tion.ro Web analytics

Robu susține că trotuarul-șotron de la Dicasterial era doar de formă și îl va schimba. Lucrările sunt în continuare oprite

De Bogdan Marta

Robu susține că trotuarul-șotron de la Dicasterial era doar de formă și îl va schimba. Lucrările sunt în continuare oprite

foto: arhivă
Reactualizat la:
Primarul Nicolae Robu a venit cu o explicație pentru trotuarul-șotron montat pe o latură a Palatului Dicasterial, care a născut dezbateri aprinse printre timișoreni. El susține că, deși strada se află într-o zonă de protecție istorică, deci regulile sunt draconice, fix acolo a decis să facă o serie de experimente (unul de fapt) pentru a vedea cum arată. Și, pentru că nu i-a plăcut nici lui, îl va schimba. Între timp, ordinul de oprire a lucrărilor dat de Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Timiș rămâne în vigoare.
Scris de Bogdan Marta - Primarul Nicolae Robu a venit cu o explicație pentru trotuarul-șotron montat pe o latură a Palatului Dicasterial, care a născut dezbateri aprinse printre timișoreni. El susține că, deși strada se află într-o zonă de protecție istorică, deci regulile sunt draconice, fix acolo a decis să facă o serie de experimente (unul de fapt) pentru a vedea cum arată. Și, pentru că nu i-a plăcut nici lui, îl va schimba. Între timp, ordinul de oprire a lucrărilor dat de Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Timiș rămâne în vigoare.

Vă reamintim că, în urmă cu câteva zile, pe strada Martin Luther a apărut un trotuar realizat din dale albe și negre, care a născut reacții aprinse printre timișoreni. De la Ordinul Arhitecților și până la Direcția Județeană pentru Cultură, toți experții au susținut că modelul se potrivește ca nuca-n perete în zona istorică, lângă una dintre clădirile reprezentative ale Timișoarei.

Primarul Nicolae Robu susține că nu va rămâne acel model, dar nu pentru că „s-au năpustit niște oameni care n-au făcut nimic pentru orașul ăsta”, ci pentru că așa a decis el.

„Am spus din start cum e cu trotuarele. Acolo, pe Martin Luther, în zona Palatului Dicasterial, s-a terminat cel mai devreme terasamentul. Și acolo nici nu este o afluență pietonală foarte mare. Atunci am spus: toate propunerile care vin de la arhitecți, nu eu le-am făcut, evident, să fie realizate acolo, la scară 1:1, dar pe o lungime de 10 metri, să vedem cum arată. S-au realizat acolo câteva modele. Nu pentru zona aceea. S-au realizat niște modele să vedem cum arată și ce este potrivit să punem în diverse locuri. În final, ce e potrivit, da, nu am nicio reținere să spun, da, eu hotărăsc. Eu sunt cel care dă socoteală și nu e normal să dau socoteală de ce fac alții. Dacă e să fiu criticat, să fiu criticat. Dacă e să fiu apreciat, nu din asta trăiesc, dar m-aș bucura. Evident că s-au năpustit niște oameni care n-au făcut nimic pentru orașul ăsta (…) ei trăiesc, se hrănesc din negativ, așa cum există diverse alte vietăți binecunoscute, în afara speciei umane, care trăiesc din negativ și înțelegeți la ce mă refer, așa sunt și aceștia. Au crezut că agitația lor nu știu ce o să facă. Păi dacă m-aș fi luat după ei, nu aveam nimic în oraș făcut la ora actuală, că s-au opus la absolut tot ce am făcut, au aruncat cu noroi în mine în absolut toate împrejurările (…) merg înainte și în ceea ce privește trotuarele și timișorenii vor aprecia în majoritatea lor covârșitoare ceea ce va rezulta”, a declarat Nicolae Robu.

Astfel, pe Martin Luther și alte străzi din centrul istoric vor fi montate plăci de andezit gri.

„După ce s-au făcut aceste «expoziții», am fost să văd (…) am stat, am analizat, m-am consultat, că nu iau deciziile așa, pur și simplu, și în final concluzia este următoarea: pe strada Martin Luther și apoi pe Proclamația de la Timișoara, de la Piața Sf. Gheorghe și până la Martin Luther, pe ambele părți, pavarea se va realiza cu pavaj din piatră naturală, andezit, exact ca aceea folosită pe Savoya pe partea de mijloc. Consider că așa este cel mai potrivit, este o piatră gri. Vor fi de dimensiuni mai mici decât plăcile de pe Savoya, pentru că aici totul este gândit pe plăci de dimensiuni 40 x 40 cm. Așa vor fi plăcile”, a mai spus Robu.

El nu renunță, însă, nici la trotuarul-șotron, care urmează să fie instalat în fața Hotelului Continental și pe celelalte străzi care nu sunt în zona de protecție istorică.

„În rest, prin față pe la Hotel Continental și apoi în continuare, pe Bd. IC Brătianu, până la MIU, și în continuare, pe str. 20 Decembrie, mai departe, pe Bd. Michelangelo, pe străzile din zonă, aici vom veni cu acest pavaj care poate fi văzut acum în față la Hotel Continental. Eu îl consider frumos, este de calitate și vom avea pistă de biciclete delimitată fără vopsea, ci prin culoarea pavelelor și delimitată printr-o bordură care va fi albă. Asta este decizia pe care eu am luat-o. Nu am luat-o pentru că a cârtit X sau Y, pentru că nu-i iau în seamă. M-am săturat de ei. Demult îi ignor, nici nu vreau să-mi fie aduse la cunoștință detalii (…) Noi ne mândrim cu ce lăsăm în urma noastră, în urma altora nu rămân decât vorbele goale. Nu mă opresc să dau cu pietre după fiecare câine care latră la mine. Dacă m-aș opri, nu aș ajunge niciodată la destinație”, a concluzionat Robu.

Contactat de reporterii tion.ro, directorul Direcției Județene pentru Cultură a declarat că, deocamdată, instituția pe care o conduce nu a primit vreun plan de detaliu de la Primăria Timișoara, deci ordinul de sistare al lucrărilor rămâne în vigoare până când acesta va fi depus.

Articole pe aceeași temă:

Pavajul nou de pe trotuarele din centrul Timișoarei, numai bun de jucat șotron. Pista de biciclete va fi cu plăci negre. UPDATE

28 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Timisorean says:

  Bucurestiul si alte primarii au sistat santierele, ca sa tina de bani si sa reduca interactiunea oameniilor. La noi lu Robu ii arde de sotroane si de linii de tramvai inutile! In loc sa folosesca timpul si banii sa achizitioneze produse medicale pentru spitale, sa dea hcl-uri care sa ajute in perioada asta, el si cu lingaii tot la sifonari de bani si la briz-brizuri electorale le sta capul!
  Poate dupa criza asta se trezesc si Romanii si au grija pe cine pun stampila!

  • cornel says:

   Esti foarte destept. Au sistat santierele sa pastreze banii. Serios? Afla ca in somaj tehnic muncitorii sunt platiti cu 75% si nu fac nimic, deci banii nu se pastreaza.

 2. Greff says:

  Bietii muncitori care au pus “şotronu”…sunt nevoiti sa le scoata ai sa bage altele. :))). Baaa, e incredibil! Cum era sa construiesti o cladire si sa zici ca era sub forma de experiment, sa o distrugi si sa faci alta la 1m distanta :)). Suntem pregatiti!

 3. Realism says:

  Pai deja s-au achizitionat placi de 700000 Euro…deci e clar ca vor aparea pe undeva catastrofele astea de trotuare. Eu nu pricep ceva…cum e posibil ca Idiotul sa decida totul…soiul copacilor plantati (va amintiti palmierii, oare unde sunt?), tipul cosurilor de gunoi, tipul de trotuare, culoarea mijloacelor de transport in comun, taiera a mii de arbori (va amintiti parcul din piata Libertatii, cei 20 de arbori din piata Balcescu, etc), cum se deseneaza marcajele pe strazi, decide daca vrea tramvaie noi sau vechituri reabilitate, decide cate fantani arteziene si unde le vrea, decide ce echipe de sport si cati bani primesc (va amintiti milioanele de Euro bagate in ASC Poli?)…chiar asa castrati sunt toti in orasul asta, n-are nimeni coaye sa spuna ceva? In mod sigur Timisoara dispune (inca) de oameni inteligenti, integri, luptatori…iesiti va rog la lumina sa va auzim si cunoastem, sa puteam va putem vota sau macar asculta niste voci rationale, sa educati oamenii!
  Carmen Obarsanu, Sorin Supuran,Cristi Brancovan, oameni asemenea lor…uniti-va si faceti un partid…implicati-va va rog in salvarea acestui oras si tari…ne-am saturat de lepre hoate, grandomane si analfabete!

  • uie_pnl says:

   e de la penele, oridinele se executa, nu se discuta, daca tot e partid cu grade

   • Parinte says:

    intrebarea de Palmieri.. am dedicat un Neuron.. doar pentru aceasta intrebare.. din cei 3 pe care ii detin.. si doi care ii folosesc pentru resursele nepersonale..

 4. biciclist says:

  Si pista de biciclete unde-i ?

 5. nelu says:

  Asta e! ne jucam cu banii contribuabilului,ma intreb DNA-ul,aceasta SLUGA a anumitor indivizi avizi de imbogatire si putere,(CA PESTELE DE LA CAP SE IMPUTE,NICI O ALUZIE LA UN ANUMIT PRESEDINTE),DOARME sau intradevar e jalnic, demn de tot DISPRETUL! ,da e greu sa fi OM si mai ales INTEGRU!!!!

 6. Savu says:

  Experimentele trebuie facute în mod concret??? Nu exista calculatoare pe care se poate simula ideia? Dar chiar pe o coala de A4, domnul Primar (cât o mai fi) putea vedea rezultatul. Individul asta este cel mai primejdios om pentru orasul Timisoara nu numai prin vocabularul folosit cu cetatenii care l-au ales.
  Dar, oare nu exista un subiect actual mult mai important? Ce face el concret în aceasta directie?

 7. andreivladpopa says:

  Nenorocitul asta de robu isi bate joc de oras, de cetateni, de muncitori.
  L-a pus de forma. De forma au fost si mandatele lui ca primar.
  O mizerie de om.

 8. Wasile says:

  Sa faca experimente pe banii lui, nu ai contribuabililor ! Si banii pe “patinoarul artificial” nefunctionabil + microbuzele electrice care stau ar trebui sa-i plateasca din buzunarul propriu !!

 9. Dan A. says:

  Daca tot ne jucam cu banii, nu s-ar fi putut face un trotuar “de forma” din toamna trecuta? Asa, pentru binele cetateanului, macar o data, nu numai pentru satisfactia primarului, ca de obicei.

 10. Mat says:

  Nea Lae,sa ma cac la H4!!

 11. N-am says:

  Randare 3D, cu o casca VR si aia era.

  Dar calculatoristul, este atata, calcultatorist cu programare pe cartele perforate.

  Traiasca partidul si preamaritul!

 12. petrica says:

  cum ar veni jucam “alba-neagra”
  binenteles pe banii nostrii, iar Robu reprezinta “casa”

 13. aa says:

  mai cateva luni si ne scapam de robu, Doamne ajuta !

 14. ANDU says:

  SPALARE DE BANI…..!!!!!! SIMPLU…..!!!!

 15. ardelean says:

  Poti sa pui la tine in curte caricatura de pavaj,nu pe domeniul publi si mai ales in centrul istoric;ce minti bolnave au cei ce decid asa ceva(indiferent daca e arhitect sau inginer,etc).

 16. Nica says:

  Sinistru si jalnic personaj! Se scrie: “…fix acolo a decis să facă o serie de experimente (unul de fapt) pentru a vedea cum arată”. Pai acest personaj scârbos nu putea sa vada pe o foaie de hârtie sau pe calculator printr-un program Photoshop???

 17. tibi says:

  nu vreau sa mai vad stirea asta pe prima pagina si nu vreau sa-l mai vad pe psihopatul de robulache in afara azilului de nebuni

 18. Dinu says:

  De banii de “experiment” asfalta cateva gropi din oras…zic si eu. Mai muppet-ule de primar, ia mai scoate-ti din cap ideile tale crete pline de nonconformism. Trezeste-te la realitate, nu cred ca e nici cazul si nici momentul sa aruncam cu bani pe geam pentru “experimente”. Trezirea si pieptanarea ca e tarziu, fa si tu ceva mai productiv pentru oras cu banii.

 19. Bratianu says:

  La cat este de parvenit Lae tractoristul, acum cand a vazut scandalul iscat de kitsch de design dntr-o zona istorica o da la intors, chipurile ca nici lui nu ii place. Bai nesimtitule, acum cateva zile afirmai ca cele patru modele sunt date de arhitecti (lu’ peste prajit) si nu mai discuti PUNCT! Este la mintea gainii (adica a celui mai prost om) ca acest model nu se potrivea langa cladiri istorice de peste 100 de ani! Dar ce ii poti cere prostului ajuns rector prin manipulare de voturi, cel care promoveaza toate pitipoancele, borfasii si nulitatile doar pe baza carnetul de partid

 20. Zoran says:

  In atentia martafoiului de Lae, pe banii publici nu ai dreptul sa iti satisfaci doar ambitiile personale privind investitiile majore pentru un oras de talia unei resedinte de judet! Tu si toti ceilalti ciumpalaci penelisti ajunsi la butoanele puterii trebuie sa respectati opinia cetatenilor si a unor arhitecti independenti, fara carnet de partid care castiga concursuri internationale cu lucrari de calitate!!

 21. Da’ nu vrei tu sa te joci și cu banii clanului Lagerfeld?? Copiii tai când și-au făcut palatele țigănești și au vorbit ceva cu maistorii, asa a rămas. Ca au vrut altceva, ca s-au sucit…. au plătit. Îmi închipui în apartamentul tău din Soarelui ca ai numa’ inox și marmură și ca ți!l-a amenajat Ciuhandru cu echipa lui de pe Loga și din Kuntz (din Kuntz doar electricieni). Ma întreb unde te mai vopsești tu pana funcționează iar saloanele de înfrumusețare. Unde, frumosul orașului??

 22. Agentul 007 says:

  Robule, una e să fii prost, dar și tâmpit?

 23. maricica says:

  Este chiar fain trotuarul acela. Este chiar unic, cum este dealtfel is Timisoara. Personal agreez ideea primarului.

 24. Lucas says:

  Lasatil in pace pe chitarist mai are cateva luni si speram ca iesiti la vot sa-l trimitem acasa si sa vina altul mai bun ca acum in campanie l-au apucat lucrarile sa faca giratoriu la fostul blitz unde se circula ok si sa abureasca cetatenii din C Lipovei cu un nou parc pe care nu a fost in stare sa-l faca in 4 ani de mandat .Semafoare functionale noaptea in loc sa fie puse pe intermitent in zone unde nu isi au rostu numai spalari de bani cu ele.Daca nu o sa iasa lumea ptr schimbare cand vor fi alegeri inseamna ca ne meritam soarta cu chitaristu

 25. gogu says:

  Ba, Robule, tu ai fost la Bucuresti sau Oradea? Mai plimba-te prin tara!

 26. Ştirile judeţului Timiş

  Casieriile Aquatim, închise de Rusalii
  De Rusalii, casieriile Aquatim, dar și birourile de relații cu publicul, vor fi închise.

  Ştirile judeţului Timiş

  Pregătiri pentru Centura de Vest a Timișoarei. Deputatul Drulă: CNAIR spune că lansează licitația pentru documentație
  Pentru ca centura de ocolire a Timișoarei să fie completă ar trebui amenajat un drum și în partea de vest a orașului. Centura de Vest a fost uitată de autorități, dar săptămâna viitoare ar putea ajunge la licitație pentru studiu de fezabilitate. Primarul orașului vorbea în urmă cu cinci ani despre preluarea construcției variantei ocolitoare pe partea de vest.

  Sănătate

  Încă patru decese ale unor persoane infectate cu coronavirus. România ajunge la 1326 de morți
  Alte patru decese ale unor persoane infectate cu coronavirus au fost înregistrate în România, transmite INSP. Bilanțul morților ajunge la 1326.

  Sănătate

  Marcel Vela: Din 15 iunie va urma o nouă etapă de relaxare
  O nouă etapă de relaxare va urma din data de 15 iunie. Anunțul a fost făcut de ministrul de Interne, Marcel Vela, sâmbătă, însă totul se va decide în funcție de analiza epidemiologică.

  Ştirile judeţului Timiş

  Șantier suspect la fosta Școală Israelită din Fabric. Asociația Prin Banat cere DJC să intervină de urgență
  O clădire monument istoric ridicată de un comerciant evreu în Fabric în jurul anului 1890 a intrat în șantier, dar lucrările sunt suspecte, atrag atenția cei de la Prin Banat. După ce au făcut o vizită, tinerii din asociație au cerut un control de urgență de la Direcția pentru Cultură. Este vorba despre fosta Școală Primară Israelită din cartier.

  Ştirile judeţului Timiş

  Vandalizări pe malul Begăi. Poliția Locală încă e în subordinea MAI
  Odată cu ieșirea României din starea de urgență au ieșit și vandalii din case. Un cititor TION atrage atenția că au fost distruși mai mulți stâlpi de iluminat pe malul Begăi, iar cei certați cu legea și-au vărsat năduful și pe o bancă. Nu sunt primele vandalizări făcute acolo. 4

  Sănătate

  Timișul, din nou fără cazuri noi de coronavirus. În România au fost depistate 187 de îmbolnăviri în ultimele 24 de ore
  În România, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 187 de cazuri noi de îmbolnăvire cu coronavirus. Timișul rămâne „pe zero” de la o zi la alta, nefiind înregistrat niciun caz nou, iar România ajunge sâmbătă, 6 iunie, la 20.290 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Cititorii TION atrag atenția: aveți grijă la șerpii de pe malul Begăi!
  Plimbarea de sâmbătă dimineață a unui timișorean, alături de copilul său, a fost întreruptă de mai mulți „oaspeți” neprevăzuți, într-un loc în care se aștepta mai puțin. Trei șerpi au fost surprinși pe malul Begăi, în zona centrală a orașului, chiar în spatele Cateralei Mitropolitane, lângă Podul Mihai Viteazul. 17

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.