Academia Romana, dispusa sa renunte la Observatorul Astronomic – nu are bani de modernizari sau intretinere!

De A. Strugariu
7Comentarii
Academia Romana, dispusa sa renunte la Observatorul Astronomic – nu are bani de modernizari sau intretinere!
© TION - Academia Romana, dispusa sa renunte la Observatorul Astronomic - nu are bani de modernizari sau intretinere!
Reprezentanţii Academiei Române recunosc, nu au personal care să se ocupe de întreţinerea Observatorului Astronomic din Timişoara, dar cred că în spatelor celor care acuză faptul că obiectivul a fost lăsat în paragină şi se strâng gunoaiele acolo stau de fapt interese ascunse – dorinţa de a pune mâna pe cele 2 hectare de teren aferente. Academicienii ar fi de acord ca Primăria Timişoara să preia în proprietate Observatorul, pentru a putea investi în el, dar ar vrea ca administrarea să le rămână în continuare tot lor…


Conducerea Filialei Timişoara a Academiei Române reacţionează în problema Observatorului Astronomic, după ce consilierul local PSD Romaniţa Jumanca l-a sesizat pe primarul Nicolae Robu despre faptul că obiectivul este pe cale să devină un focar de infecţie, pentru că nu este întreţinut corespunzător, când ar putea fi un punct de atracţie dacă ar fi exploatat din punct de vedere educativ şi turistic.

Oficialii Primăriei Timişoara au spus că ei au mai intervenit pentru a face curăţenie în zonă, deşi obiectivul nu le aparţine, ba chiar că au solicitat oficial să preia în administrare, de la Academia Română, Observatorul Astronomic, dar n-au primit niciun răspuns…

Reprezentanţii Academiei, prin preşedintele filialei Timişoara, Păun Ion Otiman, susţin că le-au răspuns încă din octombrie 2014. Nu i-ar deranja ca Observatorul Astronomic să fie transferat în proprietatea municipalităţii, atâta vreme cât l-ar administra tot ei în continuare.

Având în vedere precaritatea alocaţiilor bugetare, Academia Română nu are posibilitatea modernizării aparaturii Observatorului Astronomic. În urma şedinţei Biroului Filialei Timişoara a Academiei Române din data de 23.09.2014, membrii Biroului au hotărât să susţină iniţiativa privind transferul Observatorului Astronomic din proprietatea Statului în proprietatea Municipiului Timişoara (…), cu precizarea însă ca administrarea să rămână în continuare Filialei Timişoara a Academiei Române, iar subordonarea ştiinţifică Institutului Astronomic din cadrul Academiei Române, în vederea menţinerii ca obiectiv (…) organizarea şi efectuarea de cercetări ştiinţifice”, se arată în răspunsul Academiei Române.

Academicienii cred că autorităţile locale ar trebui să iniţieze demersuri pentru realizarea transferului, prin hotărâre de Guvern. Primăria ar putea investi apoi acolo, mai ales dacă se doreşte organizarea de acţiuni pentru publicul interesat de observaţii şi evenimente astronomice, care se întâmplă acum rar.

După apariţia hotărârii de Guvern privind trecerea în proprietatea Primăriei Municipiului Timişoara, propunem întocmirea unui protocol de colaborare între Academia Română – Filiala Timişoara şi Primăria Timişoara, eventual Inspectoratul Şcolar Timiş, în vederea continuării activităţii de extensie pe cale juridică şi instituţională. Astfel, Primăria Timişoara va avea posibilitatea să asigure o parte din finanţarea unor lucrări necesare Observatorului Astronomic, în vederea îmbunătăţirii activităţilor de extensie”, mai explică Otiman.

Academia Româna nu are personal de întreţinere

În ceea ce priveşte nemulţumirile aleşilor locali, reprezentanţii Academiei cred că ar fi alte interese la mijloc.

Opiniile unor consilieri municipali cu privire la funcția “turistică și peisagistică” a Observatorului Astronomic le apreciez drept încă o confirmare a faptului că cei mai mulți “politicieni români se pricep cel mai bine la lucrurile pe care nu le înțeleg deloc”. Academia Română, respectiv Observatorul Astronomic, are ca obiect de activitate cercetarea științifică în domeniul fenomenelor astrale și extensia universitară, școlară și cetățenească a domeniului său (…) și nu este preocupată direct de problematica “turistică și peisagistică”. După cum, nici primăria, cred, că nu are ca obiect de activitate cercetarea astronomică, și atunci, evident, întrebarea: de unde și de când atâta interes (al unora din Primărie și Consiliul Local) pentru terenul de circa 2 ha de la Observatorul Astronomic?”, se întreabă Păun Ion Otiman.

El precizează însă că întrebarea nu este adresată primarului, căruia îi mulţumeşte pentru ajutorul dat la întreținerea terenului din jurul Observatorului. Şi asta, pentru că „Academia nu are personal de întreținere adecvat, ci numai personal de cercetare, conform programului său științific”, recunoaşte el.

Focarele de “infecții” despre care se face vorbire sunt cauzate de unii riverani și cei care se plâng de “paragină”, deoarece aceștia confundă terenul în care se află Observatorul Astronomic cu tomberoanele primăriei”, concluzionează preşedintele Filialei Timişoara a Academiei Române…

Articole pe aceeași temă:

Alesii reclama: Observatorul Astronomic – in paragina in loc sa fie un punct de atractie7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor