Evenimentul gratuit, care a început la ora 10, a abordat ultimele modificări ale legislației muncii, reglementări privind securitatea și sănătatea în muncă, cu accent pe accidentele de muncă, dar și hotărârea nr. 905/2017.
Celor peste 150 de agenți economici le-au vorbit Ileana Mogoșanu, inspector șef al ITM Timiș, Antonio Bădescu, inspector șef adjunct relații de muncă, Athalvin Lupu, inspector șef adjunct securitate și sănătate în muncă, și Natalia Enii, expert compartiment informatică.
Seminarul a fost interactiv, participanții primind răspunsuri concrete la tematica abordată și la întrebările lor.
Evenimentul se înscrie în programul CCIA Timiș de informare și instruire a agenților economici cu privire la reglementări legislative în diferite sectoare de activitate, organizat în colaborare cu serviciile publice deconcentrate din teritoriu, sub egida Instituţiei Prefectului Judeţul Timiş. În cursul anului trecut, au fost organizate 9 astfel de seminarii la care au participat peste 650 de agenți economici. Anul acest vor fi 12.
„Este un eveniment dintre cele 12 seminare cu serviciile deconcentrate. Următoarele sunt cu ISU, DSP, DSV. Toate vor avea loc datorit acordului cu prefectura. Prevenția este cea mai importantă. (…) Odată ce omul de afaceri este prevenit sau știe ce se întâmplă, atunci rămâne la el în curte problema. Sunt foarte mulți care s-au înscris, 185 până ieri după-masă. Cu siguranță vor fi același număr și la celelalte seminare. Sunt noutăți legislative în fiecare domeniu de activitate. Noi am început cu ITM pentru că acolo arde, cum arde la ISU, la ANAF”, a declarat Florica Chirița, președinta CCIAT.

foto: Tion
Raportul de anul trecut și strategia pe anul acesta la ITM
Anul trecut, ITM Timiș a avut aproape 5.000 de controale. Acestea s-au soldat cu 3.266 de avertismente și 117 amenzi, cu valoare totală de peste 12,8 milioane de lei (2,6 milioane de euro). Au fost depistați și 3.095 de persoane care lucrau „la negru”.
„Avem 35.000 de firme active, iar salariați, o cifră care rămâne constată în ultimii ani, 300.000. Este un lucru care ne bucură. Județul Timiș are o economie activă, este încă o lipsă de forță de muncă calificată, angajatorii încearcă să își fidelizeze angajații. (…)
Am încercat să ne perfecționăm și noi, multe dintre amenzi sunt pe muncă la negru la firmele de transport alternativ, curierat și construcții. Ca și noutăți, cea mai mare o să fie partea de registrul general, noua versiune revisal, începând din luna martie. Fiecare angajat poate să își afle tot istoricul privind activitatea”, a declarat și Ileana Mogoșanu, inspectorul șef al ITM Timiș.
Anul acesta, potrivit reprezentanților ITM Timiș vor fi avute în vedere controale în domeniul construcțiilor, agricultură, silvicultură, vânătoare și pescuit, activitățile cu caracter ocazional desfășurate de către zilieri. Campanii speciale pentru muncă nedeclarată și subdeclarată, vor fi construcții, protecție și pază, service-uri auto, depozite, comerț, restaurante, baruri, hoteluri, jocuri de noroc și pariuri, catering, curierat și sănătate. Alte campanii vor fi pentru protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate și pentru relațiile de muncă în transportul rutier.
De asemenea, vor fi campanii de informare a salariaților și foștilor salariați cu privire la noua aplicație REGES online. Începând din luna martie, aplicația ar urma să le permită acestora să verifice tot istoricul de muncă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!