tion.ro Web analytics

Peste 20 de persoane cu scleroză multiplă au beneficiat de ședințe de consiliere și de kinetoterapie

De Erika Iszlai

Peste 20 de persoane cu scleroză multiplă au beneficiat de ședințe de consiliere și de kinetoterapie

foto: Fundația Filantropia Timișoara
Reactualizat la:
Peste 20 de persoane diagnosticate cu scleroză multiplă (SM) s-au bucurat de consiliere psihologică și de ședințe de kinetoterapie în cadrul proiectului „Centrul Solidaritatea”. Pe lângă tratamentul medicamentos, cu ajutorul acestor acțiuni cresc șansele de recuperare medicală și de integrare socială a persoanelor afectate.
Scris de Erika Iszlai - Peste 20 de persoane diagnosticate cu scleroză multiplă (SM) s-au bucurat de consiliere psihologică și de ședințe de kinetoterapie în cadrul proiectului „Centrul Solidaritatea”. Pe lângă tratamentul medicamentos, cu ajutorul acestor acțiuni cresc șansele de recuperare medicală și de integrare socială a persoanelor afectate.

Fundația Filantropia Timișoara, prin proiectul „Centrul Solidaritatea”, a oferit pentru mai mult de 20 de persoane diagnosticate cu scleroză multiplă (SM) servicii medico-psiho-sociale complementare tratamentului medicamentos, care au contribuit la menținerea funcționării zilnice și la creșterea calității vieții acestora.

Scleroza multiplă, cunoscută și ca „boala cu o mie de fețe”, este o boală progresivă, care afectează sistemul nervos central. Cauzele care îi determină declanșarea nu sunt cunoscute, însă scleroza multiplă este considerată a fi autoimună. Persoanele afectate nu se vindecă, însă pot ține simptomele bolii sub control, dacă urmează tratamentul corect.

„Aceste servicii au fost dezvoltate ca direcție de acțiune strategică în cadrul proiectului, în urma desfășurării unei anchete psiho-sociale în rândul a 280 de persoane diagnosticate cu SM. Ancheta, desfășurată în perioada iunie-august 2020, a surprins aspectele cu care se confruntă bolnavii de SM din România și familiile acestora, cum se modifică sistemul lor de relaționare și care sunt elementele de suport pe care le accesează”, spun cei de la Fundația Filantropia, pe Facebook.

Servicii medico-psiho-sociale pentru beneficiari

Proiectul s-a derulat în perioada aprilie 2020 – februarie 2021. Beneficiarii au participat la ședințe de consiliere psihologică, la ședințe de kinetoterapie și la patru webinarii cu specialiști în nutriție, psihoterapie și recuperare fizică.

„Consilierea psihologică și terapia de grup îmbunătățesc calitatea vieții persoanelor care suferă de boli cronice. În cazul terapiei de grup, beneficiile cresc exponențial, fiecare participant îmbogățindu-se din experiența și trăirile tuturor celorlalți, de folos fiind și faptul că au aceeași patologie și se simt înțeleși și acceptați”, Andreea Șandra, psiholog.

În cadrul proiectului au fost achiziționate echipamente profesionale, necesare activităților de kinetoterapie: bicicletă de kinetoterapie adaptată pentru persoane cu dizabilități, stație de balans, benzi elastice,roata de recuperare, saltele, mingi medicinale, set reeducare mână, discuri tactile, gantere și greutăți reglabile pentru încheieturi și glezne, spalier și accesorii pentru motricitate fină.

„Kinetoterapia vine în ajutorul persoanelor bolnave de scleroză multiplă, îmbunătățind calitatea vieții, prin menținerea sau creșterea capacității fizice și a independenței în activitățile de zi cu zi. În cazul persoanelor care s-au prezentat regulat la ședințe, s-a observat o îmbunătățire semnificativă a rezistenței fizice, a toleranței la efort, a echilibrului și creșterea forței musculare”, Andreea Tălmăcel, kinetoterapeut.

La nivel național, proiectul „Centrul Solidaritatea” are ca obiectiv promovarea importanței diagnosticării timpurii a sclerozei multiple, o boală cu simptome derutante și crește șansele de recuperare medicală, dar și de integrare socială a persoanelor afectate.

„Rezultatele anchetei desfășurate sunt puse la dispoziția tuturor membrilor Societății Române de Scleroză Multiplă pentru a putea dezvolta servicii centrate pe nevoile beneficiarilor și vor fi utilizate pentru dezvoltarea de politici sociale dedicate persoanelor cu SM”, mai spun cei de la Fundația Filantropia.

Proiectul a fost finanțat de Fundația Orange cu suma de 32.000 lei, prin intermediul „Susține un ONG!”.

Fundaţia Filantropia Timişoara a fost înfiinţată în 2006 și de atunci oferă servicii comunitare (sociale, medicale, culturale şi educaţionale), contribuind la rezolvarea problemelor comunităţilor.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Sănătate

  Covid-19, Timiș: trei decese și 110 cazuri noi. Scade numărul de pacienți de la ATI

  Ştiri din Timiș

  Rata de infectare cu coronavirus scade sub 4,3 la Timișoara

  Sănătate

  Coronavirus, România: peste 3.200 de noi infectări și aproape 140 de morți

  Eveniment

  Hotărârea de Guvern care a închis sălile de sport la o rată de peste 4 la mie, anulată de Curtea de Apel Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Comunicat de presă privind Măsura 2 ”Granturi pentru capital de lucru ”

  Ştiri din Timiș

  Sunteți de acord cu interdicția de hrănire a porumbeilor în Timișoara? Primăria vă cheamă la dezbatere

  Ştiri din Timiș

  Fritz și-a pus un consilier personal director la Centrul de Proiecte. Discuții finale pe regulamentul de finanțări

  România

  Vlad Voiculescu acuză: Există diferențe între datele raportate și cele reale privind decesele din cauza Covid-19

  Ştiri din Timiș

  Alin Nica militează pentru punctul de frontieră Beba Veche. Vrea să predea drumul de la Sânnicolau Mare la CNAIR

  Angajari TION

  Hausengel rundum versorgt angajeaza

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici