tion.ro Web analytics

Tion

Tion

  • Ştiri
    • Ştiri Timiș
    • Lugoj
    • Știri naționale
    • Stiri internaţionale
    • Eveniment
    • Sănătate
    • Dialoguri Sănătoase
    • Sport
    • Târg imobiliar
  • Timp liber
    • Cultură
    • Cinema
    • Horoscop
  • ANGAJĂRI
  • MICA PUBLICITATE
    • IMOBILIARE
      • Imobiliare Vanzari – Garsoniere
      • Imobiliare Vanzari – o camera
      • Imobiliare Vanzari – 2 camere
      • Imobiliare Vanzari – 3 camere
      • Imobiliare Vanzari – 4 camere
      • Imobiliare Vanzari – Case
      • Imobiliare Vanzari – Terenuri
      • Imobiliare Vanzari – Spatii comerciale
      • Imobiliare Inchirieri – Garsoniere
      • Imobiliare Inchirieri – o camera
      • Imobiliare Inchirieri – 2 camere
      • Imobiliare Inchirieri – 3 camere
      • Imobiliare Inchirieri – Case
      • Imobiliare Inchirieri – Spatii comerciale
    • PRESTĂRI SERVICII
    • CONSTRUCȚII
    • AUTO
    • DIVERSE
  • UTILE
  • VIDEO
  • Azi în Timișoara
  • Cariere de Poveste
  • Agenda
Select Page


Tion
Ştiri din Timiș
Povestea vinarsului, concurentul mioritic al coniacului

Povestea vinarsului, concurentul mioritic al coniacului

la 15 April 2014 09:38 Reactualizat la: 15 April 2014 11:46
15 April 2014 09:38 Reactualizat la: 15 April 2014 11:46
Un domn care merge la un club „de gentlemen” nu va bea o bere ci o băutură fină. Coniacul este desigur în această categorie, iar preţul unei asemenea plăceri nu este deloc unul mic. Românii nu au voie să producă, dar se laudă cu un vinars de toată frumuseţea.
Scris de M. Hoster - Un domn care merge la un club „de gentlemen” nu va bea o bere ci o băutură fină. Coniacul este desigur în această categorie, iar preţul unei asemenea plăceri nu este deloc unul mic. Românii nu au voie să producă, dar se laudă cu un vinars de toată frumuseţea.

Trimite articolul

X

Coniac, brandy sau vinars? Care e mai bun? Un specialist va distinge doar calitatea, aroma, culoarea, buchetul băuturii, nu numele. Iar românii se pot lăuda cu un vinars – coniac de cea mai bună calitate! Diferenţa este că băutura noastră chiar are „pe bune” vechimea înscrisă pe etichetă, aceasta şi la un preţ decent în comparaţie cu un coniac de o vârstă asemănătoare, dar „de nume”.

Vinarsul nu este o băutură uşor de realizat. Necesită distilare, dar mai ales ani de „dospit”, de stat în butoaie de calitate, din lemn de calitate, din care îşi va lua aroma şi culoarea.

„Vinars-ul stă în butoaie, de obicei, își face maturarea numai în baric. Este un distilat de vin, după ce vinul se distilează băutura se barichează, stă în niște butoaie speciale, în cramă. Acolo se învechește de fapt. Iniţial, ca şi culoare e incolor, vinarsul ca şi orice coniac, îşi ia culoarea din butoi”, ne-a declarat Bogdan Costin, brand manager în cadrul unei companii româneşti de vinuri, dar şi de vinars.

Societatea pe care o reprezintă deţine cea mai mare cramă de distilat de vin din această parte a Europei, crama Paradis. O cramă cu distilat care se maturează de zeci de ani, din care se scoate periodic o anumită cantitate de vinars care se scoate pe piaţă. Iar acesta este un produs de primă mână, de o calitate superioară multora dintre produsele similare de pe piaţă, împachetate în sticle cu nume mult mai celebre.

Procedura de maturare a vinarsului presupune ani buni de stocare la baric, la o temperatură şi o umiditate perfect controlată. „Accesul în crama noastră se face doar din când în când, nu se intră acolo, nu e un obiectiv turistic, toate acestea ca să păstrăm o anumită temperatură constantă în cramă, să nu afectăm calitatea produsului. Şi normal, stând atâția ani în butoi, o parte din el se evaporă, partea care se evaporă se numește partea îngerilor, dintr-un butoi de 100 de litri mai rămân 94 de litri, restul se evaporă în timp. În această perioadă are loc și procesul de aromatizare, vinarsul își ia de la baric tot ce are nevoie”, ne-a mai declarat Bogdan Costin.

Iar când vorbim de vârstă vorbim de zeci de ani! În acest an producătorul a scos pe piaţă un vinars vechi de 28 de ani. O bijuterie de băutură, la care aroma, culoarea, gustul, calitatea depăşesc cu mult produse similare de pe piaţă. Cine se pricepe va savura cu siguranţă acest vinars. Preţul unei sticle din acest produs nu e deloc unul mic, dar e enorm de mic în comparaţie cu un coniac pe care scrie doar un nume cunoscut şi are jumătate din vechimea vinarsului. „Eu cred că vinarsul românesc este subapreciat. Nu e preţuit la valoarea reală. Un produs similar, dar cu o vechime poate la jumătate, costă câteva mii de euro. Dar pe acea stică scrie coniac, eu nu am voie să scriu asta pe sticlă, este denumire de origine înregistrată”, a mai spus Costin

„Un Tennesse îl alegeți dacă mergeți în club și pentru a epata. Dacă suntem români alegem vinars, diferența dintre vinars și coniac este fix zero, procesul de realizare al acestor băuturi este identic, nu este nicio diferență în ceea ce privește calitatea. De ce nu scrie vârsta pe coniacurile bune?” a continuat Costin.

Target-ul vinarsului este același ca şi pentru un coniac pe care scrie această denumire. „Sunt oameni care își permit din când în când o asemenea plăcere, au un salariu peste medie, vârsta peste 25 ani. Din păcate, noi nu avem cultura unei băuturi fine în România, noi mergem în club să ne îmbătăm sau să epatăm. Un asemenea produs de genul vinarsului se bea într-un lounge, unde mergi să savurezi o băutură fină şi să fumezi o ţigară de foi. Câte lounge-uri știți dumneavoastră în Timişoara? De ce într-un club de fiţe beau Jack Daniels, de ce nu un J&B? Pentru că am văzut că bea și vecinul, la care e o fată mai frumoasă la masă şi poate aşa vine una şi la mine”, a prezentat Bogdan Costin „piaţa” unui vinars.

 

Trimite articolul

X
Taguri:
bauturi ,
coniac ,
distilare ,
vin ,
vinars

0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Două zile libere pentru elevi și profesori în prima parte a lunii iunie. Ziua Învățătorului și Rusaliile aduc o nouă întrerupere a cursurilor
    2
    FOTO. Primăria Timișoara a demolat Pizzeria Poli. Lațcău: „Demolări se fac și în afara campaniei electorale”
    3
    Blocuri de locuințe și un hotel, în locul unui club și al unui showroom de pe Calea Aradului. Vor fi până la 14 etaje
    4
    VIDEO. Primăria Timișoara refuză recepția Pasarelei Gelu, la un an de la ultimul termen dat constructorului
    5
    FOTO. Demolare extinsă la Institutul Oncologic de pe Calea Torontalului. Terenul a fost curățat de bălării
    6
    Guban, fabrica timișoreană de pantofi care a scăpat de naționalizare. Sophia Loren, printre clienți
    7
    Șefii inspectoratelor școlare ar putea fi numiți politic, în timp ce pe ceilalți îi așteaptă concursuri de angajare
    8
    PROGRAM. Comunitatea din Moșnița Veche petrece de Rusalii la Rugă
    9
    Un centru religios rămâne fără teren, iar o fundație de pregătire profesională – fără clădire. Sunt ale primăriei și le folosesc gratuit
    10
    FOTO. Restaurant din Giroc, închis temporar și amendat pentru mizerie, insecte și produse expirate

    Cele mai noi știri

    Eveniment

    Vârstnică care hrănea pisicile și porumbeii, tâlhărită în Timișoara

    Turism

    Se reiau cursele cu bacul pe Dunăre între Moldova Nouă și Usije (Serbia)

    România

    Raportează terenurile cu deșeuri și ambrozie, ajută natura și câștigă. Concurs Național lansat de Let’s Do It, Romania!

    România

    „Schimb” de inimi. O fetiță de 10 ani a primit o nouă șansă la viață de la un băiat de 9 ani, sportiv din Oradea

    România

    Catalogul electronic, accesibil tuturor școlilor începând din această toamnă

    Ştiri din Timiș

    Cinci oferte pentru proiectarea și execuția lucrărilor la Campusul Dual din Timișoara

    Eveniment

    Bărbat în stare de inconștiență, după ce a căzut de la înălțime pe Calea Stan Vidrighin din Timișoara

    Eveniment

    Incident feroviar între Făget și Margina. Un tren s-a lovit cu un camion cu lemne

    Ştiri din Timiș

    Firma care nu a mai terminat lucrările la Generală 30 „sabotează din nou investiția”, acuză Lațcău

    Ştiri din Timiș

    Proiectul „Povești din vecini” continuă în zona Lipovei: spectacole, ateliere și muzică pentru comunitate
    • Servicii
      • Redactia
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Timiș Online

    ISSN 3008-2323

    ISSN-L 3008-2323

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici