tion.ro Web analytics

Record de autor pentru un pictor timisorean: 6000 de euro pentru Altarul lui Fikl

Reactualizat la:
Reactualizat la:
O lucrare a pictorului timișorean Gheorghe Fikl s-a vândut cu 6000 de euro la cea mai recentă licitație a unei case de licitații de artă din Timișoara, artistul stabilind astfel un record de autor.
Scris de S.P.D. - O lucrare a pictorului timișorean Gheorghe Fikl s-a vândut cu 6000 de euro la cea mai recentă licitație a unei case de licitații de artă din Timișoara, artistul stabilind astfel un record de autor.

”Sabin Bălașa, Ștefan Câlția, Horia Bernea, Georgeta Năpăruș, Constantin Blendea, Sorin Ilfoveanu, Ion Musceleanu s-au aflat ca de obicei în topul preferințelor iubitorilor de artă postbelică și contemporană. Însă, surprizele serii au venit din partea nou-veniților și a artiștilor aflați la primele licitații, confirmând astfel și în România trendul internațional al preferințelor colecționarilor pentru noile talente și pentru valoarea intrinsecă a operei”, punctează reprezentanții celei mai importante case de licitații de artă din Timișoara.

Astfel de recorduri de autor au fost: Gheorghe Fikl cu pictura “Altar” (adjudecată pentru 6.000 euro), Ovidiu Maitec cu sculptura “Icarus” (adjudecată pentru 5.000 euro, de peste 5 ori prețul de pornire), Marc Verlan cu “Să fie pace!” (adjudecată pentru 2.500 euro), Simona Vasiliu-Chintilă cu pictura “Jocuri de copii” (adjudecată pentru 2.000 euro), Radu Rodideal cu “Inner journey to far away places” (adjudecată pentru 2.000 euro).

În cazul Licitației Judaica, cele mai apreciate opere de artă plastică au fost “Grădinarul din Beaucaire” (adjudecată pentru 8.500 euro) de Samuel Mützner, “Portret de evreu” (adjudecată pentru 1.400 euro) de Pan Ioanid, “Tainele Torei” (adjudecată pentru 2.000 euro) de H. Rothschild, “Evreu galițian” (adjudecată pentru 1.800 euro) și “Înțelepciune” (adjudecată pentru 1.000 euro) de Adam Bălțatu.

”Inclusiv obiectele de rit iudaic s-au aflat printre alegerile publicului. Dintre acestea s-au remarcat Carte de rugăciuni zilnice, Lemberg, 1889 (achiziționată pentru 250 euro), Menora cu 8 brațe mobile, decorată cu Tablele Legii (achiziționată pentru 3.000 euro), Yad din argint filigranat, sec. XX (achiziționat pentru 450 euro) sau, din categoria ineditului, livretul de serviciu militar pe numele Bercovici Herman, 1938 (achiziționat pentru 100 euro)”, subliniază Theodora Moldovan, senior editor la una dintre cele mai importante case de licitații de artă din Timișoara.

Următorul eveniment de acest gen va fi licitația de Marine și marinărit: de la Gheorghe Petrașcu și Ion Theodorescu-Sion, la Rudolf Negely și Kimon Loghi, la Sabin Bălașa și Margareta Sterian, o pleiadă de pictori români din toate vremurile și stilurile artistice au scris Mării Negre și întregului peisaj maritim o epopee în culori.

Apoi, peisajul va fi întregit de Licitația Eleganță & Vanitas, care prezintă obiecte de colecție semnate de designeri care au făcut istorie. Astfel, pasionații de design vor avea ocazia de a-și începe sau de a-și completa colecția cu obiecte vintage rafinate, de la eșarfe cu imprimeuri geometrice la poșete Chanel și Louis Vuitton, de la ceasuri Patek Philippe și Rolex la bijuterii extravagante.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 12-21 iulie 2014 la Palatul Cesianu-Racoviță, str. C.A. Rosetti, nr. 5, iar în perioada 22- 24 iulie la Muzeul de Artă din Constanța, ca, mai apoi, în intervalul 25 – 27 iulie, expoziția să poată fi vizitată la Hotel Vega din Mamaia, unde, pe 27, de la ora 20:30, vor avea loc Licitația de Marine și marinărit și cea de Eleganță & Vanitas.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Sănătate

  Pașii de urmat la infectarea cu Covid-19, în funcție de simptomele apărute

  Mapamond

  VIDEO. Un diamant negru despre care se crede că provine din spațiu, scos la licitație. Are 555,55 de carate

  Ştiri din Timiș

  Peste 17.000 de timișeni angajați în 2021 prin ANOFM. Locurile de muncă vacante

  România

  Vremea se încălzește treptat. În vest sunt așteptate temperaturi de până la 6 grade în timpul zilei

  Ştiri din Timiș

  „Când și cum am simțit acel lucru pentru România”. UVT a premiat câștigătorii concursului

  Sănătate

  Coronavirus, 22 ianuarie: Peste 19.000 de cazuri în România. În Timiș sunt 1.420 de infectări din 3.672 de teste

  Sănătate

  Rata de infectare cu Covid-19 a trecut de 10 în Timiș. Situația pe localități

  Ştiri din Timiș

  Peste 1.200 de mașini abandonate pe străzile Timișoarei au fost ridicate de proprietari după somațiile Poliției Locale

  Ştiri din Timiș

  Săptămână cu prezență fizică a elevilor în școlile din Timiș. Rata de ocupare a paturilor Covid este 21,7%

  Ştiri din Timiș

  Oamenii Timișoarei. Despre cei care „au construit orașul și i-au conferit o coeziune și un spirit specific”

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici