Acordați o deosebită atenție produselor pe care doriți să le achiziționați, mai ales în această perioadă. Produsele expuse spre vânzare pe trotuare, în portbagajele autoturismelor, chiar dacă sunt vândute la un preț mai mic, pot reprezinta un risc.
Sfaturi pentru cumpărăturile pentru masa de Paște:
Carne
- Cumpărați numai din măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe;
- Carnea trebuie să prezinte ștampila sanitară-veterinară;
- Trebuie să fie fermă și elastică și să prezinte la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie;
- Carnea achiziționată se va transporta în condiții igienice, cât mai repede și se va depozita la temperaturi de refrigerare.
„Ca o măsură de prevedere suplimentară este bine să observați, la mielul cumpărat, copita și dentiția specifice ierbivorelor (la dentiție se va urmări, în special, lipsa caninilor), tranmist reprezentanții CRPC Timiș.
Ouă
- Verificați data expirării care este înscrisă pe ambalaj, categoria de calitate, categoria de greutate,
- La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albușul tulbure sau amestecat cu gălbenușul.
„Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri străine, fără mirosuri străine”, spun cei de la CRPC Timiș.
Vopsea de ouă
- Pe eticheta produsului trebuie să se găsească: numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucțiuni de utilizare și data durabilității minimale.
„Atenție! Nu utilizați, la vopsirea ouălor, vopsea realizată pentru alte destinații, precum cea tipografică sau cea pentru textile. Deși rezultatele sunt spectaculoase, utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un posibil pericol pentru sănătatea dumneavoastră”, avertizează reprezentanții CRPC Timiș.
Produsele de patiserie (checuri, cozonaci, etc)
- Cumpărați produse numai din locuri autorizate;
- Spațiile de comercializare trebuie să fie în permanență curățate și bine întreținute;
- Produsele de patiserie neambalate trebuie vândute în termen de 24 de ore de la data fabricației.
„Pentru produsele de patiserie preambalate etichetele trebuie să conțină următoarele informații: denumirea produsului, numele și adresa operatorului economic împuternicit cu informarea consumatorilor, lista ingredientelor, proporția din ingredientele care sunt înscrise în denumirea produsului (ex: cu nucă, cu stafide), componentele cu posibile efecte alergene (sunt scoase în evidență față de restul informațiilor), data durabilității minimale; cantitatea netă, condițiile speciale de păstrare, declarația nutrițională”, spun cei de la Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Vest (Timiş).
Ciocolată și produse pe bază de cacao
- Se menționează, în mod obligatoriu, conținutul de cacao,
- Verificați starea ambalajelor și încadrarea produselor în data durabilității,
- După cumpărare, verificați culoarea și consistența produsului.
Vin
- Verificați aspectul lichidului: culoare corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurități.
„La întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conținutul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurități sau scurgeri”, menționează cei de la CRPC Timiș.
„La cumpărarea produselor alimentare și, implicit a vinului, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți și reclamați calitatea/siguranța unui produs”, concid reprezentanții Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Vest (Timiş).
Editor – Dan Oancia.
[relatedArticles]
Trimite articolul
XSFAT…..SA FIE DESCHISE MAGAZINELE SI NOAPTEA…..ALTFEL VA FI MACEL