tion.ro Web analytics

Pasajul Solventul are constructori: Spic Internazionale și încă 9 firme. Va fi gata în 2 ani și costă 23 de milioane de euro

De Roxana Deaconescu

Pasajul Solventul are constructori: Spic Internazionale și încă 9 firme. Va fi gata în 2 ani și costă 23 de milioane de euro

Reactualizat la:
Lucrările la Pasajul Solventul vor începe în această iarnă sau anul viitor. Licitația este gata: a fost o singură ofertă, o asociere condusă de societatea Spic Internazionale din Italia, care va lucra cu alte nouă firme, printre care și celebrele Pod-Proiect din Iași și Sylc Con Trans din Arad. Două luni se va lucra la actualizarea documentației, iar șantierul va ține doi ani.
Scris de Roxana Deaconescu - Lucrările la Pasajul Solventul vor începe în această iarnă sau anul viitor. Licitația este gata: a fost o singură ofertă, o asociere condusă de societatea Spic Internazionale din Italia, care va lucra cu alte nouă firme, printre care și celebrele Pod-Proiect din Iași și Sylc Con Trans din Arad. Două luni se va lucra la actualizarea documentației, iar șantierul va ține doi ani.

Primăria Timișoara a lansat cu greu licitația pentru execuția Pasajului Solventul, mai exact pentru „Contract de lucrări (actualizare proiect tehnic și execuție lucrări) aferente obiectivului de Investiții «Pasaj Inferior Solventul»”. Punea la bătaie 115 milioane de lei cu tot cu TVA, aproape 24 de milioane de euro, însă a reușit să atragă o singură ofertă.

Este vorba despre o asociere formată din Spic Internazionale (lider/ Italia) – Pod-Proiect (Iași) – Sylc Con Trans (Arad). Cele trei firme vor să lucreze cu doi terți: Arcada Company (Galați) și Conextrust (Bacău) și cinci subcontractanți: Teoval & Co (Iași), FDF Electric Grup SRL (Iași), ISPCF (București), Radaria (Galați) și SC Yda Proiect Consulting SRL (Iași).

Liderul de asociere are sediul central în Italia și este o firmă specializată în echipamente pentru poduri și viaducte. Sylc Con Trans a mai avut contracte cu Primăria Timișoara și va lucra și pe Calea Bogdăneștilor, alături de alte nouă firme, timp de doi ani.

Pod-Proiect a făcut proiecte pentru reabilitarea pasajelor peste calea ferată și pentru podurile din Iosefin, unde s-au descoperit greșeli în documentații. De altfel, Podul Eroilor încă nu este finalizat, pentru că proiectantul n-a inclus în proiect și trecerile pe sub pod, pe malul Begăi, iar primăria a fost nevoită să liciteze lucrări noi.

Două luni pentru actualizarea PT

Oferta a fost cu 3,45 milioane de lei mai mică decât suma pusă la bătaie de primărie, astfel că primăria a făcut o economie de nici 1 milion de euro. Valoarea contractului este de 111.641.112 lei cu tot cu TVA, echivalentul a 22,97 milioane de euro.

pasajul solventul are aviz de mediu

Potrivit reprezentanților primăriei, contractul a fost atribuit și în curând va fi dat ordinul de începere a lucrărilor. Primarul Timișoarei a și anunțat că încep lucrările, numai că mai avem de așteptat până să vedem efectiv muncitori pe teren. Mai întâi va fi semnat contractul, iar abia apoi poate fi semnat ordinul de începere a lucrărilor. După care se mai stă două luni pentru actualizarea proiectului tehnic, pentru că durata contractului este de 26 de luni: două pentru actualizare PT și 24 pentru execuție. Conducerea primăriei visează că pasajul va fi gata în 18 luni.

Pasajul Solventul este cea mai așteptată investiție din Timișoara, despre care se vorbește de mai bine de opt ani. Vorbim despre un pasaj amenajat pe sub zece linii de cale ferată, care va lega Calea Bogdăneștilor de strada Gării. Va avea câte două benzi pe sens și o linie dublă de tramvai, care va putea fi folosită și ca bandă de circulație, conform primarului, precum și trotuare și piste de biciclete integrate în trotuare.

Potrivit documentației, pasajul va avea o lungime de 87,09 metri, vor fi modernizați 726 de metri de stradă, rampele vor avea 259 de metri, linia de tramvai dublă va avea 424 de metri, pistele de bicicliști se vor întinde pe 1.355 metri, trotuarele pe 1.877 de metri, iar spațiile verzi pe 5.534 mp. Va fi amenajat și un sens giratoriu, înspre Bega.

Pasajul Solventul va avea o garanție de cinci ani de la recepția lucrărilor.

28 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. sxxl says:

  atribuit repede inainte de alegeri, sa mai curga banul gros. Ca dupa 27 septembrie nu se stie…

  • anonimus says:

   Haha. Nu-ti fa griji, Robu e convins ca tot el castiga, deci motivul nu e ala. E doar pentru a mai adauga un punct la lista de obiective indeplinite.

  • Vreau o țară ca afară. Nu putregaiul ăsta says:

   Cu cine altcineva decât cu italieni… Corupții Europei. Ei și Grecii…

  • Alin says:

   Niciunde nu e mai bine, nici la stat, nici la privat. Romania e tara pilosilor, daca superiorul/seful simte ca esti mai competent decat el, te priveste ca o amenintare, te umileste in fel si chip. Personal, niciunde nu am intalnit meritocratie si recunoasterea eforturilor in adevaratul sens al cuvantului, fiecare trage pentru el!

 2. j says:

  Trebuia sa fie gata acum 4ani. Robu e tepar

 3. craul says:

  Jaf pe banii nostri!!!! De ce nu S-AU ACCESAT FONDURI EUROPENE? Ca nu se poate fura???? N-avem spitale, scoli, gradinite, este mizerie peste tot, dar angajam cheltuieli de zeci de milioane de euro din bugetul local in loc sa acceseze fonduri…si pentru ce? Unde duce pasajul solventul?…..

  • Ian says:

   Pentru fonduri europene trebuie cineva sa faca proiecte, in primarie acuma nu mai este nimeni care sa stie asa ceva. Au fost dati afara specialisti si angajate rude si pitipoance.

 4. Victor says:

  Asta dureaza 2 ani, in timp ce pentru Cetatii au dat 3 doar pentru reabilitare. Intelege cineva ceva? Sunt comparabile lucrarile?

  • Cri says:

   Pai au facut parcul central in vreo doi ani. Pasajul e gata in vreo 6.

  • Mihaiu says:

   Stati ca inca nici nu s-a inceput sa se faca ceva. S-a ales un constructor si atata. Se reface PT-ul adica se va constata ca nu corespunde cel actual, Daca il alegeti pe Robu, in 2024 inainte de alegeri va va prezenta noul constructor si noul proiect. Pana atunci se va lalai treaba si se va astepta… astepta… astepta.
   Si asa, fara pod peste Bega este pasajul ceva de genul strada in infundatura.
   Bani europeni nu au vrut, ca nui se poate sifona, asa ca nu va bucurati, ca faceti ibfarct.
   Si daca se va incepe ceva, vor aparea dupa o saptamana arheilogii care au gasit oala de noapte din Haremul lui Suleiman si se cerceteaza ce este inauntru!

   Alegeti Robu cu curaj, ca in 2024 nu veti avea pasaj.

 5. VomaPeSistem says:

  Imi vine sa vomit…

 6. Piece says:

  Doamne ajuta sa avem odata acest pasaj. Vom ajunge si noi cei din Freidorf mai usor in partea de nord a orasului.

 7. Vreau o țară ca afară. Nu putregaiul ăsta mioritic says:

  Cu cine altcineva decât cu italieni… Corupții Europei. Ei și Grecii…

 8. xulescu says:

  Stati linistiti ca vine Fritz, darama pasajele si ingusteaza strazile. Acolo unde sunt doua benzi pe sens va ramane una, iar acolo unde e o banda pe sens, se va circula alternativ. In schimb. va face multe, multe, multe piste de biciclete si toti vom merge pe doua roti.

  • Garagara says:

   Ai fumat si tu ce fumeaza Robu? Ambrozia? Sau muscatele de la ghivecele din Primarie. Mai degraba.
   Sau ti-e frica ca va devenii orasul, cu Fritzu in frunte, un oras european. Asta ce ai scris aici nici un copil de gradi nu crede, si ala iti zice: mami. tati, nu mai beti atata zaibar.

  • Bebe says:

   Eu tot nu inteleg de ce este nevoie de un anterprenor general strain. In Romania nu exista o firma capabila sa se ocupe? (adica ori cum sub… tot firme din tara sunt) doar ca ofertele lor date se inmulteste cu x% si strainul ia grosul fara sa faca nimic 🙂

  • Rumburak says:

   Robu sa candideze pt primaria amsterdam si ii scapa pe olandezi de mersul cu bicicleta

 9. Mihaiu says:

  Lasa ca daca se actualiozeaza PT-ul iasa ca mai trebuie ceva bani, nu va mai fi suma de 22,97 meleoane Euroi, ci mult mai mult.
  Ca la Radio Erevan. E adevarat ca la licitatie firma XX a cerut o suma mai mica cea planificata? Radio Erevan Raspunde: Da a fost o diferenta, dar daca suma a fost negativa, dupa actualizarea PT-ul va fi pozitiva. Nu s-au economisit bani, ci se vor mai cere niste bani.

  PS. Probabil ca a aparut ceva la care “nu s-a gandit nimeni”, De exemplu ca e la Solventul, Banii se vor albi cu Solventu, Adica se vor spala cu Solventu.

 10. Uica Nitza says:

  Minunat! Pasajul va lega Calea Bogdanestilor de str. Garii, adica fix pix. P:ana nu fac trecerea prin Solventul (daramat) si peste Bega, totul e inutil.

 11. oh says:

  Si cu podul peste Bega din fata pasajului cum ramane? A promis Robu 5 poduri noi si dupa 8 ani nu a livrat niciunul.

  • Mihaiu says:

   Stai ca bu s-au facut destule studii de fezabilitate.
   Ce te grabesti asa. Podul este planificat pentru 2024 sau 2028. Ce sa promita atunci? panselutze?
   Si nici pasajul asta nu se stie daca se va face, ca daca e ales contructor nu inseamna ca se va si face. Poate se gaseste cinva sa zica ca nu se poate , ca e sub cota zero, ca intra Bega, ca mai bine facem asa si pe dincolo. Si pana se apuca afla ca nu au aviz de la mediu, dela NASA, de la cultura, de la UE si uite asa se va intinde treaba si ne va prinde 2024 tot ci pasajul nefacut si cu chilotii pe vine.
   Uita-te cum s-a intamplat la alte lucrari din Timisoara, multe deja incepute acum 8 ani si neterminate nici azi, nici macar icepute nu sunt multe.

   PS. Daca venea un rivat, Julius, numai ca exemplu, aveam deja cinci pasaje si 5 poduri. Dar nu aveam gargara lu vopsiti.

 12. Sandu says:

  2 ani?! Pai în 4 ani (Ianuarie 1933- Mai 1937) s-a construit podul suspendat “Golden Gate Bridge” de la San Francisco!

  1280m distanta între cei doi piloni
  1970m lungime totala
  230m înaltimea pilonilor deasupra apei
  30m sub apa (curenti violenti) si 20m deasupra apei s-a construit fundatia pilonilor
  100’000 metrii cubi de beton pentru fiecare fundatie
  30m latime carosabilului fara trotuare
  75’000 tone otel
  1,2 milioane de nituri (fara nici o sudura)
  doua cabluri de sustinere. Fiecare lung de 2331m, de diametre 92cm, greutate 22’000 tone
  27562 fire otel de grosimea unui creion în fiecare cable de sustinere
  calcule complexe pe tema vântului, cutremurelor,
  Etc, etc, etc

  Iar voua va trebuie (în 2020, adica cam dupa 85 de ani dupa acest pod) 2 ani pentru un pasaj de beton de vreo 50m de lungime?!

 13. Radu says:

  Doar ca italienii nu-s prosti. Nu dau ei spaga acum, inainte de alegeri, fara sa fid siguri ca isi vad banii chiar daca fac carpeli. Iar Robu nu va mai fi primar peste o luna. Daca Fritz o va lua, inseamna ca baiatul chiar s-a balcanizat 100%. Atinci chiar nu mai avem nicio speranta. Dar poate o ia si o da la DNA.

 14. Astrix says:

  Gargara electorala marca mascariciul Lae si trupa lui de analfabeti functionali, Culita, Krstof Iapa. Timp de 8 ani Robu nu a fost in stare sa termine un rahat de sala polivalenta minuscula de doar 2500 locuri. La podul din Iosefin cretinii de la Pod Proiect din Iasi au avut un proiect gresit! Dupa modelul de la pasajul Jiul lui Robu ii vor iesi trotuare “tehnice” piste de biciclete minuscule sau deloc, sensuri gitratorii prin care nu vor putea trece autobuzele. Va fi un proiect esuat precum logica tractoristuui

 15. Bogdanescu says:

  Vad ca nimeni nu pomeneste de avizul de la CFR!
  Va aduc aminte ca la celelalte doua pasaje largite (Jiul si Popa Sapca) s-a asteptat dupa avizul CFR un an de zile la unul dintre pasaje si un an si jumatate la celalalt dintre ele. Asteptarea a avut loc dupa ce toate celelalte avize erau obtinute si dupa ce se stia constructorul in urma licitatiei!

  Asa ca ma astept si in acest caz avizul CFR sa vina dupa cel putin un an de zile de-acum incolo pentru ca vad ca nimeni nu pomeneste de el in sensul ca exista deja.

 16. Sănătate

  O școală din Lugoj trece în scenariul roșu din cauza Covid-19. Elevii vor învăța online
  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, la solicitarea Inspectoratului Școlar Județean Timiș, a schimbat scenariul pentru alte patru școli din Timiș. O altă școală trece în scenariul roșu, din cauza cazurilor de Covid-19 din unitatea de învățământ. Elevii vor învăța exclusiv online.

  Eveniment

  Criminalul care a ucis o femeie la Timișoara a fost prins. Are 16 ani
  Anchetă rapidă a polițiștilor timișoreni de la Serviciul de Investigații Criminale. Oamenii legii au reușit să pună mâna în numai câteva ore pe criminalul care a ucis o femeie pe strada Jean Monet din Timișoara. Ucigașul are 16 ani și a recunoscut fapta. 10

  Ştirile judeţului Timiş

  Discursul de adio al lui Robu: Amprenta mea asupra orașului este pusă puternic și pe termen lung și nimeni nu o va putea șterge
  Nicolae Robu a plecat din funcția de primar al Timișoarei cu un discurs de aproape zece minute în care a ținut să reamintească toate „realizările în forță” făcute în ultimii opt ani, ce lasă el moștenire orașului, despre războiul cu mass-media, dar și despre cât de bun fotbalist și muzician este. 5

  Capitala Culturala

  Psihodrom Records lansează prima compilație intitulată Psihodrom One
  Compilația va fi lansată online și este realizată de artiști reprezentativi ai scenei de muzică electronică timișoreană.

  Sănătate

  Se fac angajări la Spitalul Militar Timișoara, în structura de sprijin epidemiologic. Se caută medici, infirmiere, îngrijitoare
  Se fac angajări la Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Victor Popescu” Timișoara. Spitalul angajează, pe perioadă determinată, medici specialiști în anestezie și terapie intensivă, dar și infirmiere și îngrijitoare, majoritatea posturilor fiind disponibile pentru Structura de sprijin epidemiologic.

  Ştirile judeţului Timiş

  Fritz și-a început mandatul de primar cu un tur de recunoaștere a primăriei. I-a și cerut demisia unui șef
  După ceremonia de învestire de la Filarmonica „Banatul”, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și-a început prima zi de lucru anunțând că așteaptă demisia șefului Piețe S.A., Ionuț Nasleu, și făcând un tur de recunoaștere a primăriei. 8

  Eveniment

  Program prelungit și ghișee deschise suplimentare pentru eliberarea cazierului judiciar, la Timișoara
  Măsuri pentru prevenirea infecțiilor cu noul tip de coronavirus, la IPJ Timiș. Conducerea instituției a decis prelungirea programului de eliberare a cazierului judiciar și în zilele de sâmbătă. Mai mult, a fost deschis un nou ghișeu la Secția 3 Poliție, iar cel care funcționa în cadrul Secției 4 a fost redeschis.

  Ştirile judeţului Timiş

  La ImoPuls se desfășoară campania Black November
  ADVERTORIAL. Succesul campaniei, din ultimii patru ani, a făcut ca ImoPuls să repete campania Black November şi în acest an. Campania Black November a Agenției Imobiliare ImoPuls vine ăn întâmpinarea clienților cu o serie de servicii şi tarife promoționale.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.