tion.ro Web analytics

Proiectul autostrazii Timisoara – Belgrad discutat la Varna. Deocamdata, nimic concret

Reactualizat la:

Proiectul autostrazii Timisoara – Belgrad discutat la Varna. Deocamdata, nimic concret

<p>foto: arhuva</p>
Reactualizat la:
Conducerile la cel mai înalt nivel din Bulgaria, România, Grecia, Serbia și Israel s-au întâlnit la Varna, pe litoralul bulgăresc, pentru a discuta despre modalitățile de colaborare între aceste țări. La finalul discuțiilor, premierul României, Viorica Dăncilă, a făcut referire și la un proiect care va afecta Timișoara, drumul spre Pancevo.
Scris de Marcel Hoster - Conducerile la cel mai înalt nivel din Bulgaria, România, Grecia, Serbia și Israel s-au întâlnit la Varna, pe litoralul bulgăresc, pentru a discuta despre modalitățile de colaborare între aceste țări. La finalul discuțiilor, premierul României, Viorica Dăncilă, a făcut referire și la un proiect care va afecta Timișoara, drumul spre Pancevo.

„Omorât” pe vremea premierului Sorin Grindeanu, când partea română și cea sârbă s-au contrazis atunci când au spus cine a decis renunțarea la proiectul autostrăzii dintre Timișoara și Belgrad, acesta a apărut din nou în discuțiile purtate de Dăncilă cu partea sârbă. Dar, nu vă faceți speranțe prea mari, declarația la această despre această șosea nu se referă la o autostradă ci la un drum rapid, iar deocamdată se vorbește doar despre crearea unui studiu de fezabilitate. Dar, spune aceasta, există susținere politică pentru inițiativă.

„Proiectul privind drumul de mare viteză Timișoara-Pancevo este susținut politic de ambele părți și suntem încrezători că se va implementa. La nivel tehnic a fost creat cadrul pentru elaborarea studiului de fezabilitate”, a declarat Dăncilă.

La jumătatea lunii martie a anului trecut, Cabinetul Sorin Grindeanu a aprobat un memorandum privind negocierea și semnarea unui Protocol de cooperare între Guvernul României și Guvernul Republicii Serbia. Potrivit protocolului promovat de Ministerul Transporturilor, cele două guverne ar fi urmat să colaboreze pentru susținerea diplomatică și financiară a proiectelor de investiții legate de transport la frontiera comună dintre România și Republica Serbia, în special pentru construcția autostrăzii Timișoara – Vârșeț – Pancevo, până în anul 2025, potrivit rezultatelor studiilor de fezabilitate.

Surpriza a venit câteva luni mai târziu, atunci când cele două guverne au început să se acuze reciproc de nesusținerea proiectului, iar cele zece milioane de euro alocate de Uniunea Europeană pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru această autostradă au fost redistribuite spre alte proiecte. La acea vreme, oficialii celor două țări au aruncat vina unii pe alții.

Subiectul a apărut din nou în actualitate în decembrie 2017, când o delegație românească, în frunte cu vicepremierul Ion Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu ministrul sârb al Construcțiilor și vicepremierul Zorana Mihajlovic. Partea sârbă a solicitat un răspuns clar al românilor legat de semnarea unui acord pentru întocmirea cel puțin a documentației tehnice pentru această nouă autostradă.

Autostrada dintre România și Serbia ar urma să unească Timișoara de Pancevo, traseul fiind deja stabilit, urmând să se lege de autostrada A1 undeva în zona Remetea Mare, pe lângă Șag, Vârșeț și de acolo spre Pancevo, unde există deja o legătură bună spre Belgrad.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Muzică pentru toate gusturile la Zilele comunei Lovrin

  Sănătate

  Coronavirus, ultimele șapte zile în Timiș: peste 212 de infectări, dublu față de acum o săptămână

  Eveniment

  FOTO. Polițiști locali în vizită la copii de la o grădiniță din Calea Girocului din Timișoara

  Sănătate

  Urmează zile caniculare în județ. Recomandările DSP Timiș

  Eveniment

  Zeci de șoferi rămași pietoni după ce au fost opriți în trafic, în weekend, în Timiș

  Utile

  Controale Aquatim în județ pentru depistarea branșamentelor ilegale

  Ştiri din Timiș

  Anunţ finalizare proiect „Consolidarea, modernizarea şi extinderea şcolii cu clasele I-IV din localitatea Obad, oraşul Ciacova, judeţul Timiş"

  Eveniment

  Se caută polițiști locali pentru Serviciul Pază Obiective. Trei posturi disponibile

  Eveniment

  Dosare penale pentru posesie de droguri, la DubCamp. Nu au fost înregistrate incidente grave

  Ştiri din Timiș

  Se caută deținători de cai pentru schimbul de gardă de la Timișoara

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici