tion.ro Web analytics

Tion

Tion

  • Ştiri
    • Ştiri Timiș
    • Știri naționale
    • Stiri internaţionale
    • Eveniment
    • Sănătate
      • Nutriție
    • Economic
    • Sport
    • Târg imobiliar
  • TM2023
    • Capitală Culturală
  • Video
  • ANGAJĂRI
  • MICA PUBLICITATE
    • IMOBILIARE
      • Imobiliare Vanzari – Garsoniere
      • Imobiliare Vanzari – o camera
      • Imobiliare Vanzari – 2 camere
      • Imobiliare Vanzari – 3 camere
      • Imobiliare Vanzari – 4 camere
      • Imobiliare Vanzari – Case
      • Imobiliare Vanzari – Terenuri
      • Imobiliare Vanzari – Spatii comerciale
      • Imobiliare Inchirieri – Garsoniere
      • Imobiliare Inchirieri – o camera
      • Imobiliare Inchirieri – 2 camere
      • Imobiliare Inchirieri – 3 camere
      • Imobiliare Inchirieri – Case
      • Imobiliare Inchirieri – Spatii comerciale
    • PRESTĂRI SERVICII
    • CONSTRUCȚII
    • AUTO
    • DIVERSE
  • UTILE
  • Azi în Timișoara
  • Cariere de Poveste
  • Agenda
Select Page

Tion
Ştiri din Timiș
Primele explicații ale firmei care transformă Liceul de arte de lângă primărie

Primele explicații ale firmei care transformă Liceul de arte de lângă primărie

la 31 October 2019 13:57 Reactualizat la: 3 November 2019 13:36
15 Comentarii

Primele explicații ale firmei care transformă Liceul de arte de lângă primărie

31 October 2019 13:57 Reactualizat la: 3 November 2019 13:36
Se păstrează atât clădirea școlii evreiești, cât și clădirea fostului internat evreiesc în proiectul transformării Liceului de Arte, țin să precizeze investitorii, care vin cu lămuriri în urma ultimelor discuții cu privire la proiectul de lângă primărie. Ei spun că săpăturile nu vor afecta clădirile din zonă, iar Fundația Caritatea va avea un muzeu și spații culturale acolo, dar se va face și un centru pentru tinerii artiști și arhitecți.
Scris de Roxana Deaconescu - Se păstrează atât clădirea școlii evreiești, cât și clădirea fostului internat evreiesc în proiectul transformării Liceului de Arte, țin să precizeze investitorii, care vin cu lămuriri în urma ultimelor discuții cu privire la proiectul de lângă primărie. Ei spun că săpăturile nu vor afecta clădirile din zonă, iar Fundația Caritatea va avea un muzeu și spații culturale acolo, dar se va face și un centru pentru tinerii artiști și arhitecți.

Trimite articolul

X

Vă reamintim, epopeea transformării fostului liceu israelit a început în vara lui 2017. Investitorul este din Cluj și ar fi vrut acolo un bloc de zece etaje, parcare subterană, un hotel, spații pentru cultură și locuințe. Primul proiect a fost însă retras la dezbaterea publică. Al doilea a fost făcut de alți arhitecți, care au propus ca turnul belvedere să aibă 47 de metri înălțime, iar în subteran să fie trei etaje de parcări. În septembrie 2018 s-a făcut și o dezbatere publică și s-a decis că se vor face modificări, după ce reprezentanții Mitropoliei au anunțat că se tem pentru siguranța catedralei.

În clădirile ce se vor ridica pot coexista servicii comerciale și sociale, culturale, locuințe colective sau servicii hoteliere, mai scrie în documentație. Pe cel puțin 10% din suprafața terenului, în total 8.365 mp, vor fi făcute spații verzi. Undeva la etajul 1 va fi realizată și o terasă verde. Sunt prevăzute 450 de locuri de parcare, iar str. 20 Decembrie 1989 ar urma să aibă patru benzi cu sens dublu. Pe bulevardele C.D. Loga și Mihai Eminescu vor fi modificate profilele stradale, pe când str. Patriarh Miron Cristea va avea sens unic dinspre Eminescu spre Loga.

Explicațiile Studium Green

Firma care a întocmit proiectul transformării Liceului de Arte de lângă primărie, reintrat recent în atenția publică, face precizări cu privire la Planul Urbanistic Zonal care ar trebui să ajungă pe mesele consilierilor locali.

În urma negocierilor cu Fundația Caritatea, care a vândut clădirea actualului investitor, s-a decis păstrarea memoriei locului, astfel că va fi amenajat un muzeu evreiesc, iar cele două clădiri, care au adăpostit școala evreiască și internatul, vor rămâne în picioare. Acolo vor funcționa o galerie de artă contemporană, un centru pentru tinerii profesioniști din domeniile artei și arhitecturii, un muzeu pentru comunitatea evreiască, precum și un spațiu în care vor fi expuse vestigiile ce pot fi găsite ca urmare a lucrărilor de descărcare arheologică.

„Ținem să păstrăm memoria locului”

Studium Green a transmis către TION o adresă emisă de Fundația Caritatea, care spune că oficialii fundației sunt de acord cu propunerea care include elementele esențiale ale înțelegerii dintre cele două entități pentru păstrarea memoriei locului, respectiv: „amenajarea pentru comunitatea evreiască locală a unui spațiu dedicat acesteia, în care vom putea expune puncte marcante din istoria comunității evreilor, păstrarea cel puțin a unei părți din Liceul Izraelit ce a fost construit pe amplasament”.

„Ținem să păstrăm memoria locului, deoarece comunitatea evreilor din Timișoara este legată de această locație, clădirile fiind construite în perioada 1905-1929 integral din sprijinul financiar al comunității evreiești. O parte importantă dintre părinții și bunicii membrilor comunității noastre au participat la construirea liceului sau și-au petrecut anii de școală în această locație, iar rolul fundației noastre este și acela de a păstra vie memoria înaintașilor noștri”, se arată în adresa semnată de Fundația Caritatea.

Studium Green vine pentru prima dată cu lămuriri privind proiectul de transformare a fostului Liceu de Arte.

Dorin Bob, reprezentantul legal al firmei, explică faptul că Planul Urbanistic Zonal a fost rezultatul unei competiții internaționale cerută chiar de Primăria Timișoara. Participanți au fost arhitecți români care activează atât în România, cât și în străinătate, iar câștigător a fost declarat arhitectul Claudiu Ionescu, care și-a finalizat studiile chiar în Timișoara, juriul fiind format din reprezentanți ai PMT, ai Direcției pentru Cultură, arhitecți de la OAR și un arhitect internațional.

Așa cum TION a arătat deja în repetate rânduri, toată documentația se găsește pe site-ul PMT!

Cei de la Studium Green susțin că toți indicii din PUZ sunt conformi cu prevederile din Avizul de Oportunitate emis de PMT în 2018, iar toate avizele solicitate au fost obținute și predate în documentație.

„Funcțiunile incluse în proiect sunt culturale, turistice, comerciale (terțiare), activități de administrare a afacerilor, locuire colectivă și un parcaj public și privat. Indicii urbanistici propuși au un POTmax din 80%, un CUT max din 3.80 și un regim de înălțime de 3S+P+5E/6E+ER cu Hmax din 26 m și cu o cornișă aliniată cu cea a primăriei la o înălțime de 20 m”, transmite Dorin Bob.

Două clădiri rămân în picioare

Specialiștii din Cluj spun că „s-a considerat importantă” păstrarea edificiilor prezente pe sit: Școala Evreiască/ Liceul de Arte și clădirea fostului Internat Evreiesc/ Inspectorat Școlar al Județului Timiș.

„Ele sunt parte a istoriei bogate a orașului și sunt încărcate de amintiri și emoție. Potrivit documentației PUZ, a fost păstrat în totalitate corpul Internatului Evreiesc/ Inspectoratului Școlar al Județului Timiș și a fost păstrat corpul central (P+1) al fostei Școli Evreiești/ Liceului de Arte, care nu este afectat de lărgirea propusa a Bd. 20 Decembrie 1989 așa cum a fost prevăzut în Studiul de fezabilitate pentru INEL 1, pentru care a fost necesară donația către primărie a unei părți din teren (315 mp). Ambele clădiri sunt încorporate în morfologia generală a proiectului, prin urmare menținându-se și perpetuându-se semnificația istorică a locației, prin crearea unui dialog între tradițiile arhitecturale trecute și prezente”, mai spune reprezentantul Studium Green. Există inclusiv aviz de la Direcția pentru Cultură a Județului Timiș pentru această soluție.

Funcțiuni culturale

Cele două clădiri care se vor păstra, în care au funcționat Liceul de Arte și Inspectoratul Școlar Timiș, vor adăposti, de fapt, o galerie de artă contemporană cu spații pentru expoziții, seminare și spectacole, un centru pentru tinerii profesioniști din domeniile artei și ale arhitecturii, un muzeu pentru comunitatea evreiască, precum și un spațiu în care vor fi expuse vestigiile ce pot fi găsite ca urmare a lucrărilor de descărcare arheologică.

De altfel, așa cum TION a mai scris deja, proiectul reflectă și spiritul Grupului Sigma, care a activat în Liceul de Artă, grup recunoscut pentru influențele sale asupra culturii artistice locale.

„Ca un omagiu adus grupului, în proiect este prevăzut un element de signalistică urbană, poziționat în piața publică și orientat înspre Parcul Justiției. Acest element are o funcțiune pur estetică și este limitat în PUZ la o înălțime de 26 de metri, deci nu va concura cu turnul Catedralei Mitropolitane, care are o înălțime de 76 de metri. Forma exactă și finală a acestui element va fi decisă în consultare cu membrii în viață ai Grupului Sigma”, precizează firma clujeană.

Cum rămâne cu siguranța clădirilor din jur

Pentru a-i lămuri pe cei care se tem de siguranța clădirilor din zonă, inclusiv a catedralei, specialiștii clujeni spun că s-a făcut și o expertiză geotehnică, care a fost condusă de prof. Marin Marin.

„Prof. Marin Marin a recomandat, pentru a asigura integritatea fundațiilor construcțiilor adiacente, incluzând Mitropolia Banatului și Catedrala Mitropoliei, ca adâncimea totală a excavațiilor realizate pentru proiect să fie limitate de la trei la două subsoluri. Pentru a face posibilă realizarea a unui număr maxim de 450 de locuri de parcare permise de Comisia de Circulație Timișoara, prin avizul din 2018, vom instala sisteme de parcare automatizate”, transmite Studium Green.

Și soluția traficului a fost adoptată în urma unor consultări cu Comisia de Circulație a PMT, care a avizat proiectul încă din iulie 2018. Arhitecții din Cluj spun că elaborarea documentației PUZ a durat doi ani și jumătate, timp în care au avut loc nouă comisii tehnice și o dezbatere publică.

Una peste alta, Planul Urbanistic Zonal a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței de consiliu local care a avut loc săptămâna trecută, pentru că aleșii locali nici măcar nu l-au citit. Proiectul a cauzat rumoare și pe Facebook, după ce candidatul USR la Primăria Timișoara, Dominic Samuel Fritz, a cerut timișorenilor să pună presiune pe consilieri, ca aceștia să respingă investiția. Conform arhitectului-șef al Timișoarei, Sorin Ciurariu, proiectul are toate avizele și se află în faza finală pentru aprobare.

Clădirea fostului liceu de arte a fost vândută de Fundația Caritatea firmei Studium Green din Cluj. Stă goală din 2013, de când a fost mutat Liceul de Arte Plastice, pentru care primăria plătea o chirie lunară de 30.000 de euro. În octombrie 2016, Consiliul Local Timișoara a decis să nu își exercite dreptul de preemțiune asupra celor două imobile de pe Bd. C.D. Loga 3 și Bd. Mihai Eminescu, pentru care Fundația Caritatea cerea 5 milioane de euro.

Articole pe aceeași temă:

Proiectul de construire a unui turn belvedere în locul Liceului de Arte, retras. Consilierii locali nici măcar nu l-au citit

Turn de belvedere lângă primărie? Proiectul pentru transformarea Liceului de Arte intră în CLT

Trimite articolul

X
Taguri:
liceu arte ,
liceu evreiesc timisoara ,
spatii culturale timisoara ,
transformare liceu arte timisoara ,
turn belvedere
15 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. danut says:
    October 31, 2019 at 2:15 pm

    Daca din partea primariei s-a ocupat de proiect BORSCI GABRIELA, de meserie sluga la primar, va dati seama ce va iesi din acest proiect. La Directia de Urbanism nu sunt arhitecti sau urbanisti ci ingineri instalatori ca acesta Borcsi, si va mirati ca orasul arata horror

    Reply
  2. Olteanu says:
    October 31, 2019 at 2:30 pm

    NU se lasă rechinii, jos labele de pe Zina centrală, găsiți mult câmp pentru asemenea proiect lângă Timisoara

    Reply
  3. 2019 says:
    October 31, 2019 at 3:30 pm

    Asa un ansamblu de cladiri nu are ce cauta in centrul centrului istoric al orasului (nici legal, nici arhitectural). Sunt destule locuri in Timisoara unde proiectul asta ar fi mai nimerit.

    Reply
  4. PCFLO says:
    October 31, 2019 at 5:24 pm

    CE SA MAI FACI CAND TOATE VIITURILE AU AJUNS IN PRIMARIA TIMISOARA???
    DISTRUG ARHITECTURA ORASULUI!!! BINE CA STRAINII NE APRECIAZA ARHITECTURA.

    Reply
  5. ovii says:
    October 31, 2019 at 5:35 pm

    Mie imi place cum arata, vrajeala asta cu centrul vechi nu tine.
    Cladiri darapanate si alte mizerii, nici naiba nu viziteaza partea aia acum.

    Reply
  6. timisorean says:
    October 31, 2019 at 8:21 pm

    Doamne cita inversunare impotriva acestui proiect care “strica arhitectura” centrului Timisoarei.Interesant ca nimeni nu se inversuneaza pentru proiectul de extindere a Hotelului Timisoara.Sa fie vorba de concurenta ?

    Reply
  7. Bocsig says:
    October 31, 2019 at 9:26 pm

    Nu agream sub nici o forma proiectul, lasati ansamblul asa cum e. Oricum nu puteti face voi presiune dezvoltatorii, painea si cutitul e in mana lui Robinho.

    Reply
  8. luci says:
    October 31, 2019 at 10:21 pm

    cele doua cladiri se vof pastra in memoria comunitatii evreesti?Apropooo..cati membrii o mai avea comunitatea evreasca in Timisoara oare si cati turisti vor vizita aceste case memoriale? Sant obiective de f.mare importanta ptr. Timisoara care sant in paragina si nu se ocupa.nimeni nu aceste doua cladirii .Trezitiva,lasati noul sa cucereasca Timisoara .

    Reply
  9. Traian says:
    November 1, 2019 at 7:45 am

    Oare daca era un liceu romanesc, cati disperati protestau??????

    Reply
  10. Anesty says:
    November 1, 2019 at 10:34 am

    Minciuni si dezinformari! Constructia nu se pastreaza in totalitate! Poate doar 30% din fostul liceul se pastreaza (corpul principal). Se vede in planuri ca partile liceului care sunt adiacente strazilor Patriarh Miron Cristea si 20 decembrie 1989 nu mai exista in propuneri!

    Reply
  11. Dani says:
    November 2, 2019 at 9:33 am

    Cata vrajeala pe acesti investitori.Ar spune orice doar ca sa porneasca lucrarea.

    Reply
  12. Nina says:
    November 2, 2019 at 9:49 am

    La modul de biznis care s-a desfasurat acolo in ultimi ani. Adica un nene ia zece lei la parcare imi da de banuit ca prorietarul e de pe loga si probabil are numere de franta. Dna s-a cam imuiat decand cu usl-ul la putere.

    Reply
  13. Cele mai citite știri

    1
    Românii vulnerabili vor primi în 2023 un ajutor de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie
    2
    Bărbați prinși și băgați la închisoare după ce au fost condamați pentru infracțiuni rutiere, în Timiș
    3
    Zboruri-școală în zona Aeroportului Timișoara. Unele persoane s-au panicat
    4
    Regiotrans, acuzată că își bate joc de călători. Reacția companiei
    5
    Curier reținut după ce a furat mai multe colete din depozitul firmei pentru care lucra, la Ghiroda
    6
    Femeia care s-a ridicat din scaunul cu rotile pentru fetița ei a primit ajutor de la un cititor Tion
    7
    VIDEO. Amenzi pentru șoferii care și-au modificat mașinile fără omologare, la Timișoara
    8
    Directoarea unei școli, demisă după ce a marginalizat elevii maghiari la festivitățile de Ziua Națională
    9
    VIDEO. Serialul "Wednesday" se întoarce pe Netflix cu al doilea sezon
    10
    Timișoara câștigă un nou spațiu expozițional. Trei săli vor fi amenajate într-o fostă fabrică

    Cele mai noi știri

    Capitală Culturală

    VIDEO. Plantele din grădina verticală înălțată în Piața Victoriei vor putea fi luate acasă la finalul TM2023

    România

    Accident mortal pe A1, în apropiere de Nădlac. Traficul este restricționat

    Capitală Culturală

    FOTO. Sala Cavalerilor și curtea din Castelul Huniade vor fi accesibile pentru evenimentele din programul Capitală Culturală

    Ştiri din Timiș

    Cumpărarea fostului Liceu de Arte de lângă Primăria Timișoara, dezbătută din nou de consilierii locali

    Azi în Timișoara

    Ce facem astăzi, 1 februarie 2023, în Timișoara?

    România

    Un copil de 3 ani a căzut într-o piscină aflată în stațiunea Straja și s-a înecat. A murit la spital

    Sănătate

    Vaccinurile vor putea fi ridicate din farmacie, cu prescripție medicală. Unele vor fi compensate

    Capitală Culturală

    Workshop de pictură „My Street, My Home” la Facultatea de Arte și Design din Timișoara

    Capitală Culturală

    „O catedrală a corpului”, de la Veneția la Timișoara

    Eveniment

    Accident cu o victimă, după ce un șofer nu a acordat prioritate, în Timiș
    • Servicii
      • Redactia
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici