco, Norvegia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania, Elveția și Ucraina”, spune Nicu Fălcoi.

În ce privește prevederea referitoare la suportarea de către apelant a costurilor acțiunilor întreprinse în urma unui apel abuziv, senatorul timișean este de părere că aceasta este o măsură benefică:

“Cred că trebuie descurajați cei care nu au altceva mai bun de făcut decât să sune la 112. O să vă explic de ce. Ne-au fost prezentate la comisie niște date absolut îngrijorătoare, din care rezultă că, în primele 7 luni ale anului, dintr-un total de 6 716 129 apeluri la 112, numai 521 571 au fost apeluri care chiar reprezentau o urgență. Iar dintre apelurile false, 85% au fost făcute de pe cartele prepaid. Numai sâmbăta trecută, în București, au fost nu mai puțin de 5 000 de apeluri de pe același număr fără identitate. Practic, a fost blocat serviciul pentru o perioadă de timp, iar oameni care chiar aveau nevoie de ajutor nu au putut beneficia de el. Mi-e frică să mă gândesc dacă cineva a murit atunci sau nu. De asta sunt de părere că, pentru evitarea unor situații de acest gen, legea trebuie înăsprită. Duritatea legii e, practic, modul prin care poți descuraja încălcarea ei. Să nu mă înțelegeți greșit. Nici mie nu-mi place ca statul să ne controleze viața în totalitate, doar că uneori – și cred că trebuie să fim foarte conștienți de asta! – avem de ales între salvarea unor vieți și un mic grad de control (pentru că despre un grad foarte mic de control este vorba).”

Senatorul Nicu Fălcoi mai spune și că nu e de trecut cu vederea nici modul în care operatorii Serviciului 112 răspund apelurilor pe care le primesc:

“Am văzut cu toții, mai ales în ultima vreme, în mass-media, cum operatori ai Serviciului 112 au răspuns cel puțin nepotrivit – asta ca să nu mă exprim mai dur de-atât! – unor apelanți care chiar aveau nevoie de ajutor. Evident că va trebui să avem o dezbatere serioasă și cu privire la modul de selectare și instruire a acestor operatori și să se instituie și în astfel de cazuri măsuri dure de sancționare a celor care nu se achită așa cum se cuvine de îndatoririle de serviciu. Însă sunt de părere că o mare parte din funcționarea defectuoasă din acest moment a acestui serviciu este dată de numărul imens de apeluri false. Iar una dintre metodele de diminuare a acestora e identificarea imediată a apelantului, care poate fi făcută numai dacă numărul respectiv este legat de o identitate.”

(178107)

0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Fără apă, duminică, în zona bd. Dâmbovița

  Ştiri din Timiș

  Mărțișoare dezinfectate, în pandemie. „Le facem cu elevii la școală, să păstrăm tradiția”

  Sănătate

  Cea mai mare rată de infectare cu Covid-19 este la Dumbrăvița, localitate în carantină

  Sănătate

  Covid-19, Timiș: opt pacienți au murit în ultimele 24 de ore. Noile cazuri pe localități

  Sănătate

  România, 27 februarie: 3432 de noi infectări cu coronavirus. Aproape 10% sunt din Timiș

  Sănătate

  Se fac programări pentru vaccinul Pfizer în Timiș. Șapte fluxuri noi, de luni

  Ştiri din Timiș

  Primăria Timișoara a anulat licitația pentru centrul oncologic de terapie de la Babeș. Din lipsă de oferte admisibile

  România

  FOTO. Călător în pandemie. Traseul spre Ineleț, pregătit pentru turiști

  Eveniment

  Bărbat la spital din cauza unui șofer neatent care nu a oprit la STOP, într-o localitate din Timiș

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Ziua bolilor rare, la Timișoara: proiecții inedite în semn de solidaritate, pe fațada UMFT

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici