tion.ro Web analytics

Probleme pe șantierul Mareșal Prezan. Conducta Colterm e praf, e nevoie de 1 milion de euro pentru înlocuirea ei

De Roxana Deaconescu

Probleme pe șantierul Mareșal Prezan. Conducta Colterm e praf, e nevoie de 1 milion de euro pentru înlocuirea ei

Constructorul de pe strada Mareșal Constantin Prezan vrea să oprească șantierul. Motivul? Conducta extrem de veche și degradată a Colterm trebuie înlocuită. Reprezentanții primăriei vor ca societatea de termoficare să se ocupe de lucrare, prin atribuire directă, dar Serviciul Juridic al PMT e de altă părere. S-a intrat în blocaj.
Scris de Roxana Deaconescu - Constructorul de pe strada Mareșal Constantin Prezan vrea să oprească șantierul. Motivul? Conducta extrem de veche și degradată a Colterm trebuie înlocuită. Reprezentanții primăriei vor ca societatea de termoficare să se ocupe de lucrare, prin atribuire directă, dar Serviciul Juridic al PMT e de altă părere. S-a intrat în blocaj.

Strabag face o pauză pe șantierul fostei străzi Lidia. Nu poate continua lucrările pentru că atunci când muncitorii au ajuns la conducta Colterm au descoperit că este foarte degradată. Specialiștii din primărie au decis că trebuie să o înlocuiască. Numai că aceasta nu este inclusă în contract și ar trebui ca primăria să facă licitație. Reprezentanții primăriei vor să atribuie lucrarea societății de termoficare, însă Serviciul Juridic din instituția de pe C.D. Loga nu vrea să dea avizul de legalitate.

„Domnul Culiță tocmai a primit, inexplicabil, din punctul lui de vedere, un aviz negativ de la Juridic. Era vorba despre efectuarea unor lucrări de către Colterm pe șantierul Prezan. Noi am fi vrut să asigurăm toate condițiile pentru a se încheia lucrările pe acel tronson atacat până la venirea iernii. Dacă Colterm nu poate intra, în absența unei hotărâri de consiliu local, atunci e cam clar că va veni iarna și acolo va fi șantier și va fi greu de suportat chinul de atâția oameni. Om vedea, săptămâna viitoare, poate se clarifică și acest proiect”, a atras atenția primarul în funcție, în cadrul unei ședințe de consiliu local „de îndată” care a avut loc vineri.

Pentru ca societatea de termoficare să poată înlocui conducta, consiliul local trebuie să emită o hotărâre pentru atribuirea directă a lucrării de „«Retehnologizare a rețelei primare 2XDn 1000 mm – Bulevardul Mareșal Constantin Prezan», în conformitate cu obligațiile asumate prin prezentul contract și reglementările legale în vigoare”.

PMT: Avem aviz ANAP

Reprezentanții PMT spun că au acceptul de la Agenția Națională pentru Achiziții Publice pentru atribuirea directă a lucrării către Colterm, dar juriștii din primărie nu vor să dea avizul de legalitate. S-a cerut o explicație scrisă, care va fi emisă, cel mai probabil, săptămâna viitoare. Oficialii PMT spun că modernizarea fostei străzi Lidia nu poate fi făcută peste conducta degradată a Colterm, pentru că acest lucru ar însemna că oricând poate apărea o avarie și șoseaua ar trebui spartă din nou.

„Avem cadru legal de la ANAP să dăm la Colterm să-și înlocuiască conducta prin atribuire directă. Conducta nu a fost prevăzută în proiect, Colterm ne-a spus nu e nevoie să fie înlocuită. S-a descoperit că este praf și e nevoie de înlocuirea ei. Am vrut să atribuim către Colterm, să le dăm bani să înlocuiască, noi avem obligația să facem investiția”, ne-au explicat reprezentanții primăriei.

Aproape 1 milion de euro costă noua conductă

Devizul lucrării arată că valoarea pentru realizarea lucrărilor este estimată la 4,7 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a aproximativ 1 milion de euro. Dacă primăria reușește să dea lucrarea către societatea de termoficare prin atribuire directă, atunci Colterm trebuie să facă proiectarea în cinci zile și în alte 50 de zile să înlocuiască conducta degradată.

Șantierul de pe str. Mareșal Constantin Prezan a început în luna iulie a acestui an. Strada Mareșal Constantin Prezan va fi lărgită la patru benzi de la Calea Martirilor până la str. Venus, iar de acolo până la intersecția AEM va avea două benzi. Conform celor din primărie, se va circula doar pe două benzi, urmând ca primele să fie folosite drept parcare.

Proiectul cuprinde și două sensuri giratorii noi, reamenajarea intersecției cu Bd. Sudului, a intersecției cu Calea Urseni și str. Venus, dar și amenajarea trotuarelor, a pistelor de biciclete, a locurilor de parcare și a spațiilor verzi. Va fi extinsă și rețeaua de troleibuz și se va lucra și la rețelele edilitare.

Lucrările sunt efectuate de societatea Strabag, care lucrează cu subcontractanții Tubular Tehno Sistem și Cons Electrificarea Instal. Costă 41,7 milioane de lei cu TVA, echivalentul a 8,6 milioane de euro. Investiția se face cu bani din bugetul local, iar durata contractului este de 16 luni.

[relatedArticles]

Articole pe aceeași temă:

UPDATE! Strada Mareșal C-tin Prezan, închisă până în decembrie. Strabag începe șantierul

36 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Coltermparazit says:

  de 1 milion de euro cred ca pui centrale la toti cei care inca mai au colterm. Desfiintare!!!

  • Tibix says:

   ca sa-ti pui centrala te cam costa 2000E (proiect, centrala, calorifere, manopera)
   10000000/2000=500. Exista ~500000 de abonati la colterm (conform ultimelor cifre), matematica nu minte, iti trebuie 100mil Eur sa pui centrale la toti.

   • Mike says:

    Tibix: de unde 500000 de centrale?! Tot judetul are usor peste 500000 de locuitori.de unde atatea locuinte in timisoara?!

   • EgoS says:

    Tibi draga cred ca ai cam exagerat cu un 0. Toata Timisoara are aprox 480.000 de locuitori hai 500.000 sa rotunjim deci nici pe departe nu sunt 500.000 abonati colterm, poate vreo 50-60.000. Asa ca mai refa calculele. La un cost mediu de 1500 eur avand in vedere ca bransarea e gratis ajung cam 666 de apartamente sa le fie montata cendtrala din milionul ala cat costa teava, practic cam marea parte a blocurilor din zona. Sper ca noul primar sa ingroape o data pt totdeauna gaura neagra numita colterm.

   • Raul says:

    Tibix sunt de acord cu ce spui tu insa nu cred ca toti au nevoie de acest “ajutor”. Uite, socrii mei nu isi pun centrala de comoditate. Dar si-ar permite. Ca idee, cred ca s-ar obtine niste preturi bune pt centrale acolo unde ar fi nevoie sa fie subventionate. Si ok, inteleg. 100.000.000€ pt toti abonatii. Daca doar 50% ar avea nevoie de acesti bani, si daca din acei 50% ar fi o subventie de 50%? Te duci in 25.000.000€. Plus ca ar fi primul oras din Ro full pe centrala, poate “pune” ceva si Eon. Zic si eu :)). Ca idee, cati bani se pierd anual cu Colterm? Ca stiu ca erau pe minus rau.

    • Remus says:

     Sannicolau Mare este pe centrale private de apartament, deja de mai bine de 9-10 ani, cand s-au desfintat centralele de cartier . Stiu ca Sannicolau e mult mai mic , dar daca se doreste cu siguranta se poate sigur nu intr-un an sau doi , dar se poate, mai ales ca noile blocuri de locuit din Timisoara sunt pe centrale de apartament.

    • ioDa says:

     haha, primul oras full pe centrala?…haha, voi ati ramas mult in urma, sunt orase in care toti locuitorii au centrala de mai mult de 10 ani,(vezi Resita) pt ca primarii de atunci si-au dat seama ca CET-urile sunt saci fara fund, care inghit subventiile in fiecare an,dar sa raman in ton cu discutia, sunt mult timisoreni care au deja centrala, numarul celor care nu au e mult, mult mai mic…si la un oras ca Timisoara nu se poate monta centrale de apartament la toti, ar insemna redimensionate toate tevile de gaz si toate tevile de apa rece, pentru a putea prelua debitul crescut de apa (acum, nu se mai ia apa din teava de apa calda, ci se ia DOAR din teava de apa rece, subdimensionata acum). Deci eu zic sa reconsiderati ideea e centrala la tot orasul, ar trebui gasite mai degraba, alte solutii.

   • miki says:

    :)))))))))) de unde naiba 500.000 abonati cand Timisoara are 300.000 locuitori

   • Anonim says:

    In mintea ta sunt 500 mii abonati colterm, in realitate Timisoara intreaga neavand aceasta populatie. Matematica nu minte iar prostia nu doare

   • Try says:

    Si care e pb?! Colterm inghite anual 100mil eur. Bani sunt, dar interesele sunt muuullt mai mari.

   • DA says:

    TIBIX VEZI CA AI GRESIT UN ,,0,,
    DAR NU CRED CA MAI SUNT NICI 50000…REAL CRED CA SUNT 35000-

  • Raul says:

   80 de blocuri ai putea face, cu 20 de apartamente la un cost mediu de 3000 ron (acum ca bransamentul e gratuit). Deci cam da, in zona respectiva ar putea probabil sa ofere subventii pt aceste lucrari. Daca oferi 50% sunt mari sanse ca din 80 de blocuri sa te duci in 160.. dupa care daca te gandesti ca sunt poate 25% din apartamente care au deja centrala… eu cred ca undeva la 200 blocuri ar fi lejer acoperite. Si pa, la revedere Colterm. E doar un calcul asa la rece.. insa ideea ta e f buna! Tendinta e oricum sa se renunte la colterm .. si asta duce la pierderi imense an de an pt ei.

  • Florin says:

   Nu tin cu coltermul (cred ca e anacronic), dar de 1.000.000 de euro pui centrale la 500 apartamente.

   • Lipsa Management Oras says:

    Colterm are oficial 60.000 de bransamente. Nu 500.000 ca nu se numara si membrii familiei si pisicile si cainii si sobolanii care stau la caldura pe unde exista pierderi.
    Da, cu 1 mil EUR pui centrale la 500 apartamente daca vrei sa mergi pe o centrala de ultima generatie, smart etc. Daca faci achizitie bulk, poti sa ajungi lejer la 750 sau mai multe apartamente.
    Cei 60.000 de abonati ar putea fi adusi la zi cu 75 mil euro, mult sub costurile totale de subventii, salarii Colterm, datorii, etc.
    Ar fi simplu de imaginat un oras in care nu se mai platesc subventii pentru agent termic pierdut prin subsoluri, nu mai exista salarii umflate, nu mai exista “spargem strada ca sa modernizam o conducta” in mod repetat, aproape lunar.

   • eo55 says:

    Plus lucrările pe rețeaua de distibuție care nu sunt în cei 2000 de euro.
    Încălzirea centrală performantă este o necesitate într-un oraș mare. Se poate face, sunt numeroase exemple. Problema la noi este furtul și neglijența combinată cu lipsa de viziune a PMT.

 2. Anonim says:

  Coltermul trebuie desfintat in cel mai scurt timp . Toate lipitorile din primarie sefii de servicii ABSOLUT toti schimbati !!!!! Altefel mai nenea FRITZ esti mancat cu asa incompetenti.

  • Try says:

   Eu la 3 camere cu centrala (si copil mic, deci consum mai mult) platesc pe gaz mai putin deca la o garsoniera cu incalzire centralizata (matusa-mea). Deci unde e logica, zau ca nu ma prind.

 3. cetatean says:

  asa, asta e rostul serviciilor publice. Sa extinda retelele de utilitati care acum sunt private, sa le doneze beneficiarilor privati, si sa-i roage frumos sa puna un adaos la factura sa le rotunjeasca un pic profitul

 4. Gherman says:

  Asta se include la realizarile administratiei N Robu cu dezvoltarea in forta ???

 5. Dan A. says:

  Cu 1.000.000€ cumperi 131 de Logan-uri pe care le poti insira pe 550m. Ce lungime are conducta care trebuie inlocuita?

 6. Reos says:

  Coltermul per totalmente este praf și ar fi cazul să se desființeze pentru că este sac fără fund !!!

  • dinu says:

   Coltermul nu e sac fara fund. E o tagma de HOTI, de aia trebuie desfiintati. Acum 18 ani Colterm a debransat toata scara de bloc in care stau pentr ca un vecin nu mai platea de luni de zile. Ne-am pus toti centrale si am crezut ca am scapat de Colterm. Dar uite ca n-am scapat. Nu ne mai ia direct Coltermu banii, ni-i ia Primaria Robu ca sa ii dea la Colterm.

 7. Combinatozauru LOLO says:

  Dupa deviza: “unde poti lega cu sarma, e pacat sa pui surub!” probabil vor face o carpeala.

  Acceasi problema e pe Calea Sever Bocu, anul asta minim de 5 ori pe o distanta de 500 de metri a puscat conducta, la fiecare interventie… asfalt spart… etc etc

 8. Ion says:

  1 milion de euro e un pret exagerat pentru lungimea aceea. Cine a estimat pretul bate campii si isi pregateste viitoarele spagi

 9. Petru says:

  COLTERM-ul e falimentar de mult. Iar nesimțitul din fruntea primăriei pompează banii publici non stop în el.

 10. Baze says:

  Eminenta sa herr Robulici cand a inceput santierul nu a prevazut in proiect si buget ca ar trebui inlocuita si conducta magistrala de termoficare din anii 80. Bufonul era mai preocupat de fantani muzicale, palmieri, schimbat borduri si alte proiecte fantasmagorice. Iata acum iese din scena lasand un santier fara bani la fel ca si in cazul podului de la Elba unde a “uitat” de subtraversarea pistei pentru biciclete. El impreuna cu Kristof Culita Iapa si toata adunatura de politruci analfabeti vor ajunge in lada de gunoi a istoriei

 11. vaidenoi says:

  dar cum s-a ajuns la 1mil de euro pentru o teava fabricata si schimbata in Romania???? mai oameni buni ce-i cu atata sifonare?este o teava de apa, fara statie de metrou la capat…

 12. Escobar says:

  Ce lungime au cele doua conducte(drumul reabilitat evident) ca sa ne facem o imagine a “pretului” pe ml….nr.total al abonatilor COLTERM era de 53 mii acum 3 ani cred…..din fonduri UE s-a “retehnologizat” in urma cu vreo 8 ani in valoare de 70 mil.euro,cand erau 70 mii abonati,deci O MIE EURO/abonat….adaugati toate reparatiile +subventiile de atunci+randamentul total de sub 25%(deci 75% pierderi) si vedeti ineficienta crasa a acestui sistem centralizat…..comparati cu randamentul unei centrale individuale pe gaz >92%(cele in condensatie=102%) si aveti imagine ineficientei comuniste !?

 13. xyz says:

  “atunci e cam clar că va veni iarna și acolo va fi șantier și va fi greu de suportat chinul de atâția oameni.”
  Si daca se aproba atribuirea directa (de si este de vazut daca este legal) se rezolva cumva in cateva zile?! Daca se apuca de schimbat AZI conductele (fara nicio pregatire) tot inseamna ca iarna asta “va fi greu de suportat chinul de atâția oameni.” ptr ca lucrarea se va termina probabil pana in toamna viitoare.
  Si apropo d-le Fritz, de ce nu semnati direct atribuirea directa, ca primarul, daca sunteti atat de convins ca este legal, de ce va impiedicati de niste jusristi incompetenti?

  • anonim says:

   draga dezinformatorule, Fritz nu a fost inca investit in functie si nici nu stie cand va fi investit, adica tot orbu e primar…

 14. Hasu says:

  1.000.000. Euro pentru 2 km de conducta? Atat este intre sensul din Buziasului si Claea Girocului. Asta inseamna 500 Euro pe metru liniar. Calculul meu nu da! PAi acolo e totul spart Colterm / PMT nu trebuie sa refaca strada,, asfaltul, etc..?! Coletrm sau PMT trebuie doar sa inlocuiasca o conducta. Ma indoiesc ca o conducta cu izolatie, vane, etc poate costa 500 Euro pe metru liniar.

  • Marcel says:

   In Romania poate costa atat😷,ala(nu-i stiu numele) a demonstrat si facut 1m de autostrada cu 1000€,ca sa le dea peste nas hotilor din guvern,probabil ca si la noi ar trebui sa mearga cineva,sa puna un metru de teava noua pe santier si cu pretul real(care sigur e mult mai mic).De la Fritz,nu inteleg ce asteptari aveti..si de ce?.Doar pt ca e neamt? A-ti votat numele si “raiul” nemtesc,o sa vedeti rezultatele.Daca se va aplica birocratia nemteasca(mult mai mare decat in Ro),va fi gata santierul la anu’ in vara…stati linistiti,vor urma 4 ani de aberatii nemtesti.Un oras ca Timisoara avea nevoie de o mana de fier,timisorean ,cu echipa de profesionisti reali…in fine,orasul asta a ajuns o cloaca.Si app,sunt timisorean 100%,dar asta nu mai e orasul meu.Pe scurt,revenind la teava,sa o taie si blindeze la capete si sa dea drumul la lucrari si de banii aia(1 mil) sa le puna centrale celor afectati.Corect?…si simplu.

 15. un timisorean says:

  Mi se pare mie sau si PROIECTAREA/ TEMA DE PROIECTARE este de ‘kko’ ..adica refaci strada asta ..scoti tot .. si sa NU TE GANDESTI din start sa schimbi / .sa NU se ia in calcul o CONDUCTA COLTERM care probabil zace acolo de cel putin 40 de ani. Sau macar sa fi pregatit (financiar) pentru a o schimba daca situatia o cere.

  Orice facem in tara asta tot timpul apare un “neprevazut”, zici ca suntem niste idioti si nu invatam nimic.

  Scenariul II: se refacea strada si dupa cativa ani .. aparea COLTERM sa sparga sa o repare !! De ras !!! pe banii publici

 16. Cosmin says:

  pacat ca n-au vazut-o in 2014 cand au spart strada pt canalizare.
  le zice cineva sa se uite si la tevile de apa, gaz.. la cabluri…
  lasa… sa avem ce sparge si la anu.

 17. Cele mai noi știri

  Mapamond

  Dreptul constituțional la avort, eliminat de Curtea Supremă a SUA

  Ştiri din Timiș

  S-a deschis circulația pe un sector nou al Inelului IV, care leagă Calea Sever Bocu de Muzeul Satului Bănățean

  Ştiri din Timiș

  Flight Cinema, târg de antichități și teatru de păpuși la Iulius Town, în acest weekend

  Ştiri din Timiș

  Weekend plin de activități la Buziaș: teatru, degustări de vin și preparate locale

  Ştiri din Timiș

  Andrei Meșter, exclus din USR, își pierde locul în Consiliul Local Timișoara. Va contesta decizia

  Eveniment

  Asistenții maternali care au violat și schingiuit trei frați, în Timiș, băgați la închisoare

  Utile

  VIDEO. Atenție, șoferi! Apare o girație provizorie pe bulevardul Cetății și se schimbă și sensul de circulație

  Ştiri din Timiș

  Studiu SAR: Timișoara excelează la capitolul transport public, dar nu stă la fel de bine cu gestionarea deșeurilor

  Eveniment

  Reținut pentru 24 de ore pentru că s-a apropiat prea tare de soție, încălcând ordinul de protecție, la Moșnița Nouă

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Asfaltarea unei străzi din Dumbrăvița, misiune imposibilă. Praful, o adevărată problemă pentru locuitori

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici