tion.ro Web analytics

UPDATE! Operă de artă Baraka controversată în Piața Unirii din Timișoara. Primarul spune că trebuie să fim liberi la minte

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:

UPDATE! Operă de artă Baraka controversată în Piața Unirii din Timișoara. Primarul spune că trebuie să fim liberi la minte

Reactualizat la:
Artiștii din grupul Baraka „lovesc” din nou. Au pus un furnicar cu limbă albastră și cu coroană pe cap în Piața Unirii, fără aviz de la Direcția pentru Cultură, dar cu autorizație de la primărie. Primarul Timișoarei spune că trebuie să fim liberi la minte. UPDATE!
Scris de Roxana Deaconescu - Artiștii din grupul Baraka „lovesc” din nou. Au pus un furnicar cu limbă albastră și cu coroană pe cap în Piața Unirii, fără aviz de la Direcția pentru Cultură, dar cu autorizație de la primărie. Primarul Timișoarei spune că trebuie să fim liberi la minte. UPDATE!

O operă de artă creată de cei de la grupul Baraka a fost amplasată miercuri seară în Piața Unirii, chiar în fața Muzeului de Artă. Pare un dinozaur, dar artiștii care au realizat-o spun că este un furnicar. Are limba albastră și o coroană cu cruce pe cap. Baraka a avut un aviz de la Comisia de Ordine Publică din cadrul primăriei pentru „amplasarea unei sculpturi la intrarea în Casa Artelor, pentru evenimentul «Confindustria România denunit Timișoara 2020 Uniti per il restart», care reunește reprezentanți ai mediului de afaceri italieni și personalități locale pentru susținerea Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”. Numai că avizul a fost dat pentru str. Augustin Pacha nr. 8, pentru miercuri seară, între orele 17-22.30.

Primarul crede că trebuie să fim liberi la minte

Prin zonă a trecut, tot miercuri seară, și primarul Timișoarei. S-a oprit să admire creatura cu limbă albastră și a stat de vorbă și cu artiștii.

„Eu nu am preconcepții, am stat de vorbă cu artiștii de la Baraka. Am participat și la expoziții ale lor și le-am spus «Sunteți tineri, talentați, dar eu vă dau sfatul să fiți mai exigenți cu voi înșivă și să vă întrebați ce e artă și ce e non-artă». Eu mi-am pus această întrebare și recunosc că mi-a fost greu să găsesc un răspuns. Dar, până la urmă, mi-am dat eu însumi un răspuns pentru mine, un răspuns unei persoane care nu e specialistă în artă. Răspunsul, le-am spus tinerilor, ar fi cam acesta: «Cred că o condiție necesară sine qua non ca ceva să fie artă este ca opera lui să nu poată fi făcută de cineva care nu este artist, chiar dacă i se vinde ideea». Le-am dat și exemple cu lucruri pe care ei le-au făcut și le-am spus «Acele lucruri, chiar dacă nu sunt artist, le-aș fi putut și eu face». Drept urmare, eu consider că nu sunt artă”, a explicat edilul-șef.

Chiar dacă unele statui din centrul istoric nu sunt pe placul primarului, el spune că acestea „erau create de artiști recunoscuți de comunitatea artistică drept cei mai valoroși ai țării, artiști care au avut expoziții la Londra, la Milano, la Paris”.

„Evident că am spus că e în regulă, nu trebuie să fie pe placul meu, le acceptăm”, a conchis acesta.

Artiștii de la Baraka ar fi cerut aviz de la primărie pentru a păstra creatura cu limbă albastră în spațiul public până în luna septembrie. Primarul nu spune că n-ar fi de acord.

„Eu cred că e bine să avem și astfel de creații artistice. Nu știu cât e bine să rămână. Cred că va trebui să rămână atâta cât, de exemplu, cetățenii sunt interesați să își facă o poză, să privească acea creație. Asta cred că trebuie să se întâmple. Trebuie să fim liberi la minte, fără preconcepții”, a mai spus edilul-șef.

Ar fi trebuit aviz de la Direcția pentru Cultură

Cu toate că au aviz de la primărie, conform legii, cei de la Baraka ar fi trebuit să aibă și un aviz de la Direcția pentru Cultură Timiș. Legea 411/2001 privind protecția monumentelor istorice, art. 23, art. 2, alineat c spune că „intervențiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza și cu respectarea avizului emis de către Ministerul Culturii și Cultelor sau, după caz, de către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Cultelor. În sensul prezentei legi, intervențiile ce se efectuează asupra monumentelor istorice sunt (…) amplasarea definitivă sau temporară de împrejmuiri, construcții de protecție, piese de mobilier fix, de panouri publicitare, firme, sigle sau orice fel de însemne pe și în monumente istorice”.

Reacțiile timișorenilor la opera de artă a celor Baraka nu au întârziat să apară.

„A apărut hidoșenia asta în Unirii. Ori a pus-o ca să sperie turiștii ori e pusă ca să stârnească invidia creatorilor de filme de groază. Ridley Scott (creatorul seriei Aliens) sigur ar fi gelos”, ne-a scris un cititor TION.

Alți utilizatori de Facebook vorbesc despre „demoni în Timișoara”, precizând că opera de artă are o „coroană cu cruce”.

UPDATE. „Furnicarul” a dispărut din Piața Unirii

Opera de artă a celor de la Baraka a fost luată din fața Muzeului de Artă. „Furnicarul” fusese mutat joi dimineața de pe str. Augustin Pacha. Rămâne de văzut dacă lucrarea controversată va apărea din nou în spațiul public și dacă vor fi obținute toate autorizațiile necesare conform legislației.

[relatedArticles]

46 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. EU says:

  Dupa mintea primarului, liberi la minte, inseamna fara minte. Exemplul personal totdeauna primeaza!

 2. anonim1221 says:

  Oribil ! Niste 0 barati acesti “artisti“

 3. dinu says:

  E simpatic micutzul,

 4. acidutzu says:

  Domnului Primat ii plac primatele, asa ca nu va mai osteniti sa-l intelegeti.

 5. Grappa says:

  Sa ajunga la cota lui Andy !
  Ati cedat ieri nervos ? PACAT / EXPE 🙂

 6. Baluba says:

  Am crezut ca e velociraptor.

 7. Roaba says:

  Seamana cu vopsitul cand era la pubertate

 8. George says:

  Declaratia asta e de analele ridicolului, chiar daca personajul in sine este ridicol: “mi-am dat eu însumi un răspuns pentru mine, un răspuns unei persoane care nu e specialistă în artă”. dar nu, EL nu este oricine (este chiar mai jos), EL etse prof, ing, rector, fost prorector, fost sef de camin si sper) viitor puscarias.

 9. realism says:

  chiar si un debil mintal are mai mult talent si imaginatie ca imbecilii care au facut chestia asta. Se pare ca majoritatea “artistilor” sunt de fapt niste semi-retardati total netalentati a caror unic scop este sa “socheze” prin uratenie, prostie si inutil. Si ca sa fie caterinca pana la capat, tampitul din Boscig insinueaza ca apreciaza si “intelege” gunoiul.
  Daca azi ma duc si mah kak in piata Unirii primesc amenda…dar daca imi pun ambitia sa termin o scoala de arte si revin peste cativa ani si ma kak in piata Unirii, pun un mini-sombrero pe rahat si infig o sageata in el…fac sa vuiasca presa si “intelectualii” despre ce artist grozav si nonconformist sunt: parca vad fake newsu si “intelectualii de calibru” cum vor comenta inteligent opera de arta: “prin lucrarea prezentata artistul Realism trimite magistral o “intepatura” rasistilor cu o sageata infipta adanc in materia maro care simbolizeaza sufletele lor putridice. Pe langa asta, absolut sublim, pe marea mizerie artistul loveste magistral asezand un mini-sombrero multicolor demonstand ca culoarea, diversitatea, dinamismul, viata si toleranta raman in top. Genial! Fascinant! Original! Imi place!!!!”
  Am avut ocazia sa smulgem o declaratie din partea asrtistului Realism: “nu vreau ca lucrarile mele sa fie “pictate” si incatusate intr-o singura perspectiva, peculiar, eu fac arta si nu stiinta motiv pentru care sunt nemultumit cand critcii sau iubitorii de arta arunca lucrarile mele intr-o inchisoare a prejudecatilor, conformismului si alinierii in gandire. Vreau ca fiecare iubitor de arta sa se lase cufundat in lucrarile mele, gandurile lui sa cuprinda liber sensurile creatiei si in final sa defineasca personal mesajele emanate de lucrarile mele. Acestea fiind spuse recunosc ca in cazul de fatza discutam de o pozitie dura si bine definita impotriva rasismului…17 luni, 5 continente , multa, foarte multa meditatie si niste iahnie de fasole stau la baza ultimei mele creatii”

  • dani popesc says:

   Genial comentariu 🙂 hihihihihi

  • Coco says:

   Comentariul se potriveste acest comentariu și lui #pleată#vopsita#fotbalistă. A venit el dintr-un sat să facă o facultate in Timișoara, era un simplu țăran și probabil că nu a fost lăsat să facă ce vrea, așa că a făcut făcut Politehnica și uite acum face ce vrea si toți il laudă

  • TMEUTM says:

   Faptul ca ai reusit sa elucidezi si sa transpui intr-un mod unic sufletele unor fiinte vii, te fac superior lui Michelangelo. Ochii ca ochii sa “se miste” la Monalisa, dar sa reusesti sa pui in opera niste suflete ale unor oamenii vii, reprezinta sublimul si utopicul artei. Cred ca si Leonardo se minuneaza cum de lui nu i-a reusit asa ceva. Arta are multe forme, de multe ori intelese de o arie mult restransa. In cazul de fata e o porcarie care poate fi folosita maxim intr-un joc video, poate chiar unul foarte prost. Nu stiu cum reusesc sa traiasca unii facand tot felul de aberatii, si sa mai si castige bani. De fapt, pe modelul postacilor, as putea spune ca macar “artistii” acestia “macar fac ceva”. Daca ii compar cu multi angajati la stat care iau pensii peste pensii, si chiar 2-3 salarii pe langa, chiar isi merita banii pentru operele lor. Acei angajati la stat nu merita nici macar jumatate din renumeratia lor:Valer Dorneanu-200 000 eur pe an, Robu 100 000. De ce nu se afiseaza o lista cu primii 5-10 000 …sa vedeti cum se ajunge la miliard, cat de usor, evident ca in euro… O sa repet la infinit…dar legea maririi alocatiilor s-a vrut a fi neconstitutionala de catre PNL. Pensia medie este 1500, aprox 300 eur. 300*12=3600.Cu banii lui Robu de la facultate se tineau vreo 15 prnsionari. Cu banii lui Dorneanu, taiati 75% macar, se tineau 40 de pensionari. Sau la 55 aprox, le puteai dubla pensiile. Sa nu spuna Dorneanu ca 25000 de euro sunt putini pt el cand, repet, pensia medie e de vreo 7 ori mai putin. Taiati cumularea salariului cu pensiile. Rusine tuturor celor de la stat care sug bugetul si ii doare in cot de ceilalti. Citez pe cineva, si-au dat legi ca sa ia bani si pensii din multe parti, la valori maxime(vezi legea cu salariile, ca pot sa isi dea la maxim in primarii), sau la pensiile lor inventate si neconstitutionale. Parintii unuia luau impreuna 1500 lei dupa ce au muncit o viata. “Nu sunt bani”…penibil. Hai altii la guvernare, ne-am saturat de USL.

 10. eu says:

  PENIBIL !!!! sa zicem ca ce au pus in zona centrala, acele statui negre, sunt mai ciudate dar arata a opera de arta, nu a gunoi ruginit. mai are si 6 metri ! oribil

 11. ioana says:

  O creatie vorbeste intotdeauna si in primul rand despre creatorul ei.
  Grotesc in cazul de fata. Demoni interiori care-si cer drepturile.

 12. meghi says:

  O mizerie ruginita, ca multe alte ”opere de arta” expuse pe strazile orasului.
  Cine or fi acesti ”artisti”, probabil cunoscuti la ei pe scara blocului….bani aruncati degeaba, pe nimic…..

 13. gheo says:

  eu fac in fiecare dimineata o opera de ast. daca vrea primaru, i le donez lui pe toate.

 14. Tonel says:

  Liderul kitsch-rilor din Timisoara admira creatura facuta dupa chipul si asemanarea lui…
  La fel a fost si cu chestia aia din tabla pusa, fara aprobare intr-o noapte, pe podul Maria acum citiva ani in urma, care a disparut dupa cateva saptamani

 15. Tm2021 says:

  De ce este cu fundul spre muzeu?

 16. Vladimir says:

  Lucrarea e deosebit de interesanta. Primarul cel smintit insa probabil ca viseaza că limba albastră il mângâie prin dos, nestiind ca e plina de suc iute !

 17. Coco says:

  Acest comentariu și lui #pleată#vopsita#fotbalistă. A venit el dintr-un sat să facă o facultate in Timișoara, era un simplu țăran și probabil că nu a fost lăsat să facă ce vrea, așa că a făcut făcut Politehnica și uite acum face ce vrea si toți il laudă

 18. Gogu says:

  Locul celor “liberi la minte” este la clinica specializata de pe Vacarescu.

 19. John says:

  Creatura asta este expresia artei si artistilor din ziua de azi loviti de covid:))

 20. VomaPeSistem says:

  Mie chiar imi place, daca puneau o placuta sub acel velociraptor pe care sa scrie “Politician obisnuit roman” era perfect.

  Totusi opera de arta nu ii foarte deosebita sau originala, problema ii cine a platit pentru ea? Sa platit din bugetul nostru? Cat a costat?

  Eu sunt de parere ca ar trebui puse prin oras opere de arta mai optimiste, mai estetice, mai frumoase. Ruginaturile acestea din centru nu dau o buna dispozitie nimanui. Ii plin orasul de ruginaturi, gropi, strazi sparte, cladiri comuniste cu geamuri sparte, soparla asta ii cireasa de pe tort?

  Habar nu avem sa facem ceva frumos si util in tara asta!

 21. Ahtum says:

  Asta a visat Robu, intr-o noapte, ca vine bau bau si il papa

 22. timisoreanul says:

  Domnule Robu!
  Liberi la minte nu înseamnă a fi sataniști și a pune o reprezentare a balaurului (diavolului) spre adorația publica in mijlocul Timișoarei.
  Să îți fie rușine că arăți cat de tare îl poți sfida pe Dumnezeu prin orgoliul de edil inchinandu-te fiarei! Bine că știm cu cine ești și cui te închini cu adevărat! Și cu mintea sa fi tu liber , noi restul cei cu mintea la Hristos rămânem robi lui Dumnezeu, Sfânta Treime cea deoființă și nedespărțită!

  • Dumnezeul Cel Adevarat, Monstrul Zburator de Spaghete says:

   Ei, hai si tu! Nu M-a sfidat nimeni. Chiar imi place sculptura asta.

 23. TIMISOARA says:

  CRUNT !

 24. WEST says:

  VOM FI RISUL ROMANIEI DE MIINE !

 25. TMEUTM says:

  Clujul are prima strada smart din Romania, noi ii avem pe Robu(Frumoasa) si Baraka(bestia). Superb!

 26. Scipio says:

  E doar o lucrare de artā. Comentariile de la aceaztā ştire dar şi cele de la ştirea de acum vreo doi ani (cea cu sicriul din piaţa 700) oferite de timişoreni denotā o gândire obtuzā şi limitatā. Dragi bānāţeni, dacā nu sunteţi pregātiţi pentru normalitate şi avangardā, vā aşteaptAā satele pārāsite, bezna minţii şi habotnicia. Penibil.

  • ... says:

   E doar…S-a ajuns ca pe FB sau mai stiu eu unde…O tipa lucrata la sala are milioane de follower-i/view-uri etc, iar un artist care picteaza are cateva zeci/sute. Daca asa promovam arta, e clar de ce fug bietii oameni la pipitele sculptate in sala si pe la cine stie ce job de acasa.

  • cucu says:

   elocventm in stransa legatura cu hidosenia, un neica nimeni, dar baiat fin si cult la cap si ne face o deminstratie de open mind. pt unii sa spunem ca open mind este creierul ala pe care patineaza musca

 27. Scabros says:

  DIn pacate,traim vremuri in care uratenia,mizeria,lipsa de cultura,cretinismul politic si social,noile curente ,,progresiste,, si tot felul de emanatii din creierele bolnave ale unora au devenit peste noapte ,,musta have,, si culmea progresului.
  Nu facem decat sa distrugem tot ce a creeat civilizatia asta,si ne facem ca nu vedem ca am ajuns in penultimul stadiu al civilizatiei:decadenta. Cine l-a citit pe Huntington stie clar ce urmeaza:DISTRUGEREA civilizatiei.Este un ciclu implacabil care intotdeauna a fost identic in toate civilizatiile trecute.

 28. Timisorean says:

  Mai tineti minte artencounters, banana legata cu scotch???
  Primarul face trotuare sotron si marcaje in intersectii care au ajuns de rasul lumii in presa mondiala cu tiraj mare.
  Ce va asteptati la altceva?
  Ei sunt tinerii frumosi si liberi, care sunt izvor de stampile la vot pentru liberali. Nu ai cum sa ii contrazici ca isi pierde robu voturile.
  Dar are dreptate robu ca furnicarul asta e frumos, pentru ca se uita in oglinda!

 29. Yycre Cu Ceapa says:

  Incredibil! Căta ignoranță!
  Oamenii din ziua de astăzi nu mai știu să aprecieze arta. Chiar și operele mele sunt vandalizate zilnic.

 30. cezar says:

  dl primar ar trebui sa se intrebe si ce e prostia crasa, pentru a o putea identifica in eul liric.

 31. Borcsi Gabriela says:

  maimutele alea de langa parcul copiilor cand dispar?

 32. Ben & Jerry says:

  Phish FOODs

 33. Blitz says:

  Monstrul acesta este puiul fierotaniilor = fiare-orătănii de pe Michelangelo / Parcul Copiilor. Noaptea minții colective tot mai majoritare a orașului decăzut din ce a fost cândva oraș imperial naște acum… Moroi: haos,, mizerie, urâciuni, balcanisme, cârpeli fanarioto-mioritice.

 34. pista says:

  Au uitat sa-i puna si botnita la gura ,adica masca de protectie anti COVID19

 35. Yedi says:

  Un nou articol marca TION in care bonavii mintali pot comenta. Vine ca un soc, nu? Cine e de vina? Evident: pletosu, vopsitu si restul de dume tipic comentariilor TION. Pentru ca atata stiu, orice e vina pletosului, asta in timp ce ei consuma mici si bere in Traian pe ritm de manele.

  Pentru cunoscatori:, incepe sa fie ridicoil unde a ajuns arta in TM. Facultatea de arte e o infectie, nu e de mirare ca toti care au probleme mentale vin la TM pt studii si xpozitii stradale. In CJ ori B asa ceva nu era posibil, no offence.

 36. io says:

  Asta nu este opera de arta atata timp cat te oripileaza. Este o monstruozitate creata sub pretextul artei, asa cum sunt si cele de la intrarea in Pracul Copiilor. Sa fii deschis la minte nu inseamna sa fii imbecil!!!

 37. Baze says:

  Lae tractoristul care se autointituleaza “primarul ultracorect” considera orasul ca pe propria stână de la Bocsig, ce viseaza noaptea aplica ziua chiar daca contravine legilor in vigoare! La fel a procedat si cu statuia reginei Maria din centru, pentru el nu exista legi, autorizatii, norme si avize. Mars la Bocsig ingâmfatule, acolo te poti da in spectacol, noi, aici in Timisoara nu suntem curiosi.

 38. Florin says:

  Mie-mi place..asta cu e arta sau nu e arta eu zic ca e relativa..
  dati un google search pentru Jean-Michel Basquiat – Un tablou e undeva pe la 20 mil $

 39. Cele mai noi știri

  România

  Corul Madrigal, în premieră la Festivalul Internațional Shakespeare din Craiova

  România

  Manelistul Jador, în centrul unui nou scandal, la Arad

  Eveniment

  VIDEO. Alarmă cu bombă în centrul Timișoarei

  Ştiri din Timiș

  CJ Timiș acuză Primăria Timișoara că îi pune bețe în roate cu viitoarea parcare supraterană din centrul orașului

  Capitala Culturala

  Teatrul German, invitat la Festivalul Euroregional de Teatru – TESZT

  România

  Marcel Ciolacu susține introducerea impozitului progresiv: Să facem un pas către ţările dezvoltate

  Ştiri din Timiș

  Tot mai puțini profesori titulari și birocrație excesivă în universități. Avertismentul rectorului UPT

  Eveniment

  Șoferi băuți prinși de polițiști la volan, în Timiș. Unul dintre ei avea permisul anulat

  Eveniment

  Incendiul de la depozitul de scule din Calea Dorobanților a fost provocat de un scurtcircuit

  Eveniment

  Hoți prinși în flagrant în timp ce furau de pe un șantier, în zona centrală a Timișoarei

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici