tion.ro Web analytics

RADEF a predat Capitolul Timisoarei

Reactualizat la:
Moment istoric pentru Timişoara: marţi, 4 octombrie 2011, a avut loc oficial procesul de predare a Complexului Capitol către Consiliul Local Timişoara, pentru Filarmonica Banatul. La semnarea protocolului au participat Marius Iuraşcu, directorul RADEF, Ioan Coriolan Gârboni, directorul filarmonicii, şi Martin Staia, care conduce Direcţia de Patrimoniu a Primăriei Timişoara. 
Scris de S.P.D. - Moment istoric pentru Timişoara: marţi, 4 octombrie 2011, a avut loc oficial procesul de predare a Complexului Capitol către Consiliul Local Timişoara, pentru Filarmonica Banatul. La semnarea protocolului au participat Marius Iuraşcu, directorul RADEF, Ioan Coriolan Gârboni, directorul filarmonicii, şi Martin Staia, care conduce Direcţia de Patrimoniu a Primăriei Timişoara. 

După nenumărate zvărcoliri ale legii şi un nesfârşit război al nervilor pigmentat cu declaraţii belicoase, bătălia pentru Capitol s-a sfârşit în maniera „pupat toţi Piaţa Independenţii” şi declaraţii de dragoste.

„Iubesc Timişoara şi nicio clipă nu am dorit să iau acestui oraş şi acestei comunităţii ceea ce îi aparţine de drept. Capitolul, cu tot ce reprezintă el, aparţine Timişoarei, singura problemă fiind forma legală de stabilire a acestui drept de proprietate. Ordonanţa 74, în baza căreia Complexul Capitol este atribuit de Guvern Consiliului Local Timişoara cu specificarea că e destinat Filarmonicii Banatul reprezintă această bază legală necesară. Astăzi mă aflu aici să predau proprietarilor de drept Capitolul cu întreg inventarul său, activ şi pasiv, inclusiv aparatura veche de când era bunica fată, aflată în clădire. Ideea creării unui muzeu al tehnicii de film şi spectacol aici, în care să fie conservate aceste obiecte, mi se pare excelentă. Îl felicit de domnul director Gârboni că a fost atât de incisiv în această problemă a proprietăţii Capitolului şi mă bucur, sincer, că ea s-a rezolvat, în sfârşit, în sensul dorit de toţi. De altfel, vă rog să-l întrebaţi pe domnul Gârboni dacă eu l-am deranjat vreodată sau i-am creat dificultăţi în toţi aceşti ani de când am preluat direcţia RADEF”, a declarat Iuraşcu.

„Consider că astăzi s-a intrat în legalitate şi în normalitate cu această problemă a proprietăţii Capitolului. Protocolul semnat astăzi va fi supus aprobării Consiliului Local Timşoara în 23 octombrie. Tot atunci, vom face o propunere pentru achiziţionarea mobilierului şi a tot ce se află în sală. Din acel moment, Filarmonica Banatul va putea fi, fără niciun fel de impediment legal, cuprinsă în proximul buget al CLT şi la capitolul investiţii în Complexul Capitol”, a precizat Martin Staia.

„Am satisfacţia de a declara acest diferend definitiv încheiat. Vom urma paşii legali pentru aplicarea efectivă a acestei măsuri legislative, însă din acest moment nu mai există niciun impediment pentru accesarea de fonduri de la bugetul de stat sau prin programe europene pentru Capitol. Vreau să vă spun că, în fapt, municipalitatea este de 5 ani intabulată pe această proprietate şi avem de plătit acum ceea ce datorăm statului, ca impozite, pentru aceşti 5 ani. Este normal să plătim noi, pentru că noi am folosit clădirea, nu RADEF. Dar cel mai important lucru pe care vreau să-l declar este că vom continua colaborarea cu RADEF. Avem un ecran mare în Sala Capitol şi acolo se vor putea face proiecţii de film românesc, vom oferi cu titlu gratuit spaţiul nostru pentru evenimente dedicate cinematografiei româneşti. De asemeni, când va fi amenajată Grădina Capitol, mi se pare normal să colaborăm cu RADEF pentru promovarea filmului românesc”, a afirmat Gârboni.

Directorul RADEF a anunțat la Timișoara și renovarea Cinematografului Timiș.

„Noi (RADEF, n.n) nu primim de la Guvern niciun leu, deci trebuie să ne descurcăm cum putem. Când am preluat funcţia de director, RADEF avea datorie 15 miliarde de lei vechi. Acum nu mai avem nici un leu datorie. Vă promit că în maximum un an Cinematograful Timiş va fi renovat şi repus în circuitul difuzării de film românesc în condiţii excepţionale, aşa cum s-a făcut cu cinematografele centrale din Cluj Napoca, Ploieşti şi Craiova. În total, vor fi, iar asta este o promisiune, 50 de cinematografe pentru filmul românesc în toată ţara. Avem o datorie socială în acest sens şi ne purtăm crucea”, a mai spus directorul RADEF.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Descoperă urmele Timișoarei evreiești prin tururi organizate de Breasla Ghizilor

  Sănătate

  O nouă reacție adversă raportată la vaccinare, în Timiș. S-a manifestat prin pierderea cunoștinței

  Sănătate

  Vaccinul AstraZeneca, înlocuit cu Moderna în 6 fluxuri dintr-un centru din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Arheologii au intrat pe traseul drumului de legătură Timișoara-A1. În SF sunt 11 zone de interes

  Ştiri din Timiș

  VIDEO. Oamenii străzii cazați în containere primăriei amenajează o mini-grădină de legume și flori

  Ştiri din Timiș

  Piețe SA caută doi directori. Înlocuitorul lui Nasleu trebuie să mai fi condus regii sau societăți de stat

  Eveniment

  Dosar penal și amenzi în două zile consecutive, în weekend, la un camping din Diniaș

  Ştiri din Timiș

  Bugetul județului Timiș pe anul 2021 a fost aprobat. Consilierii PSD nu au votat

  Ştiri din Timiș

  Kunsthalle Bega prezintă instalația „Soft Objects” semnată Laurian Popa

  România

  Românii pot merge în vacanță în Grecia, din 16 aprilie. Care sunt condițiile

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici