tion.ro Web analytics

Se scurge timpul pentru amenda Colterm. Fritz: Este obligația companiei, mă aștept să fie contestată

De Roxana Deaconescu

Se scurge timpul pentru amenda Colterm. Fritz: Este obligația companiei, mă aștept să fie contestată

20 iunie este ziua în care vom afla ce se întâmplă dacă societatea de termoficare a Timișoarei nu plătește sancțiunea de 21 de milioane de euro pe care a primit-o că nu a cumpărat la timp certificatele anti-poluare pe anul 2020. Atunci este data limită, iar primarul Dominic Fritz sune că responsabilitatea este strict a Colterm.
Scris de Roxana Deaconescu - 20 iunie este ziua în care vom afla ce se întâmplă dacă societatea de termoficare a Timișoarei nu plătește sancțiunea de 21 de milioane de euro pe care a primit-o că nu a cumpărat la timp certificatele anti-poluare pe anul 2020. Atunci este data limită, iar primarul Dominic Fritz sune că responsabilitatea este strict a Colterm.

Vă reamintim, Colterm a primit încă din 14 mai o decizie de impunere pentru suma de 106.863.467 lei, echivalentul a 21,6 milioane de euro, de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) pentru nu a avut „numărul de certificate aferente emisiilor de CO2 generate în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020 și nerestituite în anul 2020”. Este vorba despre un total de 201.463 certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

Societatea de termoficare a Timișoarei trebuie să plătească amenda până în 20 iunie și trebuie să și cumpere certificatele EUA aferente anului 2020. Primarul Dominic Fritz a explicat de mai multe ori că bugetul Timișoarei nu poate „să întrețină” Colterm, iar acum spune că se așteaptă ca amenda să fie contestată și că răspunderea e strict a societății de termoficare.

„Această amendă a fost pentru companie. Această obligație de a achiziționa certificate este o obligație a Colterm. Primăria Timișoara doar în anul acesta a dat 90 de milioane de lei către Colterm. Noi am bugetat pentru tot anul, și era un buget record, 99 de milioane de lei. Am dat 16 milioane de lei pentru cumpărarea certificatelor pentru CET Centru, ceea ce s-a și întâmplat, dar bugetul Timișoarei nu poate să suporte, fără un efort și din partea Colterm, toate aceste costuri (…) Colterm trebuie să se întrebe ce înseamnă asta pentru strategia lor de producție, de ce anul trecut au ars atâta cărbune știind că va crește prețul. Dacă se bazează pe faptul că bugetul lor se închide pe Primăria Timișoara, cred că nu este o strategie comercială de succes. Eu mă aștept ca această amendă să fie contestată de Colterm, dar inclusiv la asta trebuie să răspundă compania”, a explicat acum primarul Timișoarei.

„Nu văd un pericol pentru furnizarea apei calde în Timișoara”

Ce se întâmplă dacă societatea de termoficare va ajunge cu conturile blocate? Nu e nimic nou, susține edilul-șef, care nu vede un pericol pentru furnizarea apei calde în Timișoara.

„Conturile Colterm au fost blocate o mare parte din această iarnă. Faptul că la cele 300 și ceva de milioane datorie se mai adaugă încă alte câteva milioane nu schimbă situația de fond, care este una destul de dificilă. Tocmai de aceea am plătit subvențiile în avans, acel cont nu poate fi blocat (…) Ceea ce intră pe contul de trezorerie sunt bani pe care Colterm poate să-i folosească. Suntem în discuții cu toți creditorii și cu AFM (…), dar vreau să spun foarte clar că nu văd un pericol pentru furnizarea apei calde în Timișoara. Au fost și în trecut aproape săptămânal propriri de conturi (…). Creditorii au un interes ca Colterm să producă în continuare măcar un mic venit, din care să-și poată plăti datoriile. Niciuna dintre firmele sau instituțiile la care Colterm are datorii nu are interesul ca societatea să închidă mâine”, a mai declarat Fritz.

Salvarea Colterm – concordatul preventiv – pare să nu mai fie o soluție pentru societatea de termoficare. O spune tot primarul Dominic Fritz, care vorbește, mai sceptic, și despre o altă variantă aflată în lucru la Colterm încă din anul 2019.

„Îmi pare rău că încercarea de a se folosi de această idee de concordat nu a fost una reușită și acum trebuie să vedem care sunt alternativele. (…) Colterm lucrează din 2019, a intrat într-o procedură de restructurare. Eu cel puțin sunt sceptic dacă propunerea la care știu că se lucrează va fi una realistă, dacă propunerea depinde iarăși de primărie. De exemplu, ca să intri în acel plan de restructurare trebuie să dai un avans de 25 de milioane de lei, să plătești toate datoriile la ANAF pe acest an. Nu știu de unde Colterm are acești bani. Dacă planul este ca primăria să plătească acești bani, trebuie să avem o discuție”, a completat edilul-șef.

Nu se știe exact ce se va întâmplat cu societatea de termoficare a Timișoarei și dacă timișorenii vor avea de suferit din cauza datoriilor de peste 400 de milioane de lei. Primarul crede că e nevoie de „o abordare națională”.

„Cred că România are nevoie urgent de o abordare națională despre cum va fi afectat sistemul de termoficare de această tranziție verde și de sistemul de certificate pentru emisii CO2 (…) O parte ar trebui finanțat și prin PNRR. Vom lucra și cu Banca Mondială și cu posibili alți finanțatori care să investească, este singura variantă prin care ne putem asigura că termoficarea centralizată în Timișoara are un viitor. Dacă folosim energie verde, dacă producem energie verde și căldura este un produs secundar, să zicem. Este mult prea scump să ardem cărbune doar ca să producem căldură. Asta nu se mai potrivește cu strategiile la nivel internațional”, a mai spus Dominic Fritz.

Se vorbește de ceva timp deja despre „discuții cu Banca Mondială”, dar până acum nu a fost prezentat nimic concret.

editor Dan Oancia

Pe aceeași temă:

Ședință AGA Colterm cu scântei, fără soluții. Amenda de 21 de mil. de euro trebuie plătită până în 20 iunie

18 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. dan says:

  total de acord. Bugetul Primariei TM trebuie sa mearga spre investitii, nu spre achitarea datoriilor si salariilor colterm. Bine Dominic, pune la treaba coltermul. colterm sa se inspire din succesul aquatim.

 2. Adi says:

  Fritz este un mincinos care va distruge Timisoara.

 3. Solitaire says:

  Închideți odată gaura neagra Colterm!

 4. ceghe says:

  Poate spune cineva din primărie câți bani s-ar economisi dacă subventia la căldură s-ar acorda doar celor care au întradevăr nevoie ?

  E normal de exemplu să subvenționezi energia termică pentru cei cu mai multe apartamente, care le închiriază ? Câștigă ceva chiriașii din asta?

  • sicman says:

   Bine ba ca ti-ai gasit sa arzi chiriasii care si asa vai de capu lor, vinituri. Stai chill ca (mai)nimeni nu sta cu acte in regula in chirie. Arde-i pe aia care se plimba in mertzedes si au salarii cu 5 zero-uri. Pe luna, am uitat sa zic, pe luna 5 zero-uri. Din pacate, astia sunt tot printre aia care dau spre inchiriere.

 5. elegant donimic says:

  unde e latcau? e frumoasa adormita si nu-l poate trezi doar printul? nu, nu poate un om fara studii juridice si fara studii economice chiar repetent la facultatea pe care a incercat sa o faca sa salveze o companie. problema cu aceste declaratii de dinainte/ dupa alegerea lu donimic a fost exuberanta cu care arunca declaratiile, crezand ca in locurile unde au fost probleme dintotdeauna, au fost pentru ca primarii au fost incapabili, hoti,lenesi . acum lovit de acest val, e ca un parinte care isi lasa copilul pe strada ca a facut prostii. e vina educatiei ( vina primariei ca nu a achzitionat certificatele) dar el il arunca in fata presei pe strada. mai ales acum, cand el si-a pus director, ce motiv ar avea sa o faca?

 6. Elvis_the_King says:

  Cele mai bune raspunsuri! Bravo Fritz! Care e problema cu apa calda? Se gasesc centrale pe gaz/ electrice, boilere, instant-uri, panouri solare, etc, etc! De ce ar trebui sa fie problema primariei (sau a mea) Colterm-ul, care are abonati MULTUMITI si carora in mod normal ar trebui sa le asigure servicii pe care acesti abonati as le PLATEASCA 100%! Energia electrica si apa RECE sunt “bunuri” de importanta nationala, ale caror probleme ar putea afecta si siguranta nationala, restul sunt povesti si bani aruncati de zeci de ani pentru a nu se lua masurile corecte!

  • 456 says:

   Elvis is alive, you are asleep…

  • Anonymous Coward says:

   Centralele de apartament pe gaz nu-s o solutie. Produc exact aceeasi poluare ca o centrala pe gaz situata in afara orasului, ce-i drept, mult redusa fata de carbune, da’ totusi semnificativa, si-o produc in oras.

   Centralele termice situate in oras sunt suportabile pentru sanatatea populatiei daca au cosuri inalte, care ajung la inaltimi la care bate vantul tare tot timpul, ca poluarea produsa sa fie dispersata rapid.

   Centralele electrice sunt acceptabile din punct de vedere al poluarii, dar daca toata lumea isi pune centrala electrica, nu se ard doar sigurantele, ci se topesc circuitele aeriene ale retelei electrice, din cauza unui consum pentru care reteaua n-a fost proiectata.

   In general, sa schimbi fundamental orice parte a infrastructurii e o operatie costisitoare si de durata. De-aia, probabil pana la sfarsitul actualului mandat de primar n-o sa vedem schimbari majore in privinta termoficarii Timisoarei. Nu pentru ca e cineva rauvoitor sau nepriceput, ci pentru ca e imposibil, cu exceptia cazului ca vin americanii sau martienii si modernizeaza Timisoara cu forta peste noapte. (Dac-a fost cineva rauvoitor si prost, a fost cine-a lasat societatea sa ajunga la sute de milioane de lei datorii fara sa faca nimic, fara macar sa zica public ca societatea are probleme grave.)

   Intrarea in insolventa nu inseamna musai inchiderea Colterm, ci doar trecerea administratiei in grija altcuiva decat a consoliului de administratie si-al directorilor, cu amanarea temporara a anumitor plati – daca cine gestioneaza falimentul considera ca societatea are sanse sa-si revina. Doar daca se considera ca societatea are zero sanse de redresare se ajunge la faliment, care se termina cu lichidare.

 7. Anti_vir says:

  Problema nu e doar a Colterm. In ultimii 8 ani primaria a tot marit subventia si a fortat colterm sa nu creasca tariful pentru energia termica. Astfel consumatorii au fost indusi in eroare ca sistemul functioneaza si este stabil iar primaria cat nu a fost criza a avut de unde sa plateasca. Acum ca s-a ajuns la fundul sacului se vede dezastrul. In situatia actuala colterm nu are nicio sansa. Chiar si fara datorii tot acolo ar ajunge pentru ca are niste consturi de productie imense, pierderi cu nemiluita si o nevoie foarte mare de investitii. Practic e mai ieftin sa o bage in faliment si sa faca ceva nou in loc pentru ca ce este in momentul de fata acolo nu se poate sustine economic cu penalitatile legate de energia verde aflate acum in vigoare.

 8. gelu says:

  Ma Fritzake ….condittile astea vin de la tine de acasa de la Germanica…ca noi sa punem taxe de C02 pe termocentrale…asta asa ca toto ai fost o Secretara si poate n-ai avut timp sa afli sa ii facea-i doar ghetele lu Nea Ala Decorativ zis si Presedintele Germaniei….vorba aia tot o Secretara ai Ramas. Casa intelegi ce idioti sunt astia ai tai din Germanica cu obsesia pe C02 …pe la noi in timpu’ lui Nea Nicu invatam la Biologie in clasa VI ca C02 e hrana plante!!! Si daca asta creste ar trebui sa creasca si volumul de masa vegetala (arbori samd) …da’ pt voi astia imbecilii ecologisti fara scoala ….nu este nici i o legatura intre CO2 si masa biovegela/lemnoasa, si nu aveti nici capacitatea intelectuala sa va intrebati de ce? Pai va sun eu cretini de Germanica….ca taie alde KRONOSPAN, Schweighoffer, IKEA la greu un Europa si alde altii din europa Occidentala si america de Nord in restu lumii…. Deci Fritzake sa iti mai spunem altceva …Romania detine a doua capacitate de energie verde din Europa doar dupa Norvegia, si anume Hidrielectrica pe care ai tai de la Berlin/Bruxelles au refuzat sa o ia in considerare in tintele de CO2 …si asa am ajuns in sutiatia asta. da ia dute di zi Dambalgiei aleia de Merkle ca daca inchidem un CET sigur vom polua mult mai mult cu mai mult CO2 ca va trebui instalate centrale individale care insumate vor vi vo 60.000 de bucati si orice inginer stie sa iti zica ca alea vor produce mult mai mult CO2. APUCA-TE DE TRABA FRITZAKE nu mai sta degeaba sau arunca prosopu daca nu e de tine. DA-TI DEMISIA.

 9. gabriela borcsi says:

  De ce abonatii colterm nu subventionaza abonatii care au centrale de apartament pe gaz ? noi care avem pe gaz de ce trebuie sa ii tinem pe ei in spate? nu inteleg care e logica , primar de 2 lei impreuna cu un partid de fatalai usr

 10. Timisorean says:

  Da, da, cum sa nu, trebuie contestat! Sa mai dea si la un avocat, prieten de partid, cateva mii, poate zeci de mii de euro, sa piarda cu brio in instanta si sa ramana amenda valabila. Pentru ca fiti siguri ca amenda nu se va pierde, problema poluarii e prea mare, mondiala, directive europene etc, ca sa se bage vreun judecator cu capul inainte!
  Daca la colterm e discutabil daca sa fie inchis sau nu, la amenda nu e discutabil, trebuie platita! Si apoi trebuie facuta plangere pe numele fostei conduceri a primariei si a coltermului pentru recuperarea prejudiciului, care bineinteles ca nu va fi recuperat, dar oricum robu si echipa trebuie sa ramana fara bunuri!

 11. Lucian says:

  106.863.467 – amenda + 99.000.000 – subventie 2021 – Total – 205.863.467
  la o populatie activa de cca 300.000 de locuitori, inseamna ca fiecare timisorean va scoate 644 RON din buzunar in 2021 pentru Colterm (asta chiar daca nu beneficiaza de serviciile acestuia).
  3400 RON – salariul mediu net pe economie pe 2021
  In concluzie fiecare dintre noi va presta o saptamina de munca voluntara (moka) pentru Colterm.
  Eu nu vreu !!! Voi?

  • Timisorean says:

   Si mai pune cateva sute de lei pentru STPT. Si transportul in comun primeste cateva zeci de milioane de lei subventie pe an, in conditile in care, ca si coltermul, acesta este folosit doar de un procent din populatie.
   Practic unu care are centrala proprie si masina proprie plateste lunar caldura si transportul altuia!
   Deci nici eu nu mai vreau!

 12. Ovidiu Potra says:

  Toata lumea centrala pe gaz in condesatie si gata

 13. Parinte says:

  la aproximativ 50.000 de abonati, cred ca este mai rentabil sa SUBVENTIONEZI Fiecare abonat cu o centrala de Apartament pe care sa ti-o achite in 2/3 ani in rate..urmand ca abonatul sa iti asigure singur instalatia..
  Un calcul simplu spune ca 50.000 X 3.000 lei / centrala = 150 000 000 / 5 euro = 30 milioane Euro / aprox cat costa aceste certificate Verzi..
  Hai pe bune! nu se poate o varianta de acest tip ? / Proiecte Pilot – Cartierul Aradului, Torontalului, Soarelui sau Girocului care vreti! – Cetateni sa poata depune un dosar ca sa accesese un credi ( fara dobanda ca la banca si o rata = cat ar fii subventia la Gica kalorie ) prin care isi cumpara o centrala de apratament..iar restul sa isi asigure cetateanul – calorifere, tevi, etc..etc..
  Sau desigur cu spunea cineva..sa NU mai fie Subventie la GigaKalorie decat celor care Chiar sunt in Nevoie!..Restul..

 14. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  A început Bega Bulevard! Parada ambarcațiunilor, teatru, spectacole și Cursa Rățuștelor

  Ştiri din Timiș

  6 sfaturi esențiale privind siguranța la volan pe timpul iernii

  Eveniment

  Proprietari de câini periculoși chemați la poliție după o acțiune a Protecției Animalelor

  Ştiri din Timiș

  15 asociații sportive primesc finanțare de la Centrul de Proiecte, pe Apelul 4

  Ştiri din Timiș

  Trafic închis pe unele străzi din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  CJSU: Masca obligatorie până la 50 de metri de unitățile de învățământ. Carantină de noapte pentru localități din Timiș

  Sănătate

  Coronavirus, 17 septembrie: Peste 4.000 de infectări în România. 316 cazuri în Timiș, dintre care 53 de minori

  Eveniment

  Restricții de trafic, sâmbătă, în zona lacului Surduc, între Surducul Mic și Fârdea

  Ştiri din Timiș

  Sistemul de emitere a rovinietelor s-ar putea întrerupe. Alte modalități de plată

  Ştiri din Timiș

  Caravana medicală ATI și Caravana cinematografică ROD, din nou în Timișoara, pe strada Polonă

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici