tion.ro Web analytics

Patrioții cu gura versus patrioții cu fapta. Primarii liberali readuc la viață patrimoniul românesc

Reactualizat la:

Patrioții cu gura versus patrioții cu fapta. Primarii liberali readuc la viață patrimoniul românesc

Reactualizat la:
<strong>ADVERTORIAL</strong>. A sosit momentul să punem capăt unei imposturi nerușinate. Cuvinte mari precum identitate și demnitate națională, patriotism n-au ce căuta în gura fariseilor de la PSD. Cei care îi umilesc pe români nu au nicio cădere să dea lecții de iubire de țară, să pozeze în ”patrioți în Europa”. Înainte de toate, Liviu Dragnea și clanurile din PSD au uitat să fie patrioți în România. Cad la cel mai simplu test: respectul față de patrimoniul național, ultima grijă a pesediștilor când guvernează local sau central. În ultimii ani, departe de zgomotul propagandei ”bunilor români” de la PSD, oameni competenți și modești au readus la viață clădiri splendide din patrimoniul istoric al orașelor lor și al României. Un contrast total cu ruina întreținută de pesediști. O dovadă discretă și concretă de patriotism, de promovare a valorilor naționale și europene. Autentică iubire de țară.
Scris de Amalia Kui - <strong>ADVERTORIAL</strong>. A sosit momentul să punem capăt unei imposturi nerușinate. Cuvinte mari precum identitate și demnitate națională, patriotism n-au ce căuta în gura fariseilor de la PSD. Cei care îi umilesc pe români nu au nicio cădere să dea lecții de iubire de țară, să pozeze în ”patrioți în Europa”. Înainte de toate, Liviu Dragnea și clanurile din PSD au uitat să fie patrioți în România. Cad la cel mai simplu test: respectul față de patrimoniul național, ultima grijă a pesediștilor când guvernează local sau central. În ultimii ani, departe de zgomotul propagandei ”bunilor români” de la PSD, oameni competenți și modești au readus la viață clădiri splendide din patrimoniul istoric al orașelor lor și al României. Un contrast total cu ruina întreținută de pesediști. O dovadă discretă și concretă de patriotism, de promovare a valorilor naționale și europene. Autentică iubire de țară.

Blaj, o bijuterie căreia primarul PNL i-a redat strălucirea

Poate că le-ar prinde bine liderilor PSD să meargă într-un pelerinaj la Blaj. După ce românii îi vor concedia, prin vot, de la putere. De acolo, din inima Ardealului, să le ceară iertare românilor pentru toate relele pe care le-au făcut. Blajul este un oraș mic, puternic încărcat de istorie, una din capitalele trezirii conștiinței naționale. Astăzi, Blajul este o bijuterie urbanistică. O plimbare prin Piața 1848, centrul istoric al Blajului, le-ar arăta pesediștilor ce înseamnă să fii patriot și bun român cu adevărat. Restaurarea fațadelor tuturor clădirilor de patrimoniu din piață a fost realizată de câțiva ani de primăria condusă de liberalul Gheorghe Rotar. Cu armonie a culorilor, cu reguli stricte și de bun-simț. Toată infrastructura de suprafață și subterană a fost schimbată. Administrația locală liberală (Consiliul Județean Alba și primăria Blaj) a reușit una din cele mai spectaculoase restaurări din România, care a primit cea mai înaltă distincție a Uniunii Europene în domeniul patrimoniului. E vorba clădirea Palatului Cultural, transformată dintr-o ruină într-un loc emblematic pentru evenimente culturale de ținută.

Respect pentru istoria României la Alba Iulia

De la Blaj, liderii reculeși ai PSD ar putea face un tur al marilor cetăți restaurate cu bani europeni. Punctul de plecare ar putea fi Alba Iulia. Aici, primarul liberal Mircea Hava a reușit cea mai mare operațiune de refacere a unui monument istoric din România. Cu 60 de milioane de euro, a fost pusă pe harta turismului european cetatea Alba Carolina, cea mai mare din Sud-Estul Europei.

La 240 de kilometri depărtare, la Oradea, liderii PSD ar putea vizita cea mai mare și mai bine păstrată cetate pentagonală din Europa Centrală, cetatea Oradiei. Refăcută tot cu fonduri europene și tot de o administrație liberală. Într-o primă fază, primarul Ilie Bolojan a refăcut interiorul cetății cu 20 de milioane de euro. În următorii doi ani vor fi restaurate bastioanele și zidurile exterioare cu 2 250 000 de euro. Bani europeni cărora pesediștii sunt obișnuiți să le dea cu piciorul. Următorul popas ar putea fi Râșnovul, a cărui cetate este în plin proces de restaurare cu fonduri europene. Primarul PNL al Râșnovului, Liviu Butnariu investește aproape patru milioane de euro până la finalizarea lucrărilor, în următorii doi ani, fără nicio susținere din partea guvernului PSD-ALDE. În fine, pelerinii de la PSD ar putea trece munții, la Suceava, să vadă cum arată Cetatea de Scaun a Moldovei restaurată tot cu bani europeni (11,5 milioane de euro).

Orașe renăscute de primari harnici

Dacă vor avea timp, le recomandăm liderilor PSD să zăbovească mai mult în câteva centre istorice ale orașelor administrate de liberali. Sunt comparabile cu orice alte centre ale marilor orașe din centrul și vestul Europei. Poate vor trece mai ușor peste marile lor eșecuri în domeniul protejării și restaurării clădirilor de patrimoniu (cele din București sunt vizibile în multe locuri și semnalate adesea de presă; cel de la Constanța, Cazinoul, este deja emblematic). La Oradea, administrația Bolojan a performat realizând cea mai amplă restaurare a patrimoniului de clădiri Art Nouveau pe care o va încheia la începutul lui 2020.

La Timișoara, primarul liberal Nicolae Robu a investit 12 milioane de euro în reabilitarea centrului istoric, în paralel cu realizarea celei mai extinse zone pietonale din țară. La Arad, administrația condusă de liberalul Gheorghe Falcă este inițiatoarea celui mai mare proiect de regenerare urbană și autoarea celei mai mari investiții cu fonduri europene pentru restaurarea și modernizarea unei unități de învățământ aflată într-o clădire de patrimoniu (11 milioane de euro). La Sinaia, primarul liberal Vlad Oprea a restaurat exemplar Palatul Știrbei cu 1,7 milioane de euro. Acolo e sediul Muzeului Sinaia, iar primăria se pregătește să amenajeze, lângă Palat, grădina publică” Parcul Știrbei” cu 1,6 milioane de euro.

Care este adevăratul patriotism?

Că readucerea la viață a clădirilor de patrimoniu istoric este un autentic act de patriotism local și național. Este vorba despre recuperarea valorilor trecutului, în multe cazuri cu bani europeni. Așadar, Uniunea Europeană nu este în contradicție cu valorile naționale, nici cu demnitatea și patriotismul, cum predică Liviu Dragnea și trupa lui de la PSD și ALDE. Că restaurarea patrimoniului cultural, arhitectural național nu e numai o chestiune de istorie, ci și de viață. Cetățile istorice refăcute de administrațiile liberale înseamnă și evenimente culturale interesante, care atrag turiști, aduc bani în economiile locale. Bani pe care, adesea, se grăbește să îi ia cu japca guvernul PSD-ALDE. Nu în ultimul rând, pesediștii ar trebui să înțeleagă că apartenența României la Uniunea Europeană poate întări identitatea, demnitatea și valorile naționale tocmai pentru că România este parte a Europei și nu în afara Europei. Iar exemplele fixate în itinerarul pentru domnii de la PSD pledează pentru ideea că România poate fi în primul rând al Europei.

Credeți, stimați cititori, că doamnele și domnii de la vârful PSD vor înțelege ceva din toate acestea? Oricum, noi le urăm călătorie plăcută! Cu mențiunea că tot dumneavoastră, alegătorii, le veți oferi pesediștilor destul timp la dispoziție ca să o facă, după rândurile de alegeri din următorii doi ani.

(204127)

0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Ştirile judeţului Timiş

  Sirieni și călăuzele lor prinși de polițiștii de frontieră timișeni, în zona Vămii Moravița
  Acțiune a polițiștilor de frontieră timișeni pentru combaterea migrației ilegale, în zona Sectorului Poliției de Frontieră Moravița. Oamenii legii au depistat 16 sirieni care numai ce trecuseră ilegal granița din Serbia în România. Migranții erau împărțiți în două grupuri, fiecare cu câte o călăuză.

  Ştirile judeţului Timiş

  Nici Bruce Lee nu ar fi putut fi polițist local în Timișoara. Consilierii au schimbat criteriul de înălțime la admitere
  Nici marii maeștri ai artelor marțiale de pe marele ecran, precum Bruce Lee, Jackie Chan sau Jet Li nu ar fi trecut condițiile draconice impuse la examenul de admitere în rândul polițiștilor locali din Timișoara. ANFP a cerut Poliției Locale să schimbe criteriul de înălțime cu unul mai permisiv, iar acum cei care vor să fie polițiști locali vor trebui să aibă detentă.

  România

  CCR: vânzarea cartelelor prepay numai în baza buletinului este neconstituțională
  Curtea Constituțională Română a decis, în unanimitate de voturi, că Ordonanța de Urgență privind vânzarea cartelelor telefonice de tip prepay numai în baza buletinului este neconstituțională.

  Ştirile judeţului Timiş

  Un secol de la înființarea Universității Politehnica din Timișoara. „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa”
  „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa”, au fost cuvintele rostite de Ferdinand I, cel care a semnat decretul de înființare a Școlii Politehnice din Timișoara și care, mai apoi, au devenit motto-ul acestei instituții, care, marți, a serbat un secol de activitate și inovare.

  Ştirile judeţului Timiş

  Harababura Vintage Fair 2020 invită timișorenii la trei zile de design românesc și modă vintage
  Puteți vedea piese vestimentare specifice anilor ’70, ’80 și ’90, colecții de muzică pe vinil și CD, dar și produse de design la Harababura Vintage Fair.

  TION Cele mai tari party-uri

  Back to the Roots: motto-ul ediției din acest an a festivalului Embargo Fest
  Kal (SRB), ROA, Pero Defformero (SRB), Hiroko Yamamura (SUA), Sokol Orchestra (PL), Țapinarii, Drvo Truo (SRB) sunt printre artiștii ce vor urca pe cele 5 scene Embargo Fest 2020.

  Ştirile judeţului Timiş

  Fonduri europene de milioane de lei pentru zece firme din Timiș. Au fost semnate contractele
  La Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest au fost semnate marți primele contracte din țară pentru finanțarea microîntreprinderilor, în cadrul apelului 2 de proiecte prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Valoarea totală a celor zece proiecte finanțate din bani europeni este de 11,88 milioane lei, bani pentru noi utilaje și echipamente moderne și crearea de noi locuri de muncă.

  Ştirile judeţului Timiş

  Camion răsturnat în intersecție, la Timișoara
  Circulație dată peste cap, marți, la intersecția străzilor Avroam Imbroane și Gheorghe Adam din Timișoara. Totul după ce un camion plin cu fier vechi s-a răsturnat. 2

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.