tion.ro Web analytics

Revine supraimpozitarea pentru clădirile neîngrijite din Timișoara. Noua procedură de lucru

De Roxana Deaconescu

Revine supraimpozitarea pentru clădirile neîngrijite din Timișoara. Noua procedură de lucru

foto: arhivă
Primăria Timișoara a pregătit noua procedură de lucru pentru supraimpozitarea clădirilor aflate în stare avansată de degradare. Consilierii locali vor aproba în curând procedura, care face referire doar la imobile. Timișorenii care nu le îngrijesc riscă să plătească impozite de trei, patru sau cinci ori mai mari.
Scris de Roxana Deaconescu - Primăria Timișoara a pregătit noua procedură de lucru pentru supraimpozitarea clădirilor aflate în stare avansată de degradare. Consilierii locali vor aproba în curând procedura, care face referire doar la imobile. Timișorenii care nu le îngrijesc riscă să plătească impozite de trei, patru sau cinci ori mai mari.

Primăria Timișoara a făcut publică noua procedură pentru majorarea impozitului pe clădirile neîngrijite/degradate situate în intravilanul orașului, anunțată de primarul Dominic Fritz încă din 11 mai. Sunt stabilite obligațiile proprietarilor și este pus la punct și noul calendar de lucru al municipalității.

„Majorarea impozitului va fi între 300 și 500%, în funcție de punctajul în urma evaluării. Ce este important este că ne-am impus o dată fixă, până în 31 iulie, în fiecare an, să constatăm starea de degradare a imobilelor și vom emite somații până cel târziu în 31 iulie. Somația este pe an calendaristic, asta înseamnă că până în 15 decembrie proprietarul trebuie să remedieze problema.

Dacă asta nu se întâmplă, între 15 și 31 decembrie o să emitem hotărâri ale consiliului local prin care decidem supraimpozitarea pentru fiecare clădire în parte. În trecut, o problemă mare a fost că proprietarii au fost somați inclusiv în octombrie și noiembrie și tribunalul a considerat că acest termen este prea scurt”, explica edilul-șef încă de săptămâna trecută.

Primăria Timișoara a introdus taxa pe paragină, adică supraimpozitarea cu până la 500% pentru clădirile și terenurile neîngrijite, încă din decembrie 2016. Sute de clădiri și terenuri au fost încadrate, dar primăria s-a trezit și cu multe procese în instanță, toate pierdute, conform primarului Dominic Fritz. A fost nevoie de o nouă procedură, care a fost publicată în sfârșit de PMT. Aceasta face referire doar la clădiri.

„Situația actuală în ceea ce privește supraimpozitarea este blocată, iar prin noua procedură se urmărește eliminarea vulnerabilităților constatate de-a lungul timpului în aplicarea măsurii de supraimpozitare a imobilelor neîngrijite de pe raza Municipiului Timișoara”, se arată în raportul ce însoțește noul proiect de hotărâre.

Reprezentanții primăriei au păstrat mai multe anexe din vechea hotărâre, inclusiv criteriile de încadrare a clădirii în categoria clădirii neîngrijite. Conform HCL 266/20.12.2016, impozitul pentru clădirile neîngrijite se majorează cu 300% pentru punctajul procentual între 30% și 59,99%, cu 400% pentru punctajul procentual între 60% și 79,99% și cu 500% pentru punctajul procentual între 80% și 100%.

Ce spune noua procedură

Planul primăriei este modelat pe vechea procedură de lucru, cea gândită de administrația Robu. Practic, Poliția Locală va identifica și va evalua clădirile aflate în stare avansată de degradare, stare de paragină, insalubre, fațadele nereparate/necurățate/netencuite/nezugrăvite, învelitorile degradate, geamurile sparte sau alte situații de asemenea natură.

După identificarea din teren, angajații din primărie vor transmite structurii de specialitate dovezile: fotografii de ansamblu și de detaliu, precum și un referat privind verificarea din teren cu informații ale proprietarului. Structura de specialitate va face propriile verificări pe raza Timișoarei, urmând să întocmească nota de constatare și fișa de evaluare.

Proprietarul va primi o somație, dar și nota de constatare și fișa de evaluare, în cel mult 20 de zile de la data întocmirii acestora, dar nu mai târziu de data de 30 iunie a anului de referință, prin poștă cu confirmare de primire, prin remitere sub semnătură privată de primire sau prin afișare la domiciliu.

„Prin somație se va aduce la cunoștința proprietarului obligația acestuia de a efectua lucrările de îngrijire/ întreținere/ remediere care se impun, în caz contrar, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor, impozitul aferent clădirii neîngrijite să fie majorat la nivelul cotei de majorare stabilită prin HCL.

[relatedArticles]

Proprietarii clădirilor încadrate ca fiind neîngrijite cărora le-a fost comunicată somația au obligația ca până la fata de 30 noiembrie a anului de referință să ia măsurile care se impun pentru efectuarea lucrărilor de întreținere/ îngrijire/ remediere necesare”, se arată în documentație.

În cazul în care proprietarul clădirii s-a conformat, va face comunicarea lucrărilor printr-o adresă scrisă la primărie. Aplicarea măsurii supraimpozitării se suspendă începând cu 1 ianuarie a anului următor celui în care proprietarul clădirii neîngrijite anunță structura de specialitate și Direcția Fiscală de începerea lucrărilor în baza autorizației de construire, până la data de 15 decembrie. De menționat că noua procedură spune că hotărârea de supraimpozitare, care se va da pentru fiecare clădire în parte, va fi adoptată, dar procedura de supraimpozitare va fi suspendată, mai spun reprezentanții PMT.

Oficialii PMT vor ca, în cazul în care lucrările cuprinse în autorizația de construire nu au fost atestate ca fiind finalizate printr-un proces verbal de recepție, atunci impozitul majorat să se recalculeze pe întreaga perioadă de suspendare a HCL.

„Proprietarii clădirilor neîngrijite au obligația de a notifica structura de specialitate cu privire la orice măsuri de remediere luate, în caz contrar HCL privind majorarea impozitului se va aplica de drept și în anii fiscali următori”, se mai arată în noua procedură.

Puteți analiza AICI procedura cadru. Mai rămâne acum ca aleșii locali să aprobe „Procedura cadru privind majorarea impozitului pe clădirile neîngrijite/degradate situate în intravilan”.

editor Amalia Kui

Pe aceeași temă:

Fritz anunță supraimpozitarea. Și noul program pentru renovarea clădirilor istorice private din Timișoara

5 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Ale says:

  Auci! Tzeapa!

 2. crocobau says:

  Ce-i aia cladire neingrijita? Lasa ca stie gardianu public. Ca e Robu, ca e Fritz, primaria va plati dupa procese la fel.

 3. andrei_müller says:

  Consider ca este o abordare gresita. Daca proprietarul nu are bani sa renoveze sau nu vrea, atunci de ce o sa plateasca impozitul sau amenda? si uite asa cladirile nu se vor renova, iar proprietarii se vor judeca la nesfarsit.
  poi nu ar fi mai bine o asistenta financiara din partea primariei plus incurajare prin diverse beneficii pentru renovare? Astfel poate s-ar renova cladirile, ar arata bine si ar fi sigure, iar primaria se poate judeca in continuare cu proprietarii. Acele neintelegeri macar nu se vad, si nu afecteaza aspectul orasului.
  In Romania pluteste o mentalitate de aratat cu degetul si dat vina, si nu de ajutat.

  • Mihai says:

   Cred ca primaria acorda asistenta financiara. 20% imprumut nerambursabil si restul de 80% fara dobanda. Mai mult ce? Sa plateasca primariat tot?

 4. Tatiana says:

  Avem dosarul depus in 2006 pentru reabilitare termica si nici pana in prezent nu s-a aprobat !
  Blocul este mazgalit cu graffity, arata horror !

 5. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Colterm repornește căldura. Dominic Fritz: Am reușit să găsim o soluție de avarie, pentru o săptămână

  Sănătate

  Centru de vaccinare anti-Covid într-un cămin din Complexul Studențesc, pentru studenți, cadre didactice și familiile lor

  Ştiri din Timiș

  Licitație Publică Deschisă pentru închirierea unui spațiu cu destinația “FLORĂRIE”, în Aeroportul Internațional Timișoara

  Eveniment

  Bolnav de Covid, oprit de polițiști înainte de a intra într-un magazin, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Lucrări de reciclare in situ de la Vălcani spre frontiera cu Serbia

  Sănătate

  Coronavirus, 27 octombrie: aproape 15.000 de noi infectări și 512 decese

  Economic

  România, pe locul doi în UE la creșterea prețurilor la combustibili, în septembrie

  Sănătate

  Prima noapte fără căldură și apă caldă în spitalele din Timișoara: pături suplimentare și saci de dormit pentru bolnavi

  Eveniment

  Cinci tiruri pline cu gunoi din Italia, descărcate la Lugoj. Polițiștii au întocmit dosar penal

  Ştiri din Timiș

  Impozite mai mari la Timișoara, din 2022. Cu votul lui Raul Ambruș, renegat de PNL și „adoptat” de USR

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici