tion.ro Web analytics

Primaria Timisoara cere Guvernului Observatorul Astronomic

Dacă Academia Română nu are bani de investit şi nici măcar personal care să se ocupe de lucrări de întreţinere la Observatorul Astronomic, reprezentanţii Primăriei Timişoara cer oficial Guvernului să le transfere în proprietate acest obiectiv. Terenul respectiv, pe care se află Observatorul, din Piaţa Axente Sever, se întinde pe o suprafaţă de peste 2 hectare.
Scris de A.S. - Dacă Academia Română nu are bani de investit şi nici măcar personal care să se ocupe de lucrări de întreţinere la Observatorul Astronomic, reprezentanţii Primăriei Timişoara cer oficial Guvernului să le transfere în proprietate acest obiectiv. Terenul respectiv, pe care se află Observatorul, din Piaţa Axente Sever, se întinde pe o suprafaţă de peste 2 hectare.

Despre un eventual transfer al Observatorului Astronomic se discută încă de anul trecut, iar subiectul a fost readus în actualitate la începutul acestui an, după ce unii aleşi locali au reclamat faptul că acest obiectiv a fost lăsat în paragină, deşi ar putea fi un punct de atracţie al oraşului dacă ar fi exploatat din punct de vedere educativ şi turistic.

Consiliul Local Timişoara a adoptat recent o hotărâre prin care s-a stabilit să se înainteze către Guvernul României o cerere privind trecerea imobilului din domeniul public al statului în domeniul public al municipiului Timişoara.

Primăria Municipiului Timişoara a solicitat acordul Academiei Române filiala Timişoara privind transferul în administrarea Municipiului Timisoara a Observatorului Astronomic, situat în Timişoara, Piața Axente Sever nr. 1, ţinând cont de utilitatea publică a acestuia şi urmând să poată fi exploatat din punct de vedere educativ şi turistic (…) În şedinţa Biroului Filialei Timişoara a Academiei Române din data de 23.09.2014, membrii Biroului au hotărât să susţină iniţiativa privind transferul Observatorului Astronomic din proprietatea statului în proprietatea Municipiului Timişoara, iar administrarea să rămână în continuarea Filialei Timişoara a Academiei Române”, au explicat autorităţile locale.

Odată ce Guvernul va da o hotărâre în acest sens, privind trecerea Observatorului Astronomic în proprietatea municipalităţii, dacă va fi aprobată o astfel de hotărâre, Academia Română ar urma să încheie un protocol de colaborare cu primăria.

Subordonarea ştiințifică ar urma să rămână Institutului Astronomic din cadrul Academiei Române, pentru menţinerea obiectivului principal al Observatorului Astronomic, organizarea şi efectuarea de cercetări ştiinţifice.

În ce situaţie ne aflăm astăzi? Preşedintele filialei Timişoara a Academiei Române, Păun Ion Otiman, recunoaşte că instituţia nu are bani pentru lucrări de modernizare şi nici măcar nu are asigurat personal care să se ocupe de întreţinere.

„Având în vedere precaritatea alocaţiilor bugetare, Academia Română nu are posibilitatea modernizării aparaturii Observatorului Astronomic (…) Academia nu are personal de întreținere adecvat, ci numai personal de cercetare, conform programului său științific”, explica Otiman recent.

Rămâne de văzut dacă Observatorul Astronomic va ajunge sau nu în proprietatea primăriei.

Articole pe aceeași temă:

Alesii reclama: Observatorul Astronomic – in paragina in loc sa fie un punct de atractie

Academia Romana, dispusa sa renunte la Observatorul Astronomic – nu are bani de modernizari sau intretinere!

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  A început Bega Bulevard! Parada ambarcațiunilor, teatru, spectacole și Cursa Rățuștelor

  Ştiri din Timiș

  6 sfaturi esențiale privind siguranța la volan pe timpul iernii

  Eveniment

  Proprietari de câini periculoși chemați la poliție după o acțiune a Protecției Animalelor

  Ştiri din Timiș

  15 asociații sportive primesc finanțare de la Centrul de Proiecte, pe Apelul 4

  Ştiri din Timiș

  Trafic închis pe unele străzi din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  CJSU: Masca obligatorie până la 50 de metri de unitățile de învățământ. Carantină de noapte pentru localități din Timiș

  Sănătate

  Coronavirus, 17 septembrie: Peste 4.000 de infectări în România. 316 cazuri în Timiș, dintre care 53 de minori

  Eveniment

  Restricții de trafic, sâmbătă, în zona lacului Surduc, între Surducul Mic și Fârdea

  Ştiri din Timiș

  Sistemul de emitere a rovinietelor s-ar putea întrerupe. Alte modalități de plată

  Ştiri din Timiș

  Caravana medicală ATI și Caravana cinematografică ROD, din nou în Timișoara, pe strada Polonă

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici