tion.ro Web analytics

Reprezentanți ai elevilor din Timiș, dezbatere cu candidați la Primăria Timișoara: Cine pune ștampila pentru educație?

De Adrian Panduru

Reprezentanți ai elevilor din Timiș, dezbatere cu candidați la Primăria Timișoara: Cine pune ștampila pentru educație?

Reactualizat la:
Reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor Timiș au chemat candidații la funcția de primar al Timișoarei la dezbatere. Le-au pus întrebări despre școală în pandemie, cursuri online, despre bursele școlare, paza unităților de învățământ, relația pe care o vor avea din poziția de primar cu elevii și tinerii, dar și alte probleme cu care se confruntă copiii la școală și în afara ei.
Scris de Adrian Panduru - Reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor Timiș au chemat candidații la funcția de primar al Timișoarei la dezbatere. Le-au pus întrebări despre școală în pandemie, cursuri online, despre bursele școlare, paza unităților de învățământ, relația pe care o vor avea din poziția de primar cu elevii și tinerii, dar și alte probleme cu care se confruntă copiii la școală și în afara ei.

Au răspuns prezent la dezbaterea organizată de CJE Timiș, Voichița Lăzureanu, candidatul PSD la Primăria Timișoara, Marius Craina, candidatul Pro România, Dumitru Moroianu, candidatul Partidului România Mare, Dominic Fritz, candidatul USR-PLUS și Adrian Popescu, candidat din partea Alianței Liberal-Democrate. De la dezbatere a absentat primarul în funcție al Timișoarei, lucru remarcat de Antonia Pup, cea care a ocupat funcția de președinte al Consiliului Național al Elevilor: „Este regretabil faptul că primarul în funcție a ales să nu participe la această dezbatere. Nu cred că elevii au meritat acest lucru”, a spus Antonia Pup,

„Cine pune ștampila pentru educație” este titlul sub care s-a desfășurat vineri, 11 septembrie, la Bastion, dezbaterea moderată de Alexandra Trușcă, președinte al Consiliului Județean al Elevilor Timiș, și Antonia Pup. Candidații au răspuns întrebărilor puse de reprezentanții CJE Timiș.

Candidații au fost întrebați despre cum văd relația primăriei cu elevii, cu tinerii. Aceștia au spus că trebuie să existe implicarea elevilor în proiectele care îi privesc și că trebuie să existe o comunicare permanentă, cu întâlniri periodice, între tineri și administrația locală.

„O întâlnire care să aibă loc săptămânal, iar lunar să existe acel consiliu local al elevilor, care să propună către consiliul local proiecte ferme, inițiative concrete, care să poată fi direct implementate de către primărie, astfel încât experiența elevilor și implicarea lor să aibă și o finalitate directă”, a spus Voichița Lăzureanu.

[relatedArticles]

„Este obligatoriu să existe o colaborare între primărie și consiliul elevilor. Periodic, elevii trebuie să înștiințeze consiliul și primarul despre problemele care apar. Ar trebui un parteneriat public-privat cu societăți comerciale pentru a vedea cum se desfășoară activitatea acolo”, a spus Marius Craina.

„Dumneavoastră, Consiliul Județean al Elevilor, ar trebui, de fiecare dată când aveți o problemă că veniți în primărie. Este bine să participați la ședințele consiliului local. Eu aș invita primarul și consiliul să-și petreacă o zi de lucru într-o locație dintr-o școală generală sau un liceu, fără condiții, să se ducă la toaletele respective, fără hârtie, fără apă”, a spus Dumitru Moroianu.

„Ușa mea va fi mereu deschisă pentru reprezentanții elevilor. Eu vă voi căuta, am nevoie de experiența și ideile voastre. Este și necesar ca primarul să fie răspunzător față de elevi. Putem agrea ca o dată pe semestru să facem o dezbatere, să vă dau răspunsuri directe. Primăria trebuie reprezentată în consiliile de administrație ale școlilor. E foarte important să găsim o cale de implicare a tinerilor.”, a spus Dominic Fritz.

„Mi-ar face mare plăcere să fac parte dintr-o comisie formată din membri mai multor instituții administrative cu reprezentanți din poliție, justiție, învățământ, să avem o discuție cu tinerii, cu elevii, pentru a-i încuraja să-și spună problemele, să-și promoveze ideile”, a spus Adrian Popescu.

Despre paza în școli, majoritatea candidaților au spus că este nevoie de o implicare a poliției locale. S-a vorbit și despre alte lucruri care pot reduce violența, de la clase luminoase la felul cum profesorii predau elevilor.

„Paza școlii este importantă, atât pentru siguranța fizică cât și pentru faptul că se aduc în școală diverse substanțe de consum care nu-și regăsesc locul în școală. Eu aș propune ca un polițist local să fie dislocat și să monitorizeze activitatea copiilor”, a spus Voichița Lăzureanu.

„La ora actuală, paza în școli este obligatorie. Există două posibilități – prin externalizare și achiziția legală a unei firme de pază sau prin angajați proprii. Fiecare metodă are avantaje și dezavantaje, școlile din România le aplică pe ambele, trebuie să se plieze pe fiecare școală. O altă modalitate este implicarea mult mai activă a poliției locale”, a spus Marius Craina.

„Paza în școli ar trebui soluționată cu firmele de pază, care au oameni capabili, care știu ce să facă și să acționeze, oameni care știu să se impună în fața unor copii și în fața celor care vor să intre în școală din afară. Primăria trebuie să aloce echipaje de la poliția locală, care să-și facă simțită prezența în toate școlile”, a spus Dumitru Moroianu.

„S-a înființat recent poliția siguranță școlară, rămâne de văzut cum va schimba situația. E foarte important să ne amintim că paza nu este un scop în sine. Scopul este siguranța elevilor și a cadrelor didactice și paza este doar un element în acest lanț de siguranță. Felul cum arată școala fizic influențează direct cât de multă violență există în școală. Dacă avem școli luminoase, prietenoase va fi mai puțină violență. Avem nevoie de o abordare mult mai largă, cu asistență socială, arhitectură, cu felul în care se predă, cursuri antibullying”, a spus Dominic Fritz.

„Poliția locală trebuie să fie în slujba cetățeanului, nu o poliție de casă a primăriei. În momentul de față, banii cu care eu contribui prin impozite, banii se alocă poliției locale fără trebuință. Văd că această poliție locală deservește conducerea actualei primării. Poliția locală trebuie să păzească școlile, școlile trebuie să fie monitorizate video, iar permanent să fie la dispoziție un echipaj al poliției locale, care să intervină prompt atunci când au loc incidente”, a spus Adrian Popescu.

Candidații prezenți au semnat o scrisoare de angajament a Consiliului Național al Elevilor Timiș, un angajament că vor investi în infrastructura în educație din pozițiile pe care le vor ocupa.

28 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Un fost elev says:

  Lui N Robu ii este frica si sa raspunda intrebarilor unor elevi, care sunt copiii nostri ai timisorenilor!

  Am ajuns ca un profesor doctor inginer fost rector nu are curajul sa raspunda intrebarilor unor elevi. N Robu “comunica” numai pe Facebook unde cenzureaza si blocheaza pe cei care nu sunt deacord cu el…

  Acesta este respectul si consideratia pe care ultracorectul si ultracinstitul care se “mandreste” cu realizarile sale in domeniul educatiei si a fost PROFESOR le acorda cetatenilor si copiilor lor ?

  Mai merita N Robu sa fie la conducerea primariei si administratiei timisorii inca 4 ani ?

  Elevi trimiteti-va parintii la vot pentru o schimbare si pentru un viitor mai bun pentru toti in Timisoara !!!

 2. Misto says:

  Pai ce sa meargă robu la dezbatere? I se poate pune o întrebare neplăcută și nu are cum sa blocheze… Cum sa se injoseasca el sa participe la asa ceva, el nu vorbește decât cu studenți în sus, adica le povestește cum da golurile alea fenomenale 😂

 3. somn says:

  Dar idiotii o sa-l voteze tot pe cretinul care nici macar nu a binevoit sa vina la nici o dezbatere, cretinul care asfalteaza tot si el inchide gura tuturor. “Pentru ca macar a facut ceva”
  Dormiti bine in continuare.

 4. victor says:

  Clar pentru toata lumea CRAINA MARIUS primar.
  Tra sa fii redus rau sa nu-ti dai seama de asta.

 5. Timisorean says:

  Vreau sa vad si eu la fata jegosii care il voteaza pe robu! Nici la o astfel de dezbatere, cu niste elevi, care au sperante, nu au preconceptii, nu au smenuri sa nu mergi tu, mare pletos si mare smecher ce te dai???? Greata imi provoaca!

  • Alt Timisorean says:

   Eu sunt unul dintre “jegosii” care il vor vota pe Robu. Am si foarte multe argumente pentru asta insa decat sa imi cauti mie “defecte” mai bine tr-ai intreba de ce alti candidati nu au reusit sa ma convinga…si cand zic altii exclud pe cei de la psd, alde, proro si mai ramane usr. Gandeste-te cu ce fel de candidat a venit usr si cu ce oameni vrea usr sa faca schimbarea. Raspunsul meu este: cu unii foarte slabi si semicompetenti.

 6. Dede says:

  Pentru simplul fapt că nu se prezintă la asemenea discuții, Robu nu merită votul timișorenilor.

  • Alergic la proști says:

   Nici tu nu te prezentai la o dezbatere cu niște habarniști de contracandidați (profund neinformați) avizi doar de notorietate. La fel și Asociatie de elevi a parintilor din PSD… Prea ai credeți prosti pe toți…

   • Dede says:

    Din contra. Eras o oportunitate sa câștig capital electoral și astfel nu câștigăm alegerile cu votul unei mici parti a timișorenilor

 7. Eugtm says:

  Lae atotputernicul, ultracinstitul și a tot știutorul nu îl interesează viitorul pentru că el oricum trăiește în trecut iar în prezent nu îl interesează decât puterea și contractelor semnate cu firmele lui de partid pe banii din taxele și impozitele timișorenilor. Zero foduri europene atrase pentru că acolo banii sunt controlați și nu pot fi șifonați de această administrație coruptă până în măduva oaselor, împânzită de funcționari incompetenți și spagari. Abia aștept ziua de 27 septembrie să-l trimitem la să se bucure liniștit de nepoți și de pensiile lui speciale și mai puțin speciale!

 8. Anonim says:

  N Robu a demonstrat inca o data ca este un individ trufas , plin de el care nu se demite sa raspunda unor amarati de elevi . Trebuie mers la vot masiv altfel mafia care il sprijina pe Robu va continua jaful in orasul asta .Doar catiava rupti de realitate si cei cointeresati ca Robu sa ramana primar mai pun stampila pe el .

 9. Anubis says:

  Prin neprezentare Robu a aratat inca o data lipsa de interes pentru Educatie in primul rand, pentru ca asta era tema dezbaterii si pentru cetateni in general care-si doreau sa vad cum performeaza si ce idei au candidatii.

  Nu meriti votul meu Robu! Rusine PNL!

 10. Nagy Zoltan says:

  Cursurile online sau nu online se decid de catre Minister, nu primarie. Bursele scolare idem. Paza scolilor este decizia fiecarei scoli in parte cum o rezolva. Politia locala nu are suficient personal pentru asa ceva si au alte atributii

  • Anca says:

   Daca la burse nu are nimic de spus primaria, cum se face ca exista diferente intre bursele elevilor? Paza nu poate fi asigirata de catre primarie? Oare ce poate face primaria pt copii? Spital pt copii, nu! Crese sau gradinite, nu!

   • Nagy Zoltan says:

    @Anca Bursele difera de la scoala la scoala. Se primeste o suma “X” pentru burse si sunt niste criterii minime. Nimic nu opreste scoala sa faca contract cu o firma de paza, din nou dintr-un buget care NU este in controlul primariei. Inspectoratul judetean scolar e punctul de legatura catre minister.

 11. Anatas says:

  Nu va mai trebuie ba nici un fel de educatie ! Ajunge smartphone-ul, 5 g si cipul implantat in cap. Fiecare generatie este datoare sa plateasca cu ceva… Unii au platit cu razboiul, altii cu comunismul, altii cu revolutia, iar astia vor plati cu sufletul si mintea lor. Generatia ratata. Asa sa va cheme.

 12. Vlad says:

  Doamna de la PSD a racolat deja un elev decla Lenau.
  Directoarea de la Lenau este pesedista.
  Incepe scoala si clasele sunt nezugravite.
  Rusine psd si pnl!! De 30 de ani vreti doar functii si la ciolan!

  • StarFlush says:

   Directoarea de la Lenau e si PNTCD-ista si PSD-ista, probabil si PDL-ista, in viitor pNL-ista… asa ca las-o mai moale. Majoritatea directorilor de scoli sunt traseisti.

 13. VomaPeSistem says:

  Sa nu ne facem iluzii, grandomanul robu are toate sansele sa iasa primar. Daca timisorenii nu se vor ralia in spatele unui candidat si nici nu vor iesi masiv la vot, robu va mai lua un mandat.

  Oricum este o escrocherie, daca ar fi doua tururi de scrutin sansele lui robu is 0.

  • Inside politix says:

   Aberezi, votul în doua tururi îl avantaja pe Robu cert. Sau mintea ta creata crede ca PSDisti îl votau în turul doi pe Fritz, nu?! Neamțul a fost cea mai proasta alegere ptr USR, strategic vorbind. Mai ales cu un popor plin de pensionari comuniști, nationalisti. Trebuiau sa facă un studiu temei ic înainte sa iasă cu neamțu.
   Acu, its Game Over! ADIOS…
   Alți 4 ani cu Lae… Mulțumită corifeilor politici din USR! Niște amatori de zile mari. Ați ratat singurul oraș mare pe care-l puteați cuceri. Basca Capitală Culturală și pe deasupra a Banatului, nu Moldovei, te iei și alte adunaturi promiscue…
   Că Nicușor Dan nu mai e decât formal USR, sper ca v-ați prins… 😅

 14. Alexey 88 says:

  Cred ca domnul profesor a facut foarte bine ca nu a participat la o intalnire organizata pentru singurul motiv de a genera notorietate unor anonimi. O dezbatere riguroasa, academica, serioasa nu se poate realiza ad hoc pe marginea unor trotoare civice. Ma mir ca nu ati organizat intalnirea pe acoperisul primariei, pe bordura fantanii cu pesti, sun podurile de peste bega, pe acopersiul unui tramvai sau in vreo piata volanta printre lubenite. Este absolut ridicol sa ai pretentia ca un astfel de mediu poate adigura un cadru de manifestare minimal pentru o dezbatere. Doar circ si paine pentru victimile propriilor frustrari. Va place sau nu domnul primar in exercitiu va mai ramane cel putin un mandat la primarie pentru a finaliza ce a inceput. Pas cu pas vim vedea impreuna schimbarile sistemice pe care le-a generat profesorul Robu pentru noi toti indiferent de ambalajul electoral pe care l-am imbracat.

 15. Sătul de corupție! Vreau o țară ca afară. says:

  Păcat ca aceasta asociație este politizata de PSD. Altfel dacă se informa mai temeinic, poate ar fii aflat mai de mult deja, ca scolile NU au apa caldă la baie sau ca majoritatea fac orele de sport mereu inchisi prin diverse clase transformate.
  Cu astfel de dezbateri de mucava mai mult Vă compromiteti dragi elevi. Mai bine era moderata de o echipa de jurnaliști cu notorietate ptr echidistanta

 16. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Timișoreni, vi se pregătește un „sistem prototip de relaționare cu cetățeanul”. PMT caută voluntari

  Ştiri din Timiș

  Expoziție de mașini retro la cel mai mare centru comercial din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Fără gaz în două localități din Timiș

  Ştiri din Timiș

  VIDEO. A abandonat patru pui de pisică la Ghiroda și a fost amendat cu 1.000 de lei

  Ştiri din Timiș

  Teatrul muzical „Awakening”, creația studenților de la muzică și teatru după perioada de pandemie și izolare

  România

  Datoria externă a României a crescut de la începutul anului cu 1,048 de miliarde de euro

  Eveniment

  Bărbat reținut după ce a spart o mașină, în Timiș

  Eveniment

  O femeie a fost prinsă după ce a furat haine de 900 de lei dintr-un magazin din Timișoara

  Eveniment

  Șoferi beți, prinși de polițiști la volan, în Timiș. Unul dintre ei nu avea permis de conducere

  Ştiri din Timiș

  Andrei Molnar, ales președinte al UDMR Timiș cu unanimitate de voturi

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici